Μετάλλαξη Όμικρον: Νεότερα για την Οmicron – Πώς “χτυπά” η παραλλαγή τους εμβολιασμένους


Επειδή η παραλλαγή omicron είναι πάρα πολύ μεταδοτική, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αιχμή της δεν είναι πιθανό να διαρκέσει για πολύ. Βρίσκεται ήδη σε πτώση στη Νότια Αφρική, όπου πρωτοεντοπίστηκε. Η αισθητή πτώση των νέων κρουσμάτων COVID-19 στη Νότια Αφρική τις τελευταίες ημέρες μπορεί να σηματοδοτήσει ότι το δραματικό κύμα της παραλλαγής όμικρον στη χώρα έχει περάσει την κορύφωσή του, λένε οι ειδικοί.

Τα νέα είναι ακόμα καλύτερα για τα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο. Αν και δύο εμβόλια δεν είναι τόσο προστατευτικά έναντι της όμικρον όσο ήταν έναντι των προηγούμενων παραλλαγών, ο εμβολιασμός παραμένει το ισχυρότερο όπλο που διαθέτουμε έναντι της Covid. Mάλιστα, όσοι έχουν κάνει και τις τρείς δόσεις εμβολίου και έχουν μολυνθεί από την Όμικρον φαίνεται να εμφανίζουν απλώς έναν επίμονο πονόλαιμο και κάποια κόπωση και μυϊκό πόνο για λίγες μέρες, σύμφωνα με τον Δρ Κρεγκ Σπένσερ, γιατρό στα επείγοντα περιστατικά στο νοσοκομείο Presbyterian/Columbia University Medical Center στη Νέα Υόρκη. Τα άτομα που έχουν κάνει δύο εμβόλια φαίνεται πως παρουσιάζουν κάπως πιο επιδεινωμένα συμπτώματα. “Μεγαλύτερη κόπωση. Περισσότερος πυρετός. Περισσότερος βήχας.”, συμπλήρωσε ο Δρ Σπένσερ. Από την άλλη, όσοι έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση, ανέφερε, τα πήγαν χειρότερα, νιώθοντας αρκετά άσχημα για αρκετές ημέρες: «Όχι απειλητικά για τη ζωή τους». Όπως επισημαίνει ο γιατρός Σπένσερ, σχεδόν όλοι όσοι πρέπει να εισαχθούν στο νοσοκομείο με COVID-19 είναι ανεμβολίαστοι.

Οι γιατροί σε άλλα νοσοκομεία επιβεβαίωσαν τον απολογισμό του. Τα εμβολιασμένα άτομα έχουν απλώς λιγότερα συμπτώματα και είναι άρρωστα για μικρότερα χρονικά διαστήματα, είπαν αρκετοί. Η μόνη εξαίρεση είναι εκείνα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο, ίσως λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή γήρατος. «Οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα αδύναμοι – εκεί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε ο Δρ Rajesh Gandhi, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. «Αυτή είναι μια σημαντική ομάδα που παρά τον εμβολιασμό δεν έχει προστατευτεί πλήρως».

Ο αριθμός των ασθενών στο Mass. General έχει υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από περίπου 40 – 45 με τον COVID-19 κατά τη διάρκεια του κύματος δέλτα σε πάνω από 100 τώρα, καθώς η Omicron είναι επικρατής παραλλαγή, είπε ο Δρ Γκάντι. Τα τηλεφωνήματα στο νοσοκομείο έχουν εκτοξευθεί, επίσης, με περισσότερους από 500 να ζητούν πληροφορίες το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων, δήλωσε, αναφερόμενος στο γεγονός ως «αριθμό ρεκόρ».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ