Συκώτι: Τροφές που επιβαρύνουν τη λειτουργία του

Το συκώτι έχει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Καθαρίζει το αίμα από βλαβερές ουσίες και τοξίνες. Επίσης, βοηθά στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια για να μας επιτρέπει να κάνουμε απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως να περπατάμε και να τρέχουμε.

Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, στον καρκίνο, την κίρρωση ή την ηπατική ανεπάρκεια.

Τροφές που βλάπτουν το συκώτι

  • Ζωικά λίπη: Η υψηλή χοληστερόλη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο παθήσεων του ήπατος. Η χοληστερόλη είναι ένα είδος λίπους που υπάρχει σε μεγάλη περιεκτικότητα στο κόκκινο κρέας, τον κρόκο του αυγού, την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο.
  • Γλυκά: Οι τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένης ζάχαρης, όπως οι σοκολάτες, τα μπισκότα αλλά και τα αναψυκτικά μάς φορτώνουν με πολλές θερμίδες. Η αυξημένη κατανάλωση θερμίδων αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τις παθήσεις του ήπατος και βασική αιτία της παχυσαρκίας.
  • Τηγανητά: Ακόμη και μια σχετικά «ακίνδυνη» τροφή όπως η πατάτα είναι ανθυγιεινή όταν τη μαγειρεύουμε με το λάθος τρόπο. Τα τηγανητά οδηγούν στην άνοδο της χοληστερόλης, αυξάνουν τα τριγλυκερίδια και συμβάλλουν στην παχυσαρκία.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here