Κορονοϊός: Συνεδριάζει μέσα στην εβδομάδα η Επιτροπή για τα σχολεία – Τα επικρατέστερα σενάρια

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, μετά την έκρηξη των κρουσμάτων

Η Επιτροπή των Ειδικών θα συνεδριάσει μέχρι την Τετάρτη, προκειμένου να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά στοιχεία. Στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκεται το θέμα των σχολείων και συγκεκριμένα η ομαλή επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.

Ένα από τα σενάρια που αναμένεται να συζητήσει η Επιτροπή, είναι να δοθεί παράταση των σχολικών διακοπών τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα. Πρόταση που ήδη μέλη της Επιτροπής προβάλλουν με δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης. Το μέτρο προβλέπει είτε επιστροφή στην τηλεκπαίδευση είτε αντίστοιχη χρονική μετάθεση της λήξης του σχολικού έτους. Ήδη πάντως έχει ανακοινωθεί η ακύρωση όλων των σχολικών εκδρομών για λόγους προστασίας της υγείας των μαθητών.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος επανέλεβε τη βούληση της κυβέρνησης τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά. «Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή για να εισηγηθεί. Η βούληση και η θέση είναι τα σχολεία να ανοίξουν. Έχουμε δει ότι το πρωτόκολλο, το οποίο τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ωστόσο πως «θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των ειδικών. Ενδεχομένως να γίνει επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου. Δηλαδή το πρωτόκολλο στα σχολεία είχε ορισμένα στάδια, τα οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν στις συνθήκες της Όμικρον».

Σημειώνεται ότι η συζήτηση που αναπτύσσεται έχει να κάνει με τη διενέργεια περισσότερων τεστ, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται αύξηση των self test, που αντί για δύο φορές την εβδομάδα να γίνονται σε καθημερινή βάση. Δεν αποκλείεται μάλιστα το μέτρο να επεκταθεί και στους εμβολιασμένους μαθητές.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι και η επιστροφή των μαθητών με rapid test. Το μέτρο αυτό θεωρείται ωστόσο δύσκολο ως προς την εφαρμογή του. Θα χρειαστεί περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές να αναζητήσουν rapid test μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.

Οσον αφορά στην αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου, η πρόταση που συζητείται είναι να μειωθεί το ποσοστό των μαθητών που απαιτείται να βρεθούν θετικοί προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα. Και από 50% συν 1 να γίνει 30% συν 1.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here