Καρδιά: 5 ασυνήθιστα σημάδια πως δεν είναι υγιής


Παγκοσμίως, σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω προβλημάτων στην καρδιά. Αυτό δείχνουν στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η καρδιοπάθεια ευθύνεται συνολικά για το 31% όλων των θανάτων παγκοσμίως και δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί ώστε να προληφθούν οι σοβαρές επιπλοκές της, όπως ένα έμφραγμα.

Υπάρχουν ωστόσο μερικά ασυνήθιστα σημάδια στο σώμα που υποδεικνύουν ότι υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στο καρδιαγγειακό σύστημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Ο Δρ Άνταμ Τέιλορ, διευθυντής του Κέντρου Μάθησης Κλινικής Ανατομίας του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, περιγράφει 5 από αυτά.

Σημάδια πως η καρδιά έχει πρόβλημα

  • Διαγώνια πτύχωση στον λοβό του αυτιού: Ονομάζεται «σημάδι του Φρανκ» και συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Πάθηση στην οποία συσσωρεύεται πλάκα στο εσωτερικό των αρτηριών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Ξάνθωμα και ξανθέλασμα: Πρόκειται για κιτρινωπές πλάκες στην επιδερμίδα γύρω από τα μάτια, στους αγκώνες, στα γόνατα ή στους γλουτούς. Το ξάνθωμα και το ξανθέλασμα αποτελούν ένδειξη για την ανεβασμένη χοληστερίνη. Κι αυτή μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των αρτηριών.
  • Αλλοίωση των νυχιών: Μια αλλαγή στο σχήμα των νυχιών, συγκεκριμένα όταν αυτά γίνονται κυρτά, πιο παχιά και πλατιά, μπορεί να δείχνει ότι φτάνει στα δάχτυλα λιγότερο πλούσιο σε αίμα οξυγόνο λόγω δυσλειτουργίας στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η συγκεκριμένη αλλοίωση δεν είναι επίπονη και συνήθως εκδηλώνεται ταυτόχρονα και στα δύο χέρια.
  • «Φωτοστέφανο» γύρω από την ίριδα: Εκτός από το δέρμα, λιπαρές ουσίες μπορεί να συσσωρευτούν και στα μάτια. Το σύμπτωμα γίνεται αντιληπτό σαν ένα γκρίζο «φωτοστέφανο» γύρω από την ίριδα. Το «γεροντικό τόξο» δεν επηρεάζει την όραση. Αλλά συνδέεται με τη στεφανιαία νόσο.
  • Μελανά χείλη: Τα χείλη έχουν φυσιολογικά ροδαλό χρώμα, όταν όμως γίνονται μελανά, κατάσταση γνωστή ως κυάνωση, αυτό σημαίνει ότι δεν φτάνει στους ιστούς αρκετό αίμα λόγω δυσλειτουργίας στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ