Συμπτώματα Όμικρον: Ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης εξηγεί τα ήπια συμπτώματα της μετάλλαξης


Και στην Κύπρο παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, με την πλειοψηφία να προέρχεται από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον. Όπως έχει επισημανθεί από τις αρχές, η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι πολύ πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες. Ωστόσο, δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση και αυτό θα πρέπει να ληφθεί ως θετικό νέο. Ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης κλήθηκε να σχολιάσει την επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο αλλά και να αξιολογήσει τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Τι δήλωσε ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης;

Αρχικά, ο κ. Κωστρίκης θέλησε να καθησυχάσει τους πολίτες ως προς τη νέα μετάλλαξη Όμικρον: “Αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος ανησυχεί ιδιαίτερα από τους αυξημένους αριθμούς κρουσμάτων και από την αύξηση του ποσοστού θετικότητας. Νομίζω πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, καταρχήν η αύξηση των μολύνσεων ήταν κάτι αναμενόμενο που το είχαμε πει πριν από δύο εβδομάδες όταν πρωτοεμφανίστηκε το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον”.

Αναφορικά με την αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους: “Αναμένεται αυτή τη στιγμή πλήρης αντικατάσταση της Όμικρον. Πριν ενάμιση μήνα ξεκίνησε ένα σημαντικό πρόγραμμα, με την οποία ελέγχονται εβδομαδιαία 100 με 200 δείγματα από την κοινότητα και από το αεροδρόμιο και εβδομαδιαία στέλνονται report στο Υπουργείο Υγείας. Το report στις 19 Δεκεμβρίου έδειξε ότι οι λοιμώξεις από Όμικρον στην Κύπρο ήταν στο 31% αλλά γίνεται διπλασιασμός κάθε 3-4 ημέρες. Εγώ σήμερα υπολογίζω να είναι γύρω στο 60%. Από τα τελευταία 4 report φαίνεται ότι η νοσηρότητα αυτού του ιού είναι περίπου 70% λιγότερη από τη Δέλτα”. 

Ποια συμπτώματα προκαλεί η Όμικρον;

Μιλώντας για τα συμπτώματα που προκαλεί η νέα παραλλαγή του ιού, ήταν επίσης καθησυχαστικός: “Το πιο σημαντικό είναι ότι το συγκεκριμένο στέλεχος μολύνει κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και όχι του κατώτερου, δηλαδή όχι στους πνεύμονες. Άρα, δεν δημιουργεί πνευμονία αλλά δημιουργεί συμπτώματα όπως το συνάχι και αυτά είναι εξαιρετικά νέα”.

Ερωτηθείς για το πού περιμένει να φτάσουν τα κρούσματα το ερχόμενο διάστημα, ο κ. Κωστρίτσης απάντησε: “Εγώ αναμένω να δω και περισσότερα κρούσματα, μπορεί να φτάσουμε και τα 1500 και περισσότερα μέχρι τη κορύφωση του κύματος αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει αύξηση ροών στα νοσοκομεία. Η μειωμένη νοσηρότητα το ιού έχει μεγάλη σημασία. Αυτή την εβδομάδα αναμένουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων αλλά αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα είναι για τις νοσηλείες, ελπίζουμε να μην υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες”.

Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νόσησης με την Όμικρον ακόμη και με πλήρη εμβολιασμό τριών δόσεων: “Ακόμη και με την τρίτη δόση υπάρχει η περίπτωση νόσησης από την Όμικρον, επειδή τα εμβόλια δεν δημιουργήθηκαν με σκοπό να αποτρέπουν την νόσηση αλλά να σε προστατεύουν κατά την εξέλιξη της νόσησης”. 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ