Κορωνοϊός νεφρική βλάβη: Η Covid-19 μπορεί να δημιουργήσει ίνωση νεφρών

Οι ασθενείς με COVID-19 διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής μακροχρόνιας νεφρικής βλάβης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας. Η βλάβη φαίνεται να προέρχεται από την ικανότητα του ιού να μολύνει άμεσα τα νεφρά. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ουλές και οι βλάβες μπορεί να διαρκέσουν πολύ πέρα ​​από την ίδια τη μόλυνση από την COVID, δήλωσαν Γερμανοί, Ολλανδοί και Αμερικανοί ερευνητές. Η μελέτη ήταν μια εις βάθος εξέταση του τρόπου με τον οποίο επηρεάστηκε ο νεφρικός ιστός μετά την έκθεση στον SARS-CoV-2 σε εργαστηριακό περιβάλλον. “Άλλοι έχουν ήδη αποδείξει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει τα κύτταρα των νεφρών σε ασθενείς, και αυτό είναι κάτι που παρατηρήσαμε επίσης”, σημείωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Rafael Kramann, διευθυντής του Ινστιτούτου Πειραματικής Ιατρικής και Βιολογίας Συστημάτων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο RWTH στο Άαχεν, Γερμανία.

Ποια η συσχέτιση ανάμεσα σε Covid-19 και ίνωση στους νεφρούς;

“Ωστόσο, αυτό που ήταν εκπληκτικό είναι ότι η COVID-19 σχετίστηκε επίσης με ίνωση, δηλαδή σχηματισμό ουλής, στα νεφρά ενός ασθενούς.” Και αυτό το σημάδι δεν είναι μικρό πράγμα, είπε ο Kramann, γιατί μπορεί τελικά να “καταστρέψει την αρχιτεκτονική του οργάνου και να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων”. Αυτές οι παρατηρήσεις ακολουθούν τα ευρήματα μιας προηγούμενης έρευνας που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο. Αυτή η προσπάθεια παρακολούθησε 89.000 βετεράνους που είχαν αναπτύξει COVID και διαπίστωσε έναν αξιοσημείωτο αυξημένο κίνδυνο για επίμονη νεφρική βλάβη τόσο μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση όσο και εκείνων των οποίων η COVID ήταν σχετικά ήπια. Ο Kramann και οι συνεργάτες του είπαν ότι το κύριο ερώτημα στην αρχή της έρευνάς τους δεν ήταν αν η COVID μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά.

Αντίθετα, η ομάδα ήθελε να μάθει εάν η βλάβη ήταν ένα έμμεσο παραπροϊόν της φλεγμονής που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση ενός ασθενούς στην COVID ή εάν ο κορωνοϊός μόλυνε άμεσα τα νεφρά. Για να το ανακαλύψει, η ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνολογία βλαστοκυττάρων για να δημιουργήσει αυτό που ουσιαστικά ισοδυναμούσε με μίνι νεφρούς, μόνο για σκοπούς δοκιμής. Αυτός ο ιστός νεφρού που καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο στη συνέχεια εκτέθηκε στον SARS-CoV-2. Αποτέλεσμα: Ο ιός προκάλεσε άμεση βλάβη στα κύτταρα των νεφρών, εκτός από οποιαδήποτε φλεγμονώδη ανοσοαπόκριση. Και αυτή η βλάβη είχε ως αποτέλεσμα μακροχρόνιες ουλές. Η μελέτη επικεντρώθηκε μόνο στο είδος του κινδύνου δημιουργίας ουλών που σχετίζεται με πολύ σοβαρή ασθένεια COVID, τόνισε ο Kramann.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here