Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοήσετε;

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) είναι ο όρος για μια σειρά παθήσεων που προκαλούνται από τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Μπορείτε επίσης να πάθετε ηπατική νόσο που σχετίζεται με το αλκοόλ, η οποία είναι ηπατική βλάβη που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ένα υγιές συκώτι θα πρέπει να περιέχει λίγο ή καθόλου λίπος, αν και το NHS εκτιμά ότι έως και ένας στους τρεις ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πρώιμα στάδια NAFLD, όπου υπάρχουν μικρές ποσότητες λίπους στο συκώτι τους. Το αμερικανικό ίδρυμα για το συκώτι λέει ότι εάν περισσότερο από το πέντε έως 10% του βάρους του ήπατος είναι λίπος, τότε ονομάζεται λιπώδες ήπαρ. Μερικοί άνθρωποι παθαίνουν λιπώδη ηπατική νόσο χωρίς να έχουν προϋπάρχουσες παθήσεις. Η κίρρωση είναι το πιο σοβαρό στάδιο, σύμφωνα με το NHS. Αυτό τείνει να συμβαίνει μετά από χρόνια φλεγμονής, όπου το συκώτι συρρικνώνεται και γεμίζει ουλές και σβώλους.

Συμπτώματα της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου ήπατος;

Κάτι τέτοιο υποδηλώνει ότι αυτή η βλάβη είναι μόνιμη και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια όπου το συκώτι σας σταματά να λειτουργεί σωστά και σε καρκίνο του ήπατος. Υπάρχουν πολλά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν, μερικά από τα οποία εμφανίζονται στα πόδια, τους αστραγάλους, τα πόδια ή την κοιλιά σας. Οίδημα μπορεί να εμφανιστεί όταν έχετε πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους, τα πόδια ή την κοιλιά. Το NHS αναφέρει: «Εάν αναπτυχθεί κίρρωση (το πιο προχωρημένο στάδιο), μπορεί να εμφανιστούν πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών (ίκτερος).» Λέει ότι περιστασιακά άτομα με πιο προχωρημένα στάδια NAFLD μπορεί να εμφανίσουν έναν θαμπό ή πόνο στην επάνω δεξιά γωνία της κοιλιάς ή υπερβολική κούραση. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ανεξήγητη απώλεια βάρους και αδυναμία.

Άτομα με πάθηση του ήπατος που αναπτύσσουν σκούρα μαύρα πίσσα κόπρανα, ή σκούρα ούρα, θα πρέπει να αναζητήσουν «επείγουσα ιατρική φροντίδα», σύμφωνα με το British Liver Trust. Άλλα σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν έμετο με αίμα, εύκολα μώλωπες, φαγούρα στο δέρμα και πρήξιμο στην κάτω περιοχή της κοιλιάς. «Η NAFLD σε πρώιμο στάδιο δεν προκαλεί συνήθως καμία βλάβη, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ηπατική βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης, εάν επιδεινωθεί», αναφέρει ο ιστότοπος του NHS. Εάν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο, η NAFLD μπορεί να σταματήσει να επιδεινώνεται και η ποσότητα λίπους στο συκώτι σας μπορεί να μειωθεί. Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος τείνει να αναπτύσσεται σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα ή έχουν διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή υψηλά τριγλυκερίδια.

Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν NAFLD ως αποτέλεσμα ορισμένων παραγόντων. Για παράδειγμα, εάν έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως μπορεί να είναι οι άνθρωποι όταν έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Ίσως χρειαστεί να το κόψετε από τη διατροφή σας ή να μειώσετε την πρόσληψη. Δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένα φάρμακο που να μπορεί να θεραπεύσει τη NAFLD, αλλά διάφορα φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα στη διαχείριση των προβλημάτων που σχετίζονται με την πάθηση. Ένας γιατρός θα σας βοηθήσει να διαγνώσετε σωστά την κατάστασή σας και θα σας δώσει τις σωστές συμβουλές και σχέδιο φροντίδας. Εάν αναπτύξετε σοβαρή κίρρωση, λιπώδη ηπατική νόσο σταδίου τέταρτου και το συκώτι σας σταματήσει να λειτουργεί σωστά, μπορεί να χρειαστεί να μπείτε στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here