Εξωδικαστικός Συμβιβασμός: Χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις τακτοποιούν τις οφειλές τους


Ρυθμίσεις οφειλών άνω των 32 δισ. ευρώ πραγματοποίησαν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης από τον Ιούλιο του 2019 έως και το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου

Την ίδια στιγμή, πάνω από 2.250 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς για ρυθμίσεις μέσω του παλαιού νομοθετικού πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν, εκτός από οφειλές, δάνεια, και οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αν και η πανδημία ανέκοψε τον ρυθμό που αναμενόταν αναφορικά με τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εντούτοις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αρκετοί έσπευσαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του προηγούμενου εξωδικαστικού μηχανισμού.

Επιπλέον, πρόσφατα ανακοινώθηκαν οι πρώτες 24 ρυθμίσεις με βάση το νέο καθεστώς, οι οποίες περιλαμβάνουν κουρέματα οφειλών και αποπληρωμή με δόσεις ακόμα και σε διάστημα εικοσαετίας.

Τη διαδικασία ένταξης έχουν ξεκινήσει άλλοι 36.000 οφειλέτες, οι οποίοι περιμένουν να πάρουν «ανάσα». Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση για όσους πληρούν τα κριτήρια γίνεται μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας που βασίζεται σε αλγόριθμο.

Μεγαλύτερος ωστόσο είναι ο αριθμός των οφειλετών που ρύθμισαν απευθείας με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης οφειλών. Συγκεκριμένα, στο διάστημα από τον Ιούλιο του 2019 έως και τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου ρυθμίστηκαν συνολικά 563.823 δάνεια όλων των ειδών (στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά).

Τα περισσότερα δάνεια που ρυθμίστηκαν αφορούσαν την κατηγορία των στεγαστικών, με την αξία τους να φτάνει τα 13,6 δισ. ευρώ. Ακολουθούν τα επιχειρηματικά δάνεια – σχεδόν 61.000 δάνεια συνολικής αξίας 13 δισ. ευρώ –, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια που ρυθμίστηκαν ανήλθαν σε 5 δισ. ευρώ και συνολικά 303.226 δάνεια.

Την ίδια στιγμή, στις 5.378 ανέρχονται οι υποθέσεις του νόμου Κατσέλη που πήραν νέες ημερομηνίες δικάσιμου και έχουν οριστεί και καταχωριστεί από τα ειρηνοδικεία. Ενώ από τις 49.031 αιτήσεις που υποβλήθηκαν έως τις 15 Ιουλίου 2021 και αφορούσαν επαναπροσδιορισμό ημερομηνίας εκδίκασης έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι 38.298 και έχουν κοινοποιηθεί στους διαδίκους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ