2022: Τα 12 +1 γεγονότα που περιμένουμε τη νέα χρονιά από την πολιτική μέχρι τον αθλητισμό


To 2021, η δεύτερη χρονιά της πανδημίας, ήταν έτος μεγάλων ανακατατάξεων, επιστημονικών ανακαλύψεων και γεωστρατηγικών αλλαγών. Τι μας επιφυλάσσει όμως το 2022; Η μόνη σταθερή πρόβλεψη είναι…η  αβεβαιότητα, με φόντο τις νέες μεταλλάξεις και τους «άγνωστους Χ» που προκύπτουν διαρκώς. Υπάρχουν βέβαια και τα προγραμματισμένα μεγάλα γεγονότα.

Το 2022, το 22ο έτος του 21ου αιώνα -όπως κάθε νέα χρονιά- φέρνει μαζί του ελπίδες και προσδοκίες. Πολύ περισσότερο μάλιστα στην εποχή της πανδημίας που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μας.

Οι Κινέζοι την 1η Φεβρουαρίου του 2022 γορτάζουν τη χρονιά της Τίγρης. Συμπίπτει με την τελική διορία της δέσμευσης 13 χωρών στην Ασία να διπλασιάσουν τις τίγρεις έως το 2022, στην πιο φιλόδοξη προσπάθεια αποκατάστασης που έχει γίνει ποτέ για ένα μόνο είδος. Το έργο ξεκίνησε το 2010, όταν υπήρχαν περίπου 3.200 άγριες τίγρεις σε όλο τον κόσμο. Σύμβολο δύναμης και γενναιότητας οι τίγρεις είναι ανεξάρτητες, ατρόμητες, πιστές και έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση.

Δυνατές μπροστά στις αντιξοότητες, δεν υποχωρούν στιςπροκλήσεις, είναι επίμονες και αποφασιστικές και έχουν ελεύθερη φύση, γεγονός που αποτελεί την μεγαλύτερη δύναμη, αλλά και αδυναμία τους. Oι τίγρεις είναι γρήγορες στη δράση, οπότε το 2022, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι οτι οι καταστάσεις θα αλλάζουν με ταχύτητα.

Σύμφωνα με τους αστρολόγους «Οι ιδιοσυγκρασίες φουντώνουν, το δράμα και ο ενθουσιασμός βασιλεύουν και τα τρελά όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα» τη χρονιά της Τίγρης. Αυτό μπορεί να ισχύει για τις προσωπικές σχέσεις και την καριέρα, ενώ σε μεγαλύτερη κλίμακα, μπορεί να φέρει πολιτικές αναταραχές ή κοινωνική επανάσταση.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο

Το Πεκίνο γίνεται η πρώτη πόλη στον κόσμο που φιλοξενεί τόσο τους Θερινούς όσο και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά τη διοργάνωση των Θερινών Αγώνων το 2008. Η μεγάλη διοργάνωση (4-20 Φεβρουαρίου) προκαλεί ήδη εντάσεις, μήνες πριν ξεκινήσει. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε διπλωματικό μποϊκοτάζ των Αγώνων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κινεζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια κίνηση που η Κίνα υποδέχθηκε με οργή, υποσχόμενη «αποφασιστικά αντίμετρα».

Κινέζοι πανηγυρίζουν μετά την ανακοίνωση της διοργάνωσηςΑ.Ρ

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σχεδιάζει επίσης να δοκιμάσει το ψηφιακό της νόμισμα που ονομάζεται «e-CNY», σε επισκέπτες και αθλητές.Το μεγάλο ερώτημα είναι: Θα έρθει κανείς; Εκτός από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Λιθουανία ανακοίνωσαν επίσης διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Ομάδες υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν σε μποϊκοτάζ των «αγώνων της γενοκτονίας», που ονομάστηκαν έτσι από τη δίωξη των Ουιγούρων Μουσουλμάνων από την Κίνα στη Σιντζιάνγκ.

Το «οικονομικό τανγκό» της Αργεντινής

Η Αργεντινή εκτελεί ένα…απαιτητικό οικονομικό ταγκό με πολλούς πιστωτές. Απέναντί της βρίσκεται πρώτα η Λέσχη του Παρισιού, μια άτυπη ομάδα 22 χωρών- πιστωτών χωρών, η οποία αναμένει από το Μπουένος Άιρες 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια αφού επέτρεψε στη χώρα να αποφύγει πέρυσι την κήρυξη στάσης πληρωμών.

Ακολουθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έδωσε στην Αργεντινή το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του οργανισμού, 57 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αποπληρωμή του συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης.

Διαδήλωση στην ΑργεντινήΑ.Ρ

Toν περασμένο Μάιο ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, έκανε περιοδεία στην Ευρώπη με σκοπό να εξασφαλίσει στήριξη για την αναδιάρθρωση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους.

Το δημόσιο χρέος της Αργεντινής, «όπως έχει σήμερα, είναι αδύνατον να αποπληρωθεί», είχε υπογραμμίσει. Η οικονομική κρίση στην Αργεντινή επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο λόγω του αντίκτυπου που είχε η πανδημία του κορονοϊού.

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

Στις 10 Απριλίου η Γαλλία ψηφίζει για τον α γύρο των προεδρικών εκλογών, στην πιο απρόβλεπτη αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών. Οι αναλυτές ποντάρουν για μία ακόμη φορά σε μία αναμέτρηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με την αρχηγό της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.

Αυτή τα φορά όμως υπάρχουν όμως πολλοί «άγνωστοι Χ» και νέοι υποψήφιοι που ρίχνονται στη μάχη των Ηλυσίων. Ανάμεσά τους η Βαλερί Πεκρές, η οποία έχει περιγράψει τον εαυτό της ως «ένα τρίτο Θάτσερ, δύο τρίτα Μέρκελ» η οποία κέρδισε το χρίσμα του συντηρητικού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR).

Και ο ακροδεξιός δοκιμιογράφος Ερίκ Ζεμούρ που διεκδικεί με αξιώσεις μερίδιο από την «πίτα» της Λε Πεν και όχι μόνο. Και οι τρεις δίνουν μάχη για να γίνουν οι βασικοί αντίπαλοι του Μακρόν, με ποσοστά που κυμαίνονται γύρω στο 15%.

Οι υποψήφιοι από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ένα από τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα της Γαλλίας κάποτε, το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Κόμμα των Πρασίνων, ακολουθούν με μονοψήφια νούμερα.

Το Grand Prix της Formula 1

Από το 2022 και για τα επόμενα δέκα χρόνια, το Μiami Gardens της Φλόριντα θα φιλοξενεί αγώνα της Formula 1, σε μια χάραξη μέσα στην πόλη, με συνολικό μήκος 5,41 χιλιόμετρα.

Ενώ το Grand Ρrix (6-8 Μαϊου) αναμένεται να τονώσει την οικονομία της πόλης κατά 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ορισμένοι κάτοικοι διαμαρτύρονται για το θόρυβο και τις μεγάλες κυκλοφοριακές διαταραχές που θα προκαλέσει, λέγοντας ότι η τοποθεσία επιλέχθηκε επειδή μία εύπορη κοινότητα στο κέντρο της πόλης είχε αντιταχθεί στη διοργάνωση το 2018.

To ΑΒΒΑ Voyage

Θα μπορέσουμε να χορέψουμε, να διασκεδάσουμε, να τα αφήσουμε όλα πίσω τη νέα χρονιά; Δύσκολο να προβλέψουμε μετά από σχεδόν δύο χρόνια εγκλεισμού και περιοριστικών μέτρων, αλλά η απάντηση είναι ένα ηχηρό «ναι» στο ABBA Voyage, μια τεράστια συναυλία ψηφιακής επανένωσης των θρύλων της ποπ της δεκαετίας του 1970 από τη Σουηδία.

Oι ΑBBAΑ.Ρ

Ο χώρος, μια προσαρμοσμένη αρένα στο Ολυμπιακό Πάρκο Queen Elizabeth στο Λονδίνο, θα φιλοξενήσει….τα avatar ( ABBAtars) των τεσσάρων μελών του συγκροτήματος μαζί με μια ζωντανή μπάντα 10 μελών, από τις 27 Μαΐου έως τις 4 Δεκεμβρίου.

Οι επιλογές καθισμάτων περιλαμβάνουν οκτώ Dance Booths, μια κατηγορία πάνω από τα καθίσματα στο αμφιθέατρο που θα επιτρέπουν σε ομάδες 12 ατόμων να απελευθερώσουν τις εσωτερικές…Dancing Queen τους στη δική τους προσωπική πίστα χορού.

Το πλατινένιο Ιωβηλαίο της Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ γιορτάζει την 70η επέτειό της ως μονάρχης (2-5 Ιουνίου) το πρώτο πλατινένιο ιωβηλαίο στην ιστορία της Βρετανίας. Από την εποχή που ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 25 ετών, η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία είδε την Αγγλία να εγκαταλείπει την Αφρική ως αποικιοκρατική δύναμη ,τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να πληρώνουν βρετανικούς φόρους εισοδήματος και τη χώρα να εντάσσεται αλλά και να αποχωρεί από τους κόλπους της ΕΕ.

Έχει επισκεφθεί περισσότερες από 100 χώρες και ήταν η πρώτη Βρετανίδα μονάρχης που επισκέφτηκε τη Σαουδική Αραβία, το 1979, την Κίνα, το 1986, την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, το 1994 και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, το 2011.

Eορτασμοί για το Διαμαντένιο ΙωβηλαίοΑ.Ρ

Τον περασμένο Απρίλιο έφυγε από τη ζωή ο σύζυγός της, Πρίγκιπας Φίλιππος, η υγεία της άρχισε να επιδεινώνεται και οι γιατροί της σύστησαν ξεκούραση και πολύ λιγότερες αρμοδιότητες και ταξίδια

Εν τω μεταξύ, στην Καλιφόρνια στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο εγγονός της Πρίγκιπας Χάρι -που έχει εγκαταλείψει τα βασιλικά του καθήκοντα- θα ετοιμάζεται να γιορτάσει την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του μέσα στη χρονιά.

Πρώτο γυναικείο Tour de France

Ο Ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας (24-31 Ιουλίου)…ταξιδεύει στην ιστορία με το εναρκτήριο Τour de France για Femmes, την πρώτη διοργάνωση για γυναίκες. Ενώ οι διοργανωτές πραγματοποίησαν για λίγο έναν γυναικείο αγώνα από το 1984 έως το 1989, ακολουθούμενο από άλλες παραλλαγές γυναικείων αγώνων, η ανεπαρκής χρηματοδότηση και προσοχή των μέσων ενημέρωσης οδήγησαν στη διακοπή του.

Αυτή τη φορά, το Tour de France θα έχει καθημερινή ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη και οι διοργανωτές του ελπίζουν να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον για τον αγώνα για τα επόμενα 100 χρόνια τουλάχιστον. Η επικεφαλής της διοργάνωσης δεν θα μπορούσε να μην είναι γυναίκα, με την πρώην πρωταθλήτρια Μαριόν Ρους να αναλαμβάνει το πόστο.

Tαξίδι στον αστεροειδή Psyche

Ένας αστεροειδής που περιφέρεται γύρω από τον ήλιο μεταξύ του Άρη και του Δία -σύμφωνα με τους επιστήμονες- περιέχει τόση ποσότητα μετάλλου που αν μπορούσε να μεταφερθεί πίσω στη Γη, θα κόστιζε σύμφωνα με εκτιμήσεις τρισεκατομμύρια δολαρία!

Πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική σκέφτηκε η NASA, η οποία στέλνει ένα διαστημικό σκάφος με το ίδιο όνομα (Psyche) 1,5 δισεκατομμύρια μίλια μακριά για να ερευνήσει την «Ψυχή». Το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεισήμισι χρόνια.

Ο ασυνήθιστος αστεροειδής πιστεύεται ότι είναι «λείψανο» ενός χαμένου πια πλανήτη. Το Psyche προγραμματίζεται να εκτοξευτεί τον Αύγουστο του 2022. Για να κερδίσει ταχύτητα θα πραγματοποιήσει ένα κοντινό πέρασμα από τον Άρη το 2023 και θα φτάσει στον προορισμό του στις αρχές του 2026.

Προεδρικές κάλπες στη Βραζιλία

Οι Βραζιλιανοί θα εκλέξουν νέο πρόεδρο, αντιπρόεδρο και Κογκρέσο τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ο νυν πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο αναμένεται να διεκδικήσει δεύτερη τετραετή θητεία. «Έχω τρεις εναλλακτικές για το μέλλον μου: να συλληφθώ, να σκοτωθώ ή να νικήσω».

Εχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο για τη διαχείριση της πανδημίας, απορρίπτοντας τον κορονοϊό ως μία απλή «γριπούλα». Επιτροπή του Κογκρέσου πρότεινε να του απαγγελθούν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας επειδή επέτρεψε την εξάπλωση του ιού σε μια προσπάθεια να επιτύχει την ανοσία της αγέλης, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να πεθάνουν.

O Zαίρ ΜπολσονάροΑ.Ρ

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα διατηρεί προβάδισμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Καταδικάστηκε για διαφθορά το 2017, αλλά η καταδίκη ανατράπηκε στην έφεση. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται.

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ

Το Κατάρ, ένα μικρό εμιράτο του Περσικού Κόλπου, φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο (21 Νοεμβρίου-18 Δεκεμβρίου), το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια των 10 χρόνων προετοιμασίας βρέθηκε συχνά στο στόχαστρο καταγγελιών για διαφθορά και δωροδοκία για την εξασφάλιση της διοργάνωσης του αγώνα. Κατηγορήθηκε επίσης ότι απέτυχε να προστατεύσει το εργατικό δυναμικό των 2 εκατομμυρίων, μετά το θάνατο χιλιάδων μεταναστών εργατών στις κατασκευές.

Ενα νέο σύστημα μετρό, επτά γήπεδα ποδοσφαίρου, ολοκαίνουργιοι δρόμοι και μια εντελώς νέα πόλη, το Lusail, που θα φιλοξενήσει τον τελικό αγώνα είναι η απάντηση του Κατάρ στους επικριτές.

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Αναλυτές αναμένουν οτι ένα ή και τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα αλλάξουν χέρια. Οι ενδιάμεσες εκλογές παραδοσιακά αποτελούν «πονοκέφαλο» για το κόμμα του προέδρου, ειδικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τις τελευταίες επτά δεκαετίες το κόμμα του προέδρου έχασε, κατά μέσο όρο, είκοσι πέντε έδρες στη Βουλή στην ενδιάμεση εκλογική αναμέτρηση. Οι Δημοκρατικοί έχασαν εξήντα τρεις έδρες στη Βουλή το 2010. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε μια υποθετική κούρσα για τη Βουλή ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα κέρδιζε.

Ακόμη και υπό ιδανικές συνθήκες, όταν ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο βρίσκονται υπό τον έλεγχο ενός κόμματος, το νομοθετικό έργο είναι δύσκολο. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ ψήφισαν τους πιο σημαντικούς νόμους στα δύο πρώτα χρόνια τους.

Και οι δύο υπέστησαν σοβαρές απώλειες στις ενδιάμεσες εκλογές, χάνοντας την ικανότητα να νομοθετούν όπως ήλπιζαν. Όλα δείχνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν που βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται, θα τους ακολουθήσει.

Αγώνας κωπηλασίας του Ατλαντικού

Το «Talisker Whisky Atlantic Challenge» -οι πιο δύσκολοι αγώνες κωπηλασίας στον κόσμο- πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2015, ξεκινώντας κάθε Δεκέμβριο. Είναι ένας αγώνας κωπηλασίας στον ωκεανό από τα Κανάρια Νησιά προς τις Δυτικές Ινδίες, σε απόσταση περίπου 4.700 χλμ.

Ο αγώνας ιδρύθηκε το 1997 από τον Sir Chay Blyth. Η καθημερινή ρουτίνα είναι : κωπηλασία για δύο ώρες, μετά ύπνος για δύο ώρες, σε μία απαιτητική διαδικασία που συνεχίζεται όλη την ημέρα.

Στο τέλος, οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν διανύσει περισσότερα από 3.000 μίλια και θα έχουν ολοκληρώσει έναν άθλο που έχει ολοκληρωθεί απο λιγότερους ανθρώπους σε σχέση με τους ορειβάτες που έχουν σκαρφαλώσει στο Έβερεστ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ