Παραλλαγή Omicron: Μπορεί να επηρεάσει τους πνεύμονες διαφορετικά, λένε μελέτες


Παραλλαγή Omicron: Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι η παραλλαγή omicron του κορωνοϊού μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή από τη δέλτα επειδή επηρεάζει τους πνεύμονες με διαφορετικούς τρόπους. Σε μια πρόσφατη ενημέρωση της ομάδας ανταπόκρισης στον Λευκό Οίκο για την COVID-19, ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Δρ. Άντονι Φάουτσι, είπε στους δημοσιογράφους ότι μια μελέτη από το Χονγκ Κονγκ έδειξε, παρόλο που η παραλλαγή ανησυχίας επαναλαμβάνεται ταχύτερα από τη δέλτα στον βρόγχο, υπάρχει «λιγότερο αποτελεσματική αναπαραγωγή στον πνεύμονα.” “Μοντέλα χάμστερ από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο δείχνουν ότι η όμικρον μολύνει και εξαπλώνεται ελάχιστα στον πνεύμονα και είναι λιγότερο παθογόνος σε σύγκριση με τη δέλτα σε ένα μοντέλο χάμστερ. Βέλγοι ερευνητές στα συριακά χάμστερ βλέπουν το ίδιο”, είπε.

“Μελέτες που χρηματοδοτούνται από το NIH που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή τόσο σε ποντίκια όσο και σε χάμστερ επιβεβαιώνουν τη μικρότερη μολυσματικότητα στο ζωικό μοντέλο. Και, οι μελέτες εδώ στο Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων στο NIH, στο μοντέλο πρωτευόντων πλην του ανθρώπου, είναι σε εξέλιξη και θα αναμένουν τα αποτελέσματα αυτού .”

Ο Fauci είπε ότι τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι προκαταρκτικά από πολλές απόψεις, αλλά ότι “όλες οι ενδείξεις δείχνουν μια μικρότερη σοβαρότητα της omicron έναντι της δέλτα”.

“Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιος βαθμός μειωμένης σοβαρότητας οφείλεται στην προϋπάρχουσα ανοσία ή στην εγγενώς χαμηλότερη λοιμογόνο δράση της omicron, όπως προτείνεται από τις μελέτες σε ζώα, ή σε συνδυασμό και των δύο. Αυξημένη μεταδοτικότητα της omicron με αποτέλεσμα εξαιρετικά μεγάλο όγκο περιπτώσεων μπορεί να παρακάμψουν μέρος του αντίκτυπου της χαμηλότερης σοβαρότητας της νόσου», πρόσθεσε. «Και επομένως, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς το νοσοκομειακό μας σύστημα θα μπορούσε ακόμη να είναι πιεσμένο σε ορισμένες περιοχές της χώρας». Ο Δρ. Anthony Fauci, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου και διευθυντής του NIAID, συμμετέχει στην τακτική κλήση της Ομάδας Ανταπόκρισης του Λευκού Οίκου για την COVID-19 με την Ένωση Εθνικών Κυβερνητών τη Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2021, στην Ουάσιγκτον, D.C.

Σε έρευνα που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους συγγραφείς από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Πανεπιστήμιο του Τόκιο ανέφεραν ότι η όμικρον θα μπορούσε να είναι σημαντικά καλύτερη από προηγούμενες παραλλαγές στην αποφυγή αντισωμάτων που προκαλούνται από το εμβόλιο.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, ο Δρ Kei Sato, ο Dr. Ravi Gupta και άλλοι δημιούργησαν συνθετικούς ιούς που έφεραν βασικές μεταλλάξεις που βρέθηκαν στην όμικρον και στη δέλτα.

Αυτοί οι «ψευδοϊοί» δοκιμάστηκαν έναντι δειγμάτων αίματος από εμβολιασμένα άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις είτε του εμβολίου AstraZeneca είτε του εμβολίου Pfizer-BioNTech.

Για να κατανοήσει πόσο αποτελεσματική είναι η omicron στην είσοδο στα κύτταρα, η ομάδα χρησιμοποίησε τους συνθετικούς ιούς για να μολύνει κύτταρα σε οργανοειδή πνεύμονα.

Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ εξήγησε σε μια ανακοίνωση ότι παρά το γεγονός ότι είχε τρεις μεταλλάξεις που προβλεπόταν ότι ευνοούσαν τη διάσπαση της ακίδας, η πρωτεΐνη ακίδας omicron βρέθηκε να είναι λιγότερο αποτελεσματική από την ακίδα δέλτα στη διάσπαση του υποδοχέα πρωτεΐνης ACE2 – που βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων στον πνεύμονα – και εισέρχεται στα πνευμονικά κύτταρα.

Μόλις η όμικρον εισήλθε στα πνευμονικά κύτταρα μετά τη διάσπαση του υποδοχέα ACE2, ήταν επίσης λιγότερο ικανή από τη δέλτα να προκαλέσει σύντηξη μεταξύ των κυττάρων – κάτι που παρατηρείται συχνά στους αναπνευστικούς ιστούς που λαμβάνονται μετά από σοβαρή ασθένεια.

«Αν και χρειάζεται περαιτέρω εργασία για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, συνολικά, υποδηλώνει ότι οι μεταλλάξεις της όμικρον παρουσιάζουν τον ιό με ένα δίκοπο μαχαίρι: είναι καλύτερες στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά μπορεί να έχουν χάσει μέρος της ικανότητάς τους να προκαλούν σοβαρή ασθένεια », είπε ο Γκούπτα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ανώτατοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι είναι πολύ νωρίς για να καθησυχαστούν από τα αρχικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι η όμικρον οδηγεί σε ηπιότερη ασθένεια και ο Γκούπτα προέτρεψε τους ανθρώπους να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί.

“Η Omicron εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Τα άτομα που έχουν λάβει μόνο δύο δόσεις του εμβολίου – ή χειρότερα, καμία – εξακολουθούν να διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο COVID-19 και ορισμένα θα αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια.

Ο τεράστιος αριθμός νέων περιπτώσεων που βλέπουμε καθημερινά ενισχύουν την ανάγκη για όλους να πάρουν τα ενισχυτικά τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα», πρόσθεσε.

Καθώς η omicron τροφοδοτεί το κύμα νέων περιπτώσεων, οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν ξανά την εικονική μάθηση Σε μια έκθεση της Τετάρτης, μια διεθνής ομάδα είπε ότι τα χάμστερ και τα ποντίκια που είχαν μολυνθεί με όμικρον είχαν λιγότερη βλάβη στους πνεύμονες, δεν έχασαν τόσο πολύ βάρος και είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

Ενώ τα ζώα που έχουν μολυνθεί με όμικρον παρουσιάζουν γενικά ηπιότερα συμπτώματα, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα όμικρον στους πνεύμονες των τρωκτικών ήταν το ένα δέκατο ή λιγότερο από τα επίπεδα άλλων παραλλαγών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ