Κρούσματα σήμερα: Τεράστια αύξηση με νέο «μαύρο» ρεκόρ – Πλησιάζουν τις 30.000


Κρούσματα σήμερα: Τρομακτική η αύξηση των μολύνσεων λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον. Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες και που θα σταματήσει η… ανηφόρα

Ένα ακόμα 24ωρο κατά το οποίο ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να είναι τρομακτικός, είναι και το σημερινό (29.12). Μετά τα 21.657 κρούσματα της Τρίτης (28.12), αριθμός ρεκόρ για μια ημέρα από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα, ο αριθμός των μολύνσεων που θα ανακοινωθούν από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη (29.12) δεν αποκλείεται να φτάσει και στις 30.000.

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση του οργανισμού, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως τα κρούσματα θα είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 10.000 από τον χθεσινό αριθμό, χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω αύξηση. Αιτία, προφανώς, η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία έχει πλέον επικρατήσει στη χώρα όπως ανέφερε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων που εισηγήθηκε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και έλαβε η κυβέρνηση, έτσι ώστε να προλάβει να αναχαιτίσει μια ακόμα «έκρηξη» διασποράς που θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στο σύστημα υγείας και οδυνηρές απώλειες για τη χώρα.

Κρούσματα σήμερα: Τι λένε οι επιστήμονες για την εξάπλωση του ιού

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και στην επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον αναφέρθηκαν νωρίτερα σήμερα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Ειδικότερα ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στον ANT1, δήλωσε ότι περίμενε μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού την Τρίτη (ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 21.567 κρούσματα), αλλά υπολόγιζε ότι θα κυμαινόντουσαν γύρω στις 15.000 με 16.000 και όχι ότι θα ξεπερνούσαν τις 21.000.

Τις τελευταίες μέρες, όπως είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, είχε παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο που μετρήθηκε στα λύματα και η αύξηση αυτή κορυφώθηκε στο τριήμερο των Χριστουγέννων. Ερωτηθείς σχετικά, ο Νίκος Θωμαΐδης απάντησε ότι αν δε ληφθούν μέτρα για να ανακόψουν τη δυναμική της πανδημίας τα κρούσματα πιθανότατα θα ξεπεράσουν τος 30.000 τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα ο καθηγητής του ΕΚΠΑ προέβλεψε ότι αυτό το κύμα της πανδημίας που οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον θα είναι δριμύ, αλλά σύντομα και θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα.

Από τη μεριά του ο καθηγητής Πνευματολογίας Νίκος Τζανάκης δήλωσε στο MEGA πως θα είχε προκληθεί λιγότερη αναστάτωση στους πολίτες εάν τα μέτρα είχαν τεθεί σε ισχύ νωρίτερα.

«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα είχαμε πολλά κρούσματα. Βεβαίως αιφνιδιαστήκαμε, είχαμε πει για 18.000 κρούσματα γύρω στα Φώτα, αλλά ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Τότε αυτή η πρόβλεψη είχε αιφνιδιάσει, αλλά αποδείχτηκε συντηρητική. Μπορεί να έχουμε παρόμοιες τιμές και τις επόμενες ημέρες. Σε αυτή την πανδημία ένας μέρος των κρουσμάτων συνεχίζουν να είναι Δέλτα, τα υπόλοιπα είναι Όμικρον και θα δούμε τι διασωληνώσεις και νοσηλείες θα δώσουν».

Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως από τα 21.657 κρούσματα τουλάχιστον τα 5.000 με 6.000 σχετίζονται με τη μετάλλαξη Δέλτα και πλέον με την επικράτηση της Όμικρον όλα μοιάζουν σαν να έχουμε παράλληλα δύο πανδημίες.

«Τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν από αύριο, Πέμπτη», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα υψηλά κρούσματα θα αποτρέψουν τους πολίτες από το να βγουν και να συνωστιστούν για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες είναι δυσοίωνες. Δεν θα ήταν έκπληξη από την Δευτέρα να δούμε υψηλούς πενταψήφιους αριθμούς, είπε ο κ. Τζανάκης, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν μέχρι και 30.000. Η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ανησυχία προκαλεί και η άνοδος του δείκτη θετικότητας.

«Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα και εφαρμόσουμε σωστά το ζήτημα που έχει να κάνει με την ατομική μας ευθύνη, τότε νομίζω ότι τα μέτρα μπορούν να είναι αποτελεσματικά», είπε. «Αυτή η λοίμωξη είναι αερογενής και φαίνεται ότι μεταδίδεται τρομακτικά. Τα σχολεία θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων. Προτιμότερο να παρατείνουμε μία εβδομάδα το άνοιγμά τους προκειμένου να μην έχουμε αναστάτωση. Πολλά τμήματα προβλέπω ότι θα κλείσουν εκ των πραγμάτων» πρόσθεσε.

Ο κ. Τζανάκης είπε πως όλα δείχνουν ότι η μεταδοτικότητα της Όμικρον διαρκεί λίγες ημέρες και αυτό οδήγησε σε μεταβολές στο χρονικό όριο που μπορεί να μείνει σε καραντίνα, μόλις πέντε ημέρες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ