Ποιες αλλαγές εξετάζει η ΑΑΔΕ για την απλοποίηση της έκδοσης της φορολογικής ενημερότητας.


Το αργότερο έως τον Φεβρουάριο θα προχωρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης της φορολογικής ενημερότητας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εκκίνησε χθες τη δημόσια διαβούλευση με φυσικά πρόσωπα, ελευθέρους επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα, με στόχο να συλλέξει έως τις 11 Ιανουαρίου 2022 τις εμπειρίες τους και να προσδιορίσει τα προβλήματα στην έκδοση φορολογικής ενημερότητας που προκαλούν πονοκεφάλους στους συναλλασσόμενους.

Η επεξεργασία των σχετικών ερωτηματολογίων της διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου και αμέσως μετά θα γίνουν οι αλλαγές με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών.

Από το περιεχόμενο των ερωτηματολογίων προκύπτει πως η προσοχή της ΑΑΔΕ είναι εστιασμένη:

  • Στο τί συμβαίνει με την ηλεκτρονική αίτηση για έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας σε περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων ή μη οφειλών (ατομικών και από συνυπευθυνότητα) κάτω των 30 ευρώ.
  • Στις πρακτικές δυσχέρειες κατά την ηλεκτρονική έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας, σε περίπτωση ύπαρξης μη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Στα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συναλλασσόμενοι κατά την είσπραξη χρημάτων από φορείς του δημόσιου τομέα πλην Κεντρικής Διοίκησης, στις περιπτώσεις που συνέτρεχαν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας.
  • Στις περιπτώσεις που η ηλεκτρονική αίτηση για έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας απορρίπτεται για λόγο που συνδέεται με πιθανή θέση του συναλλασσόμενου στη διοίκηση νομικού προσώπου που έχει οφειλές, μη ληξιπρόθεσμες ή οφειλές που βρίσκονται σε ενεργή ρύθμιση ή σε αναστολή.

Η ΑΑΔΕ επιχειρεί με τα ερωτηματολόγια της να καταγράψει και τους συνηθέστερους λόγους έκδοσης του αποδεικτικού ενημερότητας προκειμένου να βελτιώσει επιμέρους τις διαδικασίες εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, είτε πρόκειται για είσπραξη χρημάτων από φορείς του δημόσιου τομέα της Κεντρικής Διοίκησης, είτε για είσπραξη χρημάτων από φορείς του δημόσιου τομέα πλην της Κεντρικής Διοίκησης, είτε για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού, είτε για κάθε νόμιμη χρήση εκτός είσπραξης χρημάτων και εκτός μεταβίβασης ακινήτου.

Υπενθυμίζεται πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν στο σύνδεσμο www.aade.gr/afe να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο, ανώνυμα και με απόλυτη τήρηση των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων, και να καταγράψουν τις εμπειρίες, τα προβλήματα αλλά και τις προτάσεις τους για τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου της φορολογικής ενημερότητας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ