Πλεύρης Όμικρον: Πάνω από 70% τα κρούσματα Όμικρον στην Ελλάδα


Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στην κυριαρχία της νέας μετάλλαξης Όμικρον. Συγκεκριμένα, επεσήμανε πως η παραλλαγή μεταδίδεται με εξωπραγματικούς ρυθμούς και πλέον στην Ελλάδα ξεπερνά το 70% των κρουσμάτων. Είναι πολύ θετικό πως η συγκεκριμένη παραλλαγή προκαλεί ως επί το πλείστον ήπιες νοσηλείες, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι όλοι οι διασωληνωμένοι στη χώρα νοσούν με την παραλλαγή Δέλτα. Επομένως, αν και η μεταδοτικότητα είναι ανησυχητική σε κάθε περίπτωση και προκαλεί τρόμο το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αναφορικά με τα κρούσματα, η ήπια νόσηση είναι φυσικά καλοδεχούμενη.

Τι δήλωσε ο κ. Πλεύρης για την Όμικρον στην Ελλάδα;

Ο υπουργός τόνισε πως βρισκόμαστε σε άνοδο της μετάλλαξης Όμικρον όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε τους 60+. Ο κ. Πλεύρης ανέφερε χαρακτηριστικά για την αύξηση κρουσμάτων: “Το καταλαβαίνουμε όλοι βλέποντας τα κρούσματα. Ευτυχώς, και στην δική μας περίπτωση, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό δεν έχει μεταφερθεί σε νοσηλείες, δηλαδή οι νοσηλείες είναι αναλογικά πολύ λιγότερες. Στην Αθήνα, που κατά βάση πιέζεται από την΄Ομικρον, βλέπουμε ότι υπάρχουν νοσηλείες, αλλά μέχρι στιγμής είναι πιο ήπιες, ενώ από όλες οι νέες διασωληνώσεις, είδαμε με PCR ότι καμία από αυτές δεν αφορά την Όμικρον. Όλοι οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας, που αυτή τη στιγμή που δίνουν τον αγώνα τους, έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα.”

Σε σχέση με τη μεταδοτικότητα της Όμικρον, ο κ. Πλεύρης έδωσε τα παρακάτω στοιχεία:

  • Στις 21-22 Δεκεμβρίου η Όμικρον ήταν στο 3%
  • Αυτή την στιγμή, σε λιγότερο από 10 ημέρες, είναι πάνω από 70%
  • H συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά κυρίως ηλικίες 30, 40 ετών.

Την ίδια στιγμή όμως ο υπουργός θέλησε να ξεκαθαρίσει πως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός λόγω της συμφόρησης στα νοσοκομεία της χώρας. “Από την άλλη πλευρά, επειδή μιλάμε για μία πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, δημιουργείται μία πίεση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και σίγουρα θα υπάρξει και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η Όμικρον μας βρήκε σε μία φάση που το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει αποσυμφορηθεί από το 4ο κύμα και για αυτό το λόγο υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα. Εάν είχε αποσυμφορηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ήμασταν στους 250 με 300 διασωληνωμένους, που έχουμε όταν γίνεται αποσυμφόρηση, προφανώς θα είχαμε μεγάλο περιθώριο. Έχουμε 1.300 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες λίγο ή πολύ μοιράζονται σε non Covid και Covid περιστατικά και η πληρότητα είναι συνολικά άνω του 90%. Είναι πιεσμένο το σύστημα.”

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ