Σχολεία: «Κλειδώνει» το άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου – Σήμερα η συνεδρίαση και οι ανακοινώσεις


Σχολεία: Αποφασισμένη η κυβέρνηση για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου. Σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών παρουσία Πλεύρη, Κεραμέως και άμεσες ανακοινώσεις από τους υπουργούς.

Το θέμα που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας στην «αυγή» του 2022, δεν είναι άλλο από το άνοιγμα των σχολείων. Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές αντιδρούν στην επιμονή της κυβέρνησης για την επιστροφή στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου, ενώ και επιστήμονες έχουν πάρει σαφή θέση υπογραμμίζοντας πως θα έπρεπε να δοθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα παράταση στο άνοιγμα για να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού η οποία πλέον είναι τεράστια σε όλη τη χώρα λόγω και της μετάλαξης Όμικρον.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και η επιτροπή των ειδικών βάζουν στο τραπέζι όλα τα πιθανά σενάρια για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν έτσι ώστε η επιστροφή να γίνει στην προγραμματισμένη ημερομηνία και να μην υπάρξει παράταση ή εφαρμογή του μέτρου της τηλεκπαίδευσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, κατά τη διάρκεια της Δευτέρας έγιναν συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα των σχολείων.

Πηγές του υπουργείου ξεκαθαρίζουν πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν κανονικά οι σχολικές μονάδες με αυξημένο testing για όλους τους μαθητές ανεξάρτητα αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι. Παράλληλα είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αλλάξει το πρωτόκολλο του 50+1%.

Η οριστική απόφαση, η οποία όπως φαίνεται δεν θα αλλάξει και τα σχολεία θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου κανονικά, αναμένεται να παρθεί στη σημερινή (04/01, 14:00) συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών. Μάλιστα, σε αυτή θα συμμετάσχουν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως κι αμέσως μετά το τέλος της οι δυο υπουργοί θα προχωρήσουν σε επίσημες ανακοινώσεις για τα σχολεία.

Τα 4 σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων

Στο υπουργείο Παιδείας αφήνουν να εννοηθεί ότι θα αλλάξουν τα περίφημα υγειονομικά πρωτόκολλα και όλα θα πάνε μια χαρά. Η πρόταση που συζητούν είναι να μειωθεί το ποσοστό των μαθητών που απαιτείται να βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό, προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα και από 50% συν 1 να γίνει 30% συν 1. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι αμφίβολο αν μπορεί να θέσει ανάχωμα στην έξαρση της πανδημίας ενώ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών σχολείων σε χρόνο dt. Θα ανοίξουν δηλαδή τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου για να κλείσουν σε μια εβδομάδα;

Το σχέδιο της κυβέρνησης για αύξηση των self test, που αντί για δύο φορές την εβδομάδα να γίνονται σε καθημερινή βάση και όχι μόνο για τους μη εμβολιασμένους μαθητές όπως ισχύει σήμερα, αλλά για ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, είναι εξίσου αστείο και επικίνδυνο. Άπαντες γνωρίζουν ότι η αξιοπιστία των self test είναι απολύτως αμφισβητούμενη, όπως αμφισβητούμενο είναι το αν γονείς και μαθητές προβαίνουν στην διαδικασία ή απλώς δηλώνουν το «αρνητικό» αποτέλεσμα στο edupass.gov.gr.

Η άλλη σκέψη του υπουργείου Παιδείας προκειμένου όλα τα παιδιά να βρεθούν στο σχολικό περιβάλλον με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια κάνοντας μαζικά rapid test λίγο πριν μεταβούν στις σχολικές μονάδες.

Η τελευταία πρόταση που εξετάζεται είναι το αποκορύφωμα της έννοιας «βλέποντας και κάνοντας». Να ανοίξουν δηλαδή οι σχολικές μονάδες «κανονικά» στις 10 Ιανουαρίου και ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων που θα καταγραφούν, αν χρειαστεί να κλείσουν.

Σχολεία – Γκάλοπ: Πρέπει να ανοίξουν με δεδομένη την έκρηξη θετικών κρουσμάτων κορονοϊού;

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους, αγωνιούν και έχουν εντείνει τις διαμαρτυρίες τους καθώς βλέπουν ότι τα σχολεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε υγειονομικές «βόμβες» υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Ειδικότερα από τη στιγμή που οι περισσότεροι μαθητές σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι εμβολιασμένοι, ελλοχεύει κίνδυνος τεράστιας διασποράς που μέσω και της οικογενειακής μετάδοσης του ιού μπορεί να εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο σε όλη την επικράτεια.

Τη στιγμή που οι γονείς αγωνιούν και εύλογα αναρωτιούνται για το «πώς θα στείλουμε τα παιδιά στο σχολείο με 50.00 κρούσματα την ημέρα», υπάρχουν αρκετά σενάρια για τις αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα έτσι ώστε τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου. Το ερώτημα, όμως, παραμένει…

Πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία με δεδομένη την έκρηξη θετικών κρουσμάτων κορονοϊού;

Καταθέστε την άποψή σας στο Newsbomb.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ