HPV: Οι συχνότερες ερωτήσεις για τον ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων


Εάν έχετε ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ίσως αναρωτιέστε αν υποχωρεί από μόνος του ή εάν θα πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία. Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσετε είναι ότι δεν είναι όλες οι λοιμώξεις από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ίδιες. Ο HPV είναι η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Αποτελείται από 100 διαφορετικούς ιούς, κάποιοι από τους οποίους προκαλούν προβλήματα υγείας. Για κάποιους άλλους, οι γιατροί δεν είναι σίγουροι ακόμα με ποιον τρόπο επηρεάζουν τον οργανισμό μας. Έτσι, όταν μιλάμε για τον HPV, θα πρέπει να διαχωρίσουμε τον ίδιο τον HPV από τον HPV χαμηλού κινδύνου που οδηγεί σε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και τον HPV υψηλού κινδύνου που οδηγεί σε προκαρκινικά κύτταρα και καρκίνο.

Μπορεί να εξαφανιστεί ξαφνικά ο HPV;

Ο HPV εξαφανίζεται από μόνος του και δεν προκαλεί προβλήματα υγείας σε πολλούς ανθρώπους. Για τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, ο HPV θα εξαφανιστεί μέσα σε ένα έως δύο χρόνια.  Αλλά εδώ είναι μερικές περιπτώσεις στις οποίες ο HPV μπορεί να μην εξαφανιστεί:

  • Εάν είστε ανοσοκατασταλμένοι συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που έχουν AIDS ή είναι υποψήφιοι για μεταμόσχευση. Εάν έχετε HPV χαμηλού κινδύνου που δεν υποχωρεί, μπορεί να μετατραπεί σε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.  Σε αυτή την περίπτωση, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων αντιμετωπίζονται από τον γιατρό σας. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων δεν θα αναπτυχθούν ξανά, επειδή ο HPV αλλάζει τα κύτταρα του σώματός κι έτσι καθίσταται πιθανό να αναπτυχθούν.
  • Εάν έχετε HPV υψηλού κινδύνου που κολλάει ή αδρανεί και επιστρέφει συνεχώς, τότε γίνεται καρκινογόνος (ή αυτό που οι γιατροί αποκαλούν ογκογόνο). Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, του πέους, του πρωκτού ή του στόματός σας και οδηγεί σε προκαρκινικά κύτταρα. Εάν δεν ελέγχονται, δεν παρακολουθούνται ή δεν αντιμετωπίζονται, μπορεί τελικά να γίνει καρκίνος. 

Ποια είναι όμως τα κοινά συμπτώματα του HPV και πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό;

Δυστυχώς, είναι πολύ συνηθισμένο να έχετε HPV και να μην εμφανίζετε συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν HPV δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί και δεν θα αναπτύξουν ποτέ συμπτώματα ή προβλήματα υγείας από αυτόν. Εάν έχετε HPV χαμηλού κινδύνου, μπορεί να βρείτε ένα εξόγκωμα ή ένα επιδερμικό σημάδι. 

 Οποιοσδήποτε έχει τράχηλο, μπορεί να αρχίσει να κάνει τεστ για HPV μαζί με το τεστ Παπανικολάου, που είναι το μεγαλύτερο εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Θυμηθείτε: Ο HPV είναι ΣΜΝ (σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα).  Έτσι, εάν έχετε αλλάξει σεξουαλικούς συντρόφους, εάν έχετε αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή, εάν έχετε φαγούρα στον αιδοίο ή το πέος ή έχετε βλάβες, μπορείτε και πρέπει να πάτε στον γυναικολόγο σας για εξέταση.

Μπορεί να προληφθεί ο HPV;

Συνίσταται οι προ-έφηβοι να κάνουν το εμβόλιο HPV όταν είναι 11 ή 12 ετών και είναι κάτι που πρέπει να συζητήσετε με τον παιδίατρο του παιδιού σας. Συνοψίζοντας, αυτό που είναι σημαντικό με τον HPV είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να συμβουλεύεστε συχνά τον γιατρό σας. 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ