Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς με μέτρα, χωρίς μουσική, αυστηρά πρόστιμα και 35.000 κρούσματα


Πρωτοχρονιά: Με τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα να είναι χιλιάδες και τις μολύνσεις του τελευταίου τριημέρου να ξεπερνούν τις 80.000, το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα βρει τους μισούς στα σπίτια με την οικογένεια, τους άλλους μισούς στα νυχτερινά κέντρα μέχρι τις 02:00 και ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε καραντίνα.

Ένα «ήσυχο» ρεβεγιόν χωρίς πάρτι και ξέφρενη διασκέδαση, στην σκιά της μετάλλαξης Όμικρον θα ζήσουν οι Έλληνες. Είναι η δεύτερη φορά που ο πλανήτης θα γιορτάσει το νέο έτος με περιοριστικά μέτρα εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, με την ελπίδα πως θα είναι και η τελευταία. Σήμερα, λοιπόν, όσοι επιλέξουν να γιορτάσουν την έλευση του 2022 σε κάποιο μαγαζί της εστίασης ή σε νυχτερινό κέντρο, θα το κάνουν χωρίς μουσική και αυστηρά μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, όταν και τα καταστήματα θα πρέπει να βάλουν αναγκαστικό λουκέτο.

Για τους υπόλοιπους που δεν νοσούν και δεν είναι σε καραντίνα, τα οικογενειακά τραπέζια θα στρωθούν αλλά με προσοχή, καθώς υπάρχει ισχυρή σύσταση για αυτοέλεγχο πριν το ρεβεγιόν, μιας και η μετάλλαξη Όμικρον καραδοκεί και η μεταδοτικότητά της έχει αποδειχτεί πολύ υψηλή.

Όσοι, όμως, αποφασίσουν να παραβλέψουν τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ και να διοργανώσουν παράνομα πάρτι σε σπίτια η AirBnb, τότε ο πέλεκυς θα πέσει βαρύ και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στους διοργανωτές αγγίζουν τις 50.000 ευρώ!

Τώρα, το ποιος θα αποφασίσει να κάνει πάρτι, ενώ αναμένουμε τουλάχιστον 35.000 κρούσματα σήμερα και να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές δεκάδων ανθρώπων είναι άλλο θέμα.

Στο στόχαστρο της Όμικρον η Αττική

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μολύνσεις Covid – 19 θα κυμαίνονται στα χθεσινά επίπεδα, περίπου 35.000 δηλαδή, με την κατάσταση στην Αττική να έχει ξεφύγει. Άλλωστε, οι ουρές που είδαμε από το πρωί σε φαρμακεία και κέντρα υγείας για διαγνωστικούς ελέγχους πιστοποιεί το γεγονός πως η διασπορά στην κοινότητα είναι τεράστια και οι περισσότεροι έχουν έρθει αυτές τις ημέρες σε επαφή με κρούσμα.

Πώς θα γιορτάσουμε την αλλαγή του χρόνου – Τι ισχύει για εστίαση και διασκέδαση

Αν επιλέξουμε να γιορτάσουμε την αλλαγή του χρόνου σε κάποιο κέντρο διασκέδασης πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:

-Η λειτουργία των καταστημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12.2021) είναι έως τις 02:00.

-Απαγορεύεται η μουσική.

-Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, από το προσωπικό του καταστήματος, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.

-Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

Με στόχο να αποφευχθεί η μεταφορά της μαζικής βραδινής διασκέδασης σε άλλους μισθωμένους χώρους για διενέργεια πάρτι, ακόμη και με πληρωμή, απαγορεύονται τα οργανωμένα πάρτι σε ιδιωτικούς ή και δημόσιους χώρους.

Επιλέγουμε την παρέα που θα διασκεδάσουμε

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνουν οι επιστήμονες στις ενδοοικογενειακές και κοινωνικές μας επαφές, για λόγους αποφυγής της περαιτέρω διασποράς του ιού. Προτείνουν οι συγκεντρώσεις να είναι μικρού μεγέθους, να αποφεύγουμε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής λοίμωξης, μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος (καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμο) και ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό, διενέργεια αντιγονικού τεστ. Μάλιστα, τα νεαρά άτομα θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικά και να αποφεύγουν να συναναστρέφονται με ευάλωτους συγγενείς τους.

Επιπλέον προτείνεται:

-Αποφυγή συμμετοχής σε συναντήσεις με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 ανεξαρτήτως εργαστηριακής επιβεβαίωσης (rapid test, PCR test) ή έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

-Συναντήσεις όσο το δυνατόν περιορισμένων ομάδων ατόμων (social bubbles) κατά τη διάρκεια των εορτών.

-Εάν είναι απαραίτητη η συνεύρεση με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συστήνεται οι «επισκέπτες» να έχουν εκ των προτέρων προβεί προληπτικά σε αυτοέλεγχο νόσησης (self test), ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα ευπαθή άτομα.

-Σε όλες τις συναθροίσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα φυσικής απόστασης, χρήσης μάσκας, υγιεινής χεριών, αναπνευστικής υγιεινής, μειωμένης παραμονής σε κλειστούς χώρους και επαρκούς και συστηματικού αερισμού του χώρου.

-Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται με φρέσκο αέρα για όση περισσότερη ώρα γίνεται.

-Οι χώροι με συνωστισμό θα πρέπει να αποφεύγονται, ακόμη κι εάν αυτοί είναι εξωτερικοί, ενώ θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί χρήσης μάσκας.

-Άτομα που έχουν τεθεί σε περιορισμό λόγω επαφής υψηλού κινδύνου με επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και άτομα με θετικό διαγνωστικό τεστ ή με συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις

-Ακόμα και ασυμπτωματικά άτομα με πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα καθορισμένα μέτρα προστασίας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ