Ο ρεαλισμός επανέρχεται στην εξωτερική πολιτική: Κανένα σημείο επαφής με τους Τούρκους


Διαβάζοντας πίσω από τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στη διεθνή σκακιέρα, μπορεί με ασφάλεια πλέον να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι τα πράγματα με την Τουρκία μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα…

Το 2022 θα είναι μια ακόμη πιο δύσκολη χρονιά στις σχέσεις μας με τους γείτονες και τα πράγματα μπορούν να ακολουθήσουν τον λεγόμενο νόμο του Μέρφι: «Οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά».

Το συμπέρασμα δεν είναι αυθαίρετο, αντίθετα θα έλεγα εξάγεται αβίαστα αν διαβάσει κανείς το πρόσφατο άρθρο του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής. «Δεν είμαι αισιόδοξος, με βάση τη σημερινά δεδομένα, για βελτίωση στη στάση της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας, αν και πραγματικά θα ευχόμουν να διαψευστώ. Ανεξάρτητα από το πόσο θα επηρεαστεί η εξωτερική της πολιτική από τα γνωστά ζητήματα που έχουν ενσκήψει στο εσωτερικό της, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση. Να αντιμετωπίζουμε με σθένος τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Και να προβάλουμε το δίκαιο των θέσεών μας στους εταίρους και συμμάχους μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και πάει ένα βήμα παραπέρα προετοιμάζοντάς μας για την δυσκολία του 2022: «Σε κάθε περίπτωση, το νέο έτος αναμένεται να είναι εξίσου έντονο όσο η απερχόμενη χρονιά. Στο χέρι μας όμως είναι, όσον αφορά στη χώρα μας, να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα και το 2022, όπως και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πάσης φύσεως προκλήσεις».

Οι παραπάνω αναφορές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών δεν είναι απλά ρεαλιστικές, αλλά δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο συνεννόησης με την Τουρκία, ούτε σε επίπεδο διερευνητικών επαφών, ούτε σε επίπεδο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μάλιστα ο κ. Δένδιας εντοπίζει δύο ακόμη σημαντικούς αρνητικούς παράγοντες για την ειρήνη στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Το ένα ζήτημα όπως γράφει στο άρθρο του ο κ. Δένδιας είναι η άνοδος του εθνικισμού στα Δυτικά Βαλκάνια και το άλλο ανακατατάξεις στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Εδώ φωτογραφίζει ξεκάθαρα τη νέα Γερμανική κυβέρνηση όπου και πάλι εμφανίζεται επιφυλακτικός.

Σκεπτικός και επιφυλακτικός είναι και με την στάση της Γαλλίας όπου την ερχόμενη Άνοιξη θα διεξαχθούν εκλογές και τα πάντα είναι ρευστά: «Παράλληλα, στη Γαλλία, η οποία θα έχει την Προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022, θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, αναπόφευκτα η προσοχή θα είναι στραμμένη κατά σημαντικό μέρος στο εσωτερικό. Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι ηγετικές δυνάμεις στην Ευρώπη δε θα έχουν βρει τον βηματισμό τους πριν από το πέρασμα ορισμένων μηνών».

Το άρθρο του κ. Δένδια τιτλοφορείται «Έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πάσης φύσεως προκλήσεις», όπερ μεθερμηνευόμενον εστί: Είμαστε παντελώς μόνοι μας!

Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ