Παραλλαγή Όμικρον: Φέρνει μελαγχολία στο νέο έτος – Ορισμένες χώρες εξετάζουν περισσότερους περιορισμούς


Παραλλαγή Όμικρον: Αφού πάλεψε με τον κορωνοϊό για πάρα πολύ καιρό, ο κόσμος κατανοεί πολύ καλά τη λέξη της χρονιάς στο Βέλγιο, “knaldrang!” — σημαίνει την παρόρμηση για πάρτι, την ανάγκη να χαλαρώσεις. Ωστόσο, καθώς πλησιάζουν οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς, η παραλλαγή όμικρον είναι πιο ζοφερή. Αρκετές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν περισσότερους περιορισμούς στο συνονθύλευμα των lockdown και άλλων μέτρων που ισχύουν ήδη σε όλη την Ευρώπη.

Και ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας στις μολυσματικές ασθένειες των ΗΠΑ, ο Δρ Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι με την άνοδο της εξαιρετικά μεταδοτικής όμικρον, «θα χειροτερέψει προτού βελτιωθεί». “Δεν περιμένουμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν σε λίγες μέρες έως μία εβδομάδα. Πιθανότατα θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από αυτό, αλλά αυτό είναι απρόβλεπτο”, είπε στο ABC.

Είναι το απρόβλεπτο που κρατά τις κυβερνήσεις σε δεύτερη μοίρα και επιλέγουν ευρέως διαφορετικές στρατηγικές για να νικήσουν την πανδημία.

Η γαλλική κυβέρνηση και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αξιολογούν τα τελευταία δεδομένα και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αριθμοί ρεκόρ των μολύνσεων από την όμικρον με περισσότερα μέτρα για να κρατήσουν τους ανθρώπους χώρια σε μια εποχή που τόσο πολύ θέλουν να είναι μαζί.

Αλλά με ενδείξεις ότι η omicron μπορεί να είναι μια πιο ήπια παραλλαγή παρά την εξαιρετική της ικανότητα να μολύνει ανθρώπους, οι πολιτικοί πιάστηκαν σε έναν δεσμό για το αν έπρεπε να χαλάσουν ένα άλλο πάρτι ή να το κάνουν ασφαλές για να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης δεν θα καταρρεύσουν. Περαιτέρω περίπλοκα τα πράγματα είναι η έλλειψη πλήρων στοιχείων για το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη χάραξη της πορείας της Omicron.

Στο Βέλγιο, οι άνθρωποι αντιμετώπισαν την πρώτη τους πραγματική δοκιμασία με πολλά νέα μέτρα τη Δευτέρα.

Οι αγορές σε μεγάλες ομάδες απαγορεύτηκαν και οι κινηματογραφικές αίθουσες και οι αίθουσες συναυλιών έκλεισαν τη στιγμή που αμέτρητες οικογένειες κάνουν διακοπές μαζί.

Οι εκκλήσεις για κλείσιμο θεάτρων και καλλιτεχνικών κέντρων δέχθηκαν ιδιαίτερα έντονη κριτική.

“Το χρειαζόμαστε και για την ψυχική μας υγεία. Είναι ο μόνος τρόπος για τους ανθρώπους να ζουν εμπειρίες, να λένε ιστορίες. Είναι υψίστης σημασίας για εμάς να είμαστε ανοιχτοί σε αυτούς τους δύσκολους και περίπλοκους καιρούς”, δήλωσε ο Michael De Kok, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φλαμανδικού Βασιλικού Θεάτρου. Ορισμένες κινηματογραφικές αίθουσες παρέμειναν ανοιχτές σε μια πράξη πολιτικής ανυπακοής και η αστυνομία, που είχε ήδη παραταθεί κατά τη διάρκεια των εορτών, είπε ότι δεν θα ήταν σε θέση να επιβάλει όλα τα κλεισίματα.

Οι κοινοτικοί εορτασμοί όπως τα πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς, που συνήθως συγκεντρώνουν πλήθη χιλιάδων στις Βρυξέλλες, είναι εκτός λειτουργίας. Τα νυχτερινά κέντρα είναι ήδη κλειστά και τα εστιατόρια και τα μπαρ πρέπει να κλείσουν τις πόρτες τους στις 23:00.

Στη Βρετανία, υπάρχουν παρόμοιες υφέρπουσες κινήσεις.

Η Σκωτία σχεδίαζε να κλείσει τα νυχτερινά της κέντρα τη Δευτέρα. Η Βόρεια Ιρλανδία και η Ουαλία το έκαναν την Κυριακή, αν και παραμένουν ανοιχτά στην Αγγλία. Ο Τζόνσον, ο οποίος αντιστάθηκε να διατάξει νέους περιορισμούς αλλά δεν τους απέκλεισε, αναμενόταν να ενημερωθεί τη Δευτέρα για τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τη διάδοση της όμικρον.

Ακόμη και αυτό το βασικό στοιχείο των βρετανικών εορτασμών, η ροή των αγώνων ποδοσφαίρου της αγγλικής Premier League, απειλείται. Το πρωτάθλημα έχει σταματήσει 15 αγώνες ποδοσφαίρου τις τελευταίες 2 1/2 εβδομάδες και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κι άλλοι.

Οι ημερήσιοι αριθμοί μόλυνσης στη Βρετανία έφτασαν στο νέο υψηλό των 122.186 την Παρασκευή, αλλά δεν υπήρξαν στοιχεία για το μακρύ Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων. Η Γαλλία έχει καταγράψει περισσότερες από 100.000 μολύνσεις σε μια μέρα για πρώτη φορά στην πανδημία και οι νοσηλείες της COVID-19 έχουν διπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προγραμμάτισε έκτακτες συναντήσεις τη Δευτέρα για να συζητήσει τα επόμενα βήματά της.

Ελπίζουμε ότι οι ενισχυμένοι εμβολιασμοί θα είναι αρκετοί. Η κυβέρνηση προωθεί ένα σχέδιο νόμου που θα απαιτεί από τους ανθρώπους να εμβολιάζονται για να εισέλθουν σε όλα τα εστιατόρια και σε πολλούς δημόσιους χώρους, αντί του τρέχοντος συστήματος δελτίου υγείας που επιτρέπει στα άτομα να προσκομίσουν αρνητικό τεστ ή απόδειξη ανάρρωσης εάν δεν εμβολιαστούν.

Αυτή η αποσπασματική, συχνά διστακτική προσέγγιση είναι ορατή σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Στην Πολωνία, ένα έθνος 38 εκατομμυρίων κατοίκων όπου ο ημερήσιος αριθμός θανάτων συχνά ξεπερνά τους 500, τα κλειστά νυχτερινά κέντρα θα επιτραπεί να ανοίξουν ξανά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με την κυβέρνηση να μην θέλει να πάει ενάντια στους πολλούς ψηφοφόρους που αντιτίθενται στους περιορισμούς και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει κανόνες για ιδιωτικές συγκεντρώσεις, αλλά έχει απαγορεύσει τις υπαίθριες εκδηλώσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και έκλεισε τα νυχτερινά κέντρα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Η Ολλανδία έχει προχωρήσει περισσότερο από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κλείνοντας όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ και επεκτείνοντας τις σχολικές διακοπές σε ένα μερικό νέο lockdown.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ