ΚΙΝΑΛ: Το «άλμα» στις δημοσκοπήσεις και το στοίχημα της διατήρησης του θετικού momentum

Μεγάλη δυναμική καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής στις δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, το κόμμα της Κεντροαριστέρας καταγράφει μια μεγάλη δυναμική στις δημοσκοπήσεις.

Οι στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη και γενικότερα στη Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να υποδέχονται με αισιοδοξία τις μετρήσεις των τελευταίων ημερών, ωστόοσ έχουν αποφασίσει να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους, εστιάζοντας στην αναδιοργάνωση του κόμματος.

Δημοσκόπηση Marc: Η εκλογή Ανδρουλάκη έφερε την άνοδο του ΚΙΝΑΛ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc, που δημοσιεύθηκε στο «Πρώτο Θέμα» την Κυριακή (19.12), τα ποσοστά του κόμματος έχουν αυξηθεί σημαντικά κι αυτό πιστώνεται στη νέα σελίδα που άνοιξε μετά την εκλογή του νέου προέδρου.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 33%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 19,2%. Το ΚΙΝΑΛ με την εντυπωσιακή αύξηση που κατέγραψε έφτασε στο 15,2%, ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση προ της εκλογής Ανδρουλάκη, είχε συγκεντρώσει 9%. Από εκεί και πέρα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5,3%, η Ελληνική Λύση είναι στο 4,6% και το ΜέΡΑ 25 στο 3,1%.

Η εντυπωσιακή δημοσκοπική επίδοση του ΚΙΝΑΛ και του Νίκου Ανδρουλάκη, αποτυπώνεται και στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών. Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει ξεπεράσει σε δημοφιλία τόσο τον Δημήτρη Κουτσούμπα, όσο κυρίως και τον Αλέξη Τσίπρα. Πρώτος στις προτιμήσεις των πολιτών είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ποσοστό 52,1%, ενώ ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 46,4%. Τρίτος ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με 31,8%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 30,2%. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι πέμπτος με 19,1% και ο Κυριάκος Βελόπουλος έκτος με 14,9%.

Δημοσκόπηση Κάπα Research: Κερδίζει το crash test με τον Τσίπρα ο Ανδρουλάκης

Είχε προηγηθεί η έρευνα της Κάπα Research, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 33,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5%, το Κίνημα Αλλαγής 11,6% – από 6,2% σε προηγούμενη μέτρηση – ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 3,7% και το Μέρα25 με 3%. Αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή «Λευκό-Άκυρο», «δεν έχω αποφασίσει» και «δεν θα ψηφίσω», συγκεντρώνουν το 13,9%. Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό.

Μάλιστα, στη «μάχη του κέντρου», φαίνεται να διατηρεί τις δυνάμεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δυναμική είσοδο, όμως, του Νίκου Ανδρουλάκη στην εξίσωση. Ο πρωθυπουργός θεωρείται «ο καλύτερος εκφραστής του κεντρώου χώρου σήμερα» για το 33% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για το 28%. Ένα 20% θεωρεί καλύτερο τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην πρώτη «σύγκρουση» ανάμεσα στους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, φαίνεται πως ο Νίκος Ανδρουλάκης κερδίζει τη μάχη από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στο ερώτημα «ποιος είναι ο καλύτερος εκφραστής της κεντροαριστεράς σήμερα», το 51% επιλέγει τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 35% τον Αλέξη Τσίπρα.

Τάσεις MRB: Ανεβαίνει το ΚΙΝΑΛ με Ανδρουλάκη

Σύμφωνα με τις τάσεις της MRB, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,7% έναντι 19,7% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 13,5%.

Στα υπόλοιπα κόμματα το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,1%, η Ελληνική Λύση 3,8%, το ΜεΡΑ25 2,7% ενώ στο 19,1% βρίσκεται το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Η ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει αυξήσει την δυναμική του κόμματος αντλώντας από την δεξαμενή ψηφοφόρων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει μία σημαντική υπενθύμιση. Τόσο την περίοδο ανάδειξης του Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Φώφης Γεννηματά ως αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, τα δημοσκοπικά αποτελέσματα των κομμάτων στο αμέσως επόμενο διάστημα έδειξαν αυξημένη δυναμική η οποία τελικά σταθεροποιήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα μετά την παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος ως αποτέλεσμα του επιπέδου ανταπόκρισης ή μη στις προσδοκίες του εκλογικού σώματος.

Στην αναγωγή προ της εκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη τα στοιχεία δείχνουν πρωτιά της ΝΔ με ποσοστό από 35,7% έως 40,7% με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά από 23,7% έως 28,1% και τρίτο το ΚΙΝΑΛ με ποσοστά από 11,1% έως 14,5%.

Στο ερώτημα, δε, για την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 37,4% ευνοϊκών απόψεων και 45% όχι ευνοϊκών, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 30,7% ευνοϊκές γνώμες και 50% όχι ευνοϊκές γνώμες ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 30,4% ευνοϊκές γνώμες και μόλις 13,8% όχι ευνοϊκές γνώμες. Από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκεντρώνει ποσοστό 14,1% σε ευνοϊκές γνώμες, ο Γιάννης Βαρουφάκης 13,5% και ο Κυριάκος Βελόπουλος 13,1%.

Πώς βλέπουν τις δημοσκοπήσεις στη Χαριλάου Τρικούπη

Στη Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύουν πως «δεν πανηγυρίζουν» αλλά συνεχίζουν τον δρόμο που έχει χαράξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, για την ανασυγκρότηση της παράταξης.

Μάλιστα, ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ και στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη, Παναγιώτης Βλάχος, σχολίασε τις προηγούμενες ημέρες, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1», ότι «Δεν παίρνουν αέρα τα μυαλά κανενός μας από τις δημοσκοπήσεις».

Ειδικότερα, δήλωσε ότι «Οι δημοσκοπήσεις αντανακλούν τη στιγμή και πράγματι είναι ένα καλό momentum για το Κίνημα, γιατί μόλις βγήκαμε από μία εσωκομματική διαδικασία. Από την άλλη, αντίστοιχα νούμερα καταγράφαμε και το 2015, δημιουργήθηκαν προσδοκίες και η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη. Συνεπώς, αυτά τα δικαιώνεις στην πορεία με σκληρή δουλειά κι επίμονη προσπάθεια. Κανενός τα μυαλά δεν παίρνουν αέρα. Όλοι ξέρουμε ότι αυτά έρχονται και παρέρχονται. Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να σηκώσουμε τα ”μανίκια”, να δουλέψουμε και να γνωρίζουμε ότι ο τελικός κριτής είναι ο κόσμος, ο οποίος αυτή τη στιγμή πιέζεται. Η καθημερινότητά του, η ζωή του, η υγεία του, το πορτοφόλι του, αυτή τη στιγμή είναι όλα ”στο κόκκινο’’».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here