Κορονοϊός: Η Florona, η Delmicron και το θετικό σενάριο για τη μετάλλαξη Όμικρον

Η περίπτωση της εγκύου στο Ισραήλ που νόσησε ταυτόχρονα από κορονοϊό και γρίπη, με τον συνδυασμό τους να ονομάζεται Florona και να προκαλεί ανησυχία, αλλά και έμπνευση σε εκατομμύρια χρήστες των social media, για πολύ ευφυή και αστεία σχόλια. 

Μετά τη Florona, φαίνεται ότι μπαίνει στη ζωή μας και η Delmicron. Δεν πρόκειται για νέα μετάλλαξη, αλλά για τον συνδυασμό των μεταλλάξεων Delta και Omicron, ο οποίος μπορεί να προσβάλει ταυτόχρονα ένα άτομο, δηλαδή κάποιος να νοσεί ταυτόχρονα και από τις δύο μεταλλάξεις.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Αθανάσιος Δημόπουλος αναφέρθηκε στον όρο Florona, που σαρώνει από προχθές το Twitter, και στο πόσο επικίνδυνος είναι για την υγεία. «Να ξεκαθαρίσουμε πως δεν πρόκειται για νέο στέλεχος, πρόκειται για ένα περιστατικό στο Ισραήλ σε έγκυο γυναίκα, που δεν είχε εμβολιαστεί. Νόσησε ταυτοχρόνως από κορονοϊό και από ιό της γρίπης. Αυτό είναι κάτι, το οποίο το έχει πει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η έκκληση είναι όποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί για την γρίπη να τρέξουν να εμβολιαστούν γιατί είναι σημαντικό να αποφύγουμε την ταυτόχρονη μόλυνση», ανέφερε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ προσθέτοντας πως πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης, τα οποία είναι ίδια και για τους δύο ιούς, «μάσκα, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών. Είναι ίδια η προφύλαξη».

Η… Delmicron

Όσον αφορά στο νέο όρο που έρχεται στη ζωή μας και ονομάζεται Delmicron, ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως έχουν περιγραφεί περιστατικά ατόμων που έχουν μολυνθεί ταυτοχρόνως από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα και το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον και είναι κάτι που χρειάζεται επιτήρηση.

«Αυτή τη στιγμή θεωρούμε πως το κύριο πρόβλημα που έχουμε όσον αφορά στις νοσηλείες είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Εμείς στη χθεσινή εφημερία που είχαμε, στις 15 εισαγωγές ασθενών, είχαν χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με το στέλεχος Δέλτα. Ήταν ηλικιωμένα άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί. Ενώ έχουμε την Όμικρον που κυριαρχεί, εξακολουθούμε να έχουμε πίεση στις νοσηλείες από την Δέλτα», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος για τη σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here