ΠΟΥ: Προειδοποιεί για το «τσουνάμι» της Omicron καθώς το κύμα της παραλλαγής έχει ήδη κορυφωθεί στη Ν. Αφρική


ΠΟΥ: Ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 που καταγράφηκε παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 11% την τελευταία εβδομάδα. Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε την Τετάρτη ότι ανησυχεί για τις παραλλαγές όμικρον και δέλτα του κορωνοϊού που δημιουργούν ένα «τσουνάμι κρουσμάτων». «Ανησυχώ πολύ που η όμικρον, η οποία είναι πιο μεταδοτική  κυκλοφορεί ταυτόχρονα με τη δέλτα και οδηγεί σε ένα τσουνάμι κρουσμάτων», είπε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. 

Ο Τέντρος σημείωσε ότι το σενάριο θα ασκούσε «τεράστια πίεση στους εξαντλημένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και στα συστήματα υγείας στο χείλος της κατάρρευσης». Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 που καταγράφηκαν σε όλον τον κόσμο αυξήθηκε κατά 11% την περασμένη εβδομάδα και τα νέα κρούσματα στην Ευρώπη αντιστοιχούσαν σε περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου, ενώ αυτά στην Αμερική αυξήθηκαν κατά 39%.

Στην Αφρική, σημειώθηκε αύξηση 7% και ο οργανισμός ανέφερε στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεσή του ότι ο «συνολικός κίνδυνος» που σχετίζεται με την όμικρον «παραμένει πολύ υψηλός».

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται για να μάθουν για τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα και την ικανότητα της παραλλαγής να αποφεύγει τα εμβόλια και την ανοσολογική απόκριση, ενώ κορυφαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι είναι πολύ νωρίς για να καθησυχαστούν από τα αρχικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι η όμικρον οδηγεί σε ηπιότερη ασθένεια. Ο ΠΟΥ ανακήρυξε την omicron ως “παραλλαγή ανησυχίας” τον Νοέμβριο και η παραλλαγή B.1.1.529 αναφέρθηκε για πρώτη φορά στον Οργανισμό από τη Νότια Αφρική στις 24 Νοεμβρίου.

Οι λοιμώξεις άρχισαν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των νεαρών Νοτιοαφρικανών και η χώρα έγινε σύντομα το επίκεντρο του κύματος Omicron. Στις 29 Νοεμβρίου, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική και επτά άλλα κράτη της Νότιας Αφρικής.

Την Τρίτη, ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέδωσε μια διακήρυξη για την ανάκληση της απαγόρευσης.

Τώρα, καθώς οι ΗΠΑ καταγράφουν ρεκόρ λοιμώξεων, μια μελέτη από τη Νότια Αφρική λέει ότι η χώρα μπορεί να έχει ήδη περάσει το απόγειο της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 που τροφοδοτούνται από την όμικρον.

Οι συγγραφείς της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Infectious Diseases, ανέφεραν ότι είχε σημειωθεί «μειωμένη σοβαρότητα της νόσου» σε ένα τέταρτο κύμα που προκλήθηκε από το μικρό μετρο στην πόλη Tshwane, λιγότεροι θάνατοι και εισαγωγές στη ΜΕΘ και μικρότερη παραμονή στα νοσοκομεία.

«Το κύμα αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από τα προηγούμενα κύματα, εκτοπίζοντας εντελώς την παραλλαγή δέλτα εντός εβδομάδων και άρχισε να μειώνεται τόσο στα κρούσματα όσο και στις εισαγωγές στο νοσοκομείο την πέμπτη εβδομάδα μετά την έναρξή του», έγραψαν οι συγγραφείς. Πρόσθεσαν ότι υπήρχαν «σαφείς ενδείξεις ότι τα ποσοστά κρουσμάτων και εισδοχής στη Νότια Αφρική μπορεί να μειωθούν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες».

Η αισθητή πτώση των νέων κρουσμάτων COVID-19 στη Νότια Αφρική τις τελευταίες ημέρες μπορεί να σηματοδοτεί ότι το οδηγημένο κύμα από τη δραματική όμικρον έχει περάσει την κορύφωσή του, λένε ιατροί ειδικοί.

Η μελέτη εξέτασε τον ρυθμό με τον οποίο προχώρησαν τα κρούσματα, συγκρίνοντας τα νοσοκομειακά αρχεία από ένα νοσοκομειακό σύστημα Tshwane με αυτά των προηγούμενων αυξήσεων.

«Το ξέσπασμα της Omicron εξαπλώθηκε και μειώθηκε στην πόλη Tshwane με πρωτοφανή ταχύτητα, κορυφούμενο μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από την έναρξή του», έγραψαν οι συγγραφείς.

«Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν γρήγορα και άρχισαν να μειώνονται μέσα σε διάστημα 33 ημερών».

Η κορύφωση του κύματος σημειώθηκε την εβδομάδα της 5ης Δεκεμβρίου, με την υψηλότερη πληρότητα κρεβατιών COVID-19 περίπου το μισό από αυτό που είχε καταληφθεί στην κορύφωση του κύματος δέλτα τον Ιούλιο.

«Η μεταβαλλόμενη κλινική εικόνα της λοίμωξης SARS-CoV-2 είναι πιθανό να οφείλεται σε υψηλά επίπεδα προηγούμενης μόλυνσης και κάλυψης εμβολιασμού», είπαν οι συγγραφείς, σημειώνοντας ότι το 66,7% των κατοίκων του Tshwane έχουν κάποια μορφή ανοσίας.

“Η ταχύτητα με την οποία το τέταρτο κύμα [οδηγούμενο από την όμικρον] ανέβηκε, κορυφώθηκε και μετά μειώθηκε ήταν εκπληκτική. Κορυφώθηκε σε τέσσερις εβδομάδες με απότομη πτώση σε άλλες δύο. Αυτό το κύμα όμικρον τελείωσε στην πόλη Tshwane.

Ήταν μια ξαφνική πλημμύρα περισσότερο από ένα κύμα», έγραψε την Πέμπτη στο Twitter ο συγγραφέας Fareed Abdullah, διευθυντής της έρευνας για το AIDS και τη φυματίωση του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής.

Η Νότια Αφρική ήρε την απαγόρευση κυκλοφορίας τα μεσάνυχτα στις 4 το πρωί της Πέμπτης και μια δήλωση από ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ανέφερε ότι “όλοι οι δείκτες υποδηλώνουν ότι η χώρα μπορεί να έχει περάσει την κορυφή του τέταρτου κύματος σε εθνικό επίπεδο”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ