Γονικές παροχές: Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου τα συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές


Χιλιάδες φορολογούμενοι σπεύδουν ξανά στα συμβολαιογραφικά γραφεία για να προλάβουν να υπογράψουν συμβόλαια για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Η χρόνος «τρέχει» για όσους κατάφεραν λίγο πριν από την εκπνοή του 2021 να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty τις σχετικές δηλώσεις.

Για τους φορολογουμένους αυτούς ο φόρος μεταβίβασης καθώς και τα έξοδα που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα υπολογιστούν με βάση τις τιμές ζώνης που ίσχυαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Όσοι όμως δεν πρόλαβαν την προθεσμία θα πληρώσουν φόρο μεταβίβασης με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν από την Πρωτοχρονιά σε 13.808 περιοχές – ζώνες σε όλη τη χώρα.

Για τις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες τράβηξαν την ανηφόρα ο φόρος μεταβίβασης είναι αυξημένος ακόμη και πάνω από 50%, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να προκύπτουν για τις περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φόρα στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας των ακινήτων.

Για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι έχει παραταθεί μέχρι τέλους του μήνα η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και οι μεταβιβάσεις θα γίνονται με απλή βεβαίωση μηχανικού.

Την ίδια ώρα, οι εφορίες έχουν ανεβάσει ταχύτητα για την εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών δηλώσεων για δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές. Οι χειρόγραφες δηλώσεις φόρου γονικής παροχής και δωρεάς που υποβλήθηκαν στις ΔΟΥ μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2021, αλλά και οι δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων που είναι αδύνατη η υποβολή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ έχουν πάρει σειρά προτεραιότητας προκειμένου να προλάβουν οι φορολογούμενοι να υπογράψουν συμβόλαια έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022 με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Πιο συγκεκριμένα οι ΔΟΥ θα πρέπει έως τις 21 Ιανουαρίου να έχουν ολοκληρώσει την εκκαθάριση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας γονικής παροχής – δωρεάς που υπεβλήθησαν μέχρι και τις 17/12/2021 καθώς και των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής – δωρεάς που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ