Γουχάν κορωνοϊός: 1 εκατ. κρούσματα καθημερινά στην επέτειο 2 χρόνων από την αρχή της πανδημίας


Πριν από δύο χρόνια, η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Γουχάν ανέφερε ότι η πόλη έβλεπε ένα πλήθος περιπτώσεων πνευμονίας. Η αιτία της μόλυνσης αναγνωρίστηκε αργότερα ως ένας νέος κοροναϊός, ο SARS-CoV-2, και η ασθένεια που προκαλεί ονομάστηκε COVID-19. Από τότε, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό, τα διεθνή σύνορα έχουν κλείσει και πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν μπει σε πολλαπλά lockdown. Αλλά η πανδημία της COVID απέχει πολύ από το να τελειώσει. Αυτή την εβδομάδα οι παγκόσμιες μολύνσεις από κορωνοϊό σημείωσαν υψηλό ρεκόρ, με σχεδόν 1 εκατομμύριο κρούσματα να εντοπίζονται κατά μέσο όρο κάθε μέρα μεταξύ 23 και 29 Δεκεμβρίου.

ΠΟΥ στατιστικά για την Covid-19

Η Αυστραλία ήταν μία από τις πολλές χώρες που σημείωσαν υψηλά όλων των εποχών, καθώς η παραλλαγή Omicron εξαπλώθηκε σαν φωτιά. “Πριν από δύο χρόνια, καθώς ο κόσμος συγκεντρώθηκε για τους εορτασμούς της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, εμφανίστηκε μια νέα παγκόσμια απειλή”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. “Από νωρίς καταλάβαμε ότι η αντιμετώπιση αυτής της νέας απειλής για την υγεία –ένας νέος κορωνοϊός δυνητικά ικανός να εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο– θα απαιτούσε τρία πράγματα… Επιστήμη. Λύσεις. Αλληλεγγύη”.
Καθώς έγινε γνωστή η σοβαρότητα του ιού, τα εμβόλια και οι θεραπείες δρομολογήθηκαν γρήγορα. Περισσότερες από 9 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν πλέον χορηγηθεί. Αλλά ο Δρ Τέντρος είπε ότι “η πολιτική πολύ συχνά θριάμβευσε έναντι της αλληλεγγύης”.

Παρόλο που εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι, ο ετήσιος καταγεγραμμένος παγκόσμιος αριθμός θανάτων — ο οποίος έφτασε τα 1,8 εκατομμύρια το 2020 — αυξήθηκε σε 3,5 εκατομμύρια φέτος. “Η παραπληροφόρηση και η παραπληροφόρηση, που συχνά διαδίδονται από μικρό αριθμό ανθρώπων, αποσπούν συνεχώς την προσοχή, υπονομεύοντας την επιστήμη και την εμπιστοσύνη στα εργαλεία υγείας που σώζουν ζωές”. Αλλά ο Δρ. Tedros είπε ότι δεν ήταν “πολύ αργά για να συγκεντρωθούμε για να κάνουμε το σωστό”. “Παραμένω ακόμα αισιόδοξος ότι αυτή μπορεί να είναι η χρονιά που όχι μόνο θα τερματίσουμε το οξύ στάδιο της πανδημίας, αλλά θα χαράξουμε επίσης μια πορεία προς ισχυρότερη ασφάλεια υγείας”.

Ο πληροφοριοδότης της COVID θυμάται στην Κίνα

Στις 20 Δεκεμβρίου 2019, ο πληροφοριοδότης της COVID-19, Li Wenliang, έμαθε για την πιθανότητα ενός ιού που προκαλεί πνευμονία στη Γουχάν. Φέτος, στη δεύτερη επέτειο από την ανακάλυψή του, χιλιάδες άνθρωποι άφησαν μηνύματα στον λογαριασμό του στα social media. Αλλά ο Δρ Λι δεν τους είδε – πέθανε στο νοσοκομείο με τον ιό τον Φεβρουάριο του 2020. Από την Τετάρτη, η ηπειρωτική Κίνα είχε αναφέρει 101.890 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων τόσο των τοπικών όσο και των εισαγόμενων, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 4.636.

Ο βιομηχανικός και τεχνολογικός κόμβος της Κίνας Xian ανέφερε 155 νέα κρούσματα COVID-19 την Πέμπτη, ανεβάζοντας τον απολογισμό των τοπικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων στο υψηλότερο σε οποιαδήποτε πόλη της Κίνας φέτος. Παρά τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων σε σύγκριση με τα clusters σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο, οι αξιωματούχοι της Xian έχουν θέσει την πόλη των 13 εκατομμυρίων υπό lockdown. Το Xian είναι επίσης ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, προσελκύοντας τους επισκέπτες της συλλογής πολεμιστών από τερακότα που θάφτηκαν μαζί με τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ