Αναδρομικά: Νέο «κύμα» πληρωμών πριν την Πρωτοχρονιά – Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα αναδρομικών θα λάβουν το επόμενο διάστημα χιλιάδες συνταξιούχοι

Αναδρομικά 26 μηνών θα πληρωθούν πριν την Πρωτοχρονιά σε περισσότερους από 10.000 «νέους» (με αίτηση από 13 Μάϊου 2016 και μετά) και «παλαιούς» συνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται πως τα αναδρομικά αφορούν παλαιούς και νέους συνταξιούχους, με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά.

Εφάπαξ η αύξηση για τους νέους συνταξιούχους

Οι νέοι συνταξιούχοι λαμβάνουν όλη την αύξηση που δικαιούνται εφάπαξ.

Από τους «νέους» συνταξιούχους απομένουν να πληρωθούν 16.859 «δύσκολες» περιπτώσεις, ο επανυπολογισμός των οποίων θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για απασχολούμενους συνταξιούχους, συνταξιούχους λόγω θανάτου (ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019) καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα πρέπει να καταβληθούν στους κληρονόμους τους.

Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι εκτός από τα αναδρομικά, θα έχουν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους από τον επόμενο μήνα της τάξεως του 5,1% κατά μέσο όρο.

Αυξήσεις σε 40.000-50.000 παλαιούς συνταξιούχους

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται νέα πληρωμή αναδρομικών και αυξήσεων από τον επανυπολογισμό συντάξεων που αφορά περί τους 40.000-50.000 παλαιούς συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση και άλλες κατηγορίες οι συντάξεις των οποίων δεν είχαν επανυπολογιστεί ούτε με τον νόμο Κατρούγκαλου, γιατί δεν υπήρχαν αξιόπιστα στοιχεία (αποδοχές, έτη, εισφορές κ.λπ.). Συνολικά, υπάρχουν ακόμη περίπου 215.000 συντάξεις «παλαιών» συνταξιούχων, οι οποίοι δηλαδή είχαν συνταξιοδοτηθεί ή δικαιούνταν σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016, που δεν έχουν υπολογιστεί με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Ωστόσο από αυτές οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι μόλις το 20% θα δικαιούται την επιστροφή ποσών, έως και 25 μηνών.

Η μέση αύξηση για τους παλαιούς συνταξιούχους είναι της τάξης του 2%-3% και σε απόλυτους αριθμούς κοντά στα 10-12 ευρώ, καθώς σύμφωνα με τον νόμο οι παλαιοί συνταξιούχοι πληρώνονται τις αυξήσεις τους από τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης σταδιακά σε πέντε ετήσιες δόσεις έως και το 2024.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here