Τηλεϊατρική: Συχνά αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματική με την φυσική παρουσία


Η συνομιλία με το γιατρό σας μέσω βίντεο σχετικά με τα προβλήματα υγείας σας λειτουργεί εξίσου καλά με μια προσωπική επίσκεψη στο γραφείο, τουλάχιστον όταν πρόκειται για τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, προτείνει μια νέα ανασκόπηση. Η αντικατάσταση των επισκέψεων στο γραφείο με τσεκάπ βίντεο απέδωσε αποτελέσματα εξίσου αποτελεσματικά για ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για παθήσεις όπως διαβήτης, αναπνευστικές ασθένειες, χρόνιος πόνος, καρδιακά προβλήματα και νευρολογικές διαταραχές, ανέφεραν οι ερευνητές πρόσφατα στο Annals of Internal Medicine. “Γενικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση της τηλεδιάσκεψης με βίντεο στην υγειονομική περίθαλψη οδηγεί σε αποτελέσματα εξίσου καλά όσο και σε ορισμένες περιπτώσεις καλύτερα από την προσωπική φροντίδα”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Jordan Albritton, αναλυτής δημόσιας υγείας στο RTI International. μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο στο Research Triangle Park, NC.

Παρά τα ευρήματα αυτά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι σωματικές εξετάσεις παραμένουν απαραίτητες για την ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, ιδιαίτερα για νέους ασθενείς που μόλις αρρώστησαν. “Η τηλεϊατρική είναι μια πολύ περιορισμένη μορφή πραγματικής αξιολόγησης ενός ασθενούς”, δήλωσε ο Δρ. Len Horovitz, παθολόγος και πνευμονολόγος στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη. “Σίγουρα, αν πρόκειται για επίσκεψη παρακολούθησης, ας υποθέσουμε ότι ακολουθείτε έναν διαβητικό και μπορεί να πάρει τα σάκχαρά του και είναι καλοί δημοσιογράφοι, μπορείτε να διαχειριστείτε τα πράγματα και να κάνετε προσαρμογές. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ να φροντίζω έναν ασθενή ουσιαστικά ως πρώτη επίσκεψη και να τον κρατάω ως παθολόγο χωρίς πλήρη εξέταση αυτοπροσώπως”.

Η πανδημία της COVID-19 οδήγησε σε δραματική αύξηση της χρήσης τηλεδιάσκεψης μέσω βίντεο στην υγειονομική περίθαλψη, εξηγούν οι ερευνητές στις σημειώσεις του παρασκηνίου. Μια έρευνα του 2020 διαπίστωσε ότι το 22% των ασθενών και 4 στους 5 γιατρούς ανέφεραν ότι συμμετείχαν σε μια εξέταση υγείας μέσω βίντεο, το οποίο είναι τριπλάσιο ποσοστό από το προηγούμενο έτος. Για αυτήν τη μελέτη, ο Albritton και οι συνεργάτες του ανέλυσαν 20 κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν μεταξύ 2013 και 2021, οι οποίες εξέτασαν την ικανότητα της τηλεϊατρικής είτε να αντικαταστήσει είτε να ενισχύσει τη συνήθη φροντίδα που θα λάμβανε ένας ασθενής μέσω επισκέψεων στο γραφείο. Οι δοκιμές διαπίστωσαν ότι η τηλεϊατρική με βίντεο γενικά παρείχε φροντίδα εξίσου καλή με την προσωπική φροντίδα και μερικές φορές ήταν ακόμη καλύτερη.

Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι κλινικές δοκιμές που περιλαμβάνονται στη μελέτη δεν αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα της τηλεϊατρικής στη διάγνωση νέων ασθενειών ή στην παροχή προληπτικής φροντίδας. “Οι μελέτες γενικά εξετάζουν πράγματα που μπορούν να παρακολουθηθούν και να αξιολογηθούν εξ αποστάσεως”, είπε ο Άλμπριτον. “Το takeaway δεν είναι ότι ποτέ δεν χρειάζεται να δεις το γιατρό σου αυτοπροσώπως. Το πρώτο βήμα είναι ότι για τις συνθήκες που μελετώνται εδώ, φαίνεται ότι η χρήση της τηλεδιάσκεψης μέσω βίντεο είναι εξίσου καλή ή καλύτερη σε ορισμένες περιπτώσεις από το να την κάνεις αυτοπροσώπως.” Ο Χόροβιτς είπε ότι ως γιατρός έχει απογοητευτεί από την τηλεϊατρική “επειδή δεν μπορείς πραγματικά να εξετάσεις έναν ασθενή”.

Ανέφερε την COVID ως εξαιρετικό παράδειγμα. “Κάποιος νομίζει ότι είναι εκτεθειμένος. Είναι υστερικός. Δεν μπορείς να του πεις πραγματικά πόσο είναι η υστερία και πόσα τα συμπτώματα”, είπε ο Horovitz. “Δεν έχουν παλμικό οξύμετρο. Δεν έχουν θερμόμετρο. Δεν έχουν αρκετό εξοπλισμό για να σου δώσουν δεδομένα. Προσπαθείς να τους κοιτάξεις και να κρίνεις, που συνήθως σημαίνει ότι πρέπει να παραπέμψτε τους σε ένα κέντρο επείγουσας φροντίδας ή σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης”. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με χρόνια πάθηση όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να τα πάνε καλά με τους τακτικούς ελέγχους τηλεϊατρικής επειδή είναι πιο βολικό γι ‘αυτούς από μια επίσκεψη στο γραφείο, είπε ο Horovitz. Οι ασθενείς είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν τον εξοπλισμό που παρέχει τα δεδομένα που χρειάζονται οι γιατροί για να παρακολουθούν τέτοιες καταστάσεις, όπως μανσέτες αρτηριακής πίεσης ή τεστ γλυκόζης, πρόσθεσε.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε πού ακριβώς μπορεί να αναπτυχθεί καλύτερα η τηλεϊατρική για να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρηθούν υγιείς, είπε ο Άλμπριτον. “Πιστεύω ότι η προοπτική για την τηλεδιάσκεψη με βίντεο, για την τηλευγεία γενικά, όπου πρέπει να προχωρήσει η έρευνα είναι να βρεθούν οι τομείς όπου μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει την υγειονομική περίθαλψη. Πιστεύω ότι αυτές οι μελέτες δείχνουν κάποιες δυνατότητες, κάποιες ευκαιρίες όπου μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε βελτιώσεις, αλλά πρέπει να προσδιορίσουμε τους παράγοντες που θα έρθουν στο παιχνίδι για να καθορίσουμε αν αυτό θα συμβεί στην πραγματικότητα”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ