Εγκυμοσύνη εμβόλιο: Υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων όταν εμβολιάζονται οι έγκυες στο 3ο τρίμηνο

Η καλύτερη στιγμή για τις έγκυες γυναίκες να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 είναι το συντομότερο δυνατό, λέει μια ομάδα ερευνητών. Οι ερευνητές είπαν ότι ο εμβολιασμός με την Covid-19 για τις μέλλουσες μητέρες προκαλεί επίπεδα αντισωμάτων στην εξωτερική ακίδα πρωτεΐνης SARS-CoV-2 κατά τη στιγμή του τοκετού που δεν διαφέρουν δραματικά ανάλογα με το χρόνο του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επομένως, δεν δικαιολογεί την καθυστέρηση του εμβολιασμού. “Οι γυναίκες συχνά ρωτούν ποιος είναι ο καλύτερος χρόνος εμβολιασμού για το μωρό – τα δεδομένα μας δείχνουν ότι είναι τώρα”, δήλωσε η ερευνήτρια Malavika Prabhu από το Weill Cornell Medicine στις ΗΠΑ.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obstetrics and Gynecology, η ομάδα ανέλυσε πώς τα επίπεδα αντισωμάτων κατά της ακίδας στο αίμα της μητέρας και στο αίμα του ομφάλιου λώρου του μωρού κατά τον τοκετό διέφεραν ανάλογα με το χρόνο του προηγούμενου εμβολιασμού σε σχεδόν 1.400 γυναίκες και τα μωρά τους. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αυτών των αντισωμάτων κατά τον τοκετό έτειναν να είναι υψηλότερα όταν ο αρχικός εμβολιασμός έλαβε χώρα στο τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, διαπίστωσαν επίσης ότι τα επίπεδα αντισωμάτων κατά τον τοκετό εξακολουθούν να είναι συγκριτικά υψηλά και πιθανώς εξακολουθούν να είναι προστατευτικά, όταν ο εμβολιασμός γίνεται στην αρχή της εγκυμοσύνης ή ακόμα και λίγες εβδομάδες πριν από την εγκυμοσύνη — και μια αναμνηστική δόση αργά στην εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει αυτά τα επίπεδα αντισωμάτων πολύ υψηλότερα.

Η ομάδα δημιούργησε μια νέα μελέτη για να αντιμετωπίσει το ερώτημα του καλύτερου χρόνου για τον εμβολιασμό Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ανάλυση κάλυψε 1.359 έγκυες γυναίκες που ανέφεραν εμβολιασμό κατά της Covid-19, κατά τη διάρκεια ή έως και έξι εβδομάδες πριν από την εγκυμοσύνη, και γέννησαν μετά από 34 ή περισσότερες εβδομάδες κύησης. Διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα κατά της ακίδας ήταν γενικά ανιχνεύσιμα κατά τον τοκετό, στο μητρικό αίμα και στο αίμα του ομφάλιου λώρου, μεταξύ όλων των πλήρως εμβολιασμένων γυναικών, ανεξάρτητα από τον χρόνο της πρώτης δόσης του εμβολίου τους. Μεταξύ των γυναικών χωρίς ιστορικό λοίμωξης SARS-CoV-2 που έλαβαν το εμβόλιο δύο δόσεων mRNA Pfizer ή Moderna, τα επίπεδα αντισωμάτων κατά τον τοκετό ήταν χαμηλότερα μετά τον εμβολιασμό πριν από την εγκυμοσύνη ή το πρώτο τρίμηνο και τα υψηλότερα μετά τον εμβολιασμό τρίτου τριμήνου. ωστόσο η διαφορά δεν ήταν μεγάλη.

Τι σημαίνουν τα ευρήματα αυτά;

Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στα επίπεδα αντισωμάτων κατά της ακίδας ανάλογα με το χρόνο εμβολιασμού μεταξύ του σχετικά μικρού αριθμού γυναικών που έλαβαν το εμβόλιο μίας δόσης Johnson and Johnson (J&J). Μεταξύ των εμβολιασμένων γυναικών που είχαν προηγούμενο ιστορικό λοίμωξης από τον Covid-19, τα επίπεδα αντισωμάτων κατά τον τοκετό στο μητρικό αίμα και στο αίμα του ομφάλιου λώρου ήταν μέτρια υψηλότερα κατά μέσο όρο και παρουσίασαν ακόμη μικρότερη μείωση με τον νωρίτερο χρόνο εμβολιασμού. Σε γυναίκες που δεν έλαβαν πλήρη εμβολιασμό μέχρι τη στιγμή της γέννησης, τα επίπεδα των αντισωμάτων κατά της ακίδας στο μητρικό αίμα και στο αίμα του ομφάλιου λώρου ήταν σημαντικά χαμηλότερα από όλες τις άλλες κοόρτες συμπεριλαμβανομένης της πρώτης εμβολιασμένης κοόρτης.

ΠΗΓΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τοτε γιατι παρατηρηθηκε,περισυ,στην Βρεττανια,με εμβολιασμους,αυξηση 400% σε διακοπες κυησεων και προσφατα,στις ΗΠΑ για 4100%;Τυχαιο;Μπορει να φταινε οι συναστριες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here