Ξηρός βήχας: Ποιες είναι οι αιτίες που τον προκαλούν


Τώρα με τον κορωνοϊό… και ιδίως με την μετάλλαξη Όμικρον ο ξηρός βήχας μπορεί να γίνει αιτία φόβου. Δεν είναι ανάγκη όμως. Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ξηρό βήχα εκτός από τον COVID.

Ο βήχας αποτελεί ένα χρήσιμο μηχανισμό για τον οργανισμό, καθώς προφυλάσσει την αεροφόρο οδό από βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η εισπνοή καυστικών ουσιών, ενώ βοηθά στην απομάκρυνση των κατακρατούμενων εκκρίσεων.

Υπάρχουν διάφορα είδη βήχα: Ο ξηρός ή μη παραγωγικός, ο υγρός ή παραγωγικός, ο κεντρικός, ο οξύς και ο χρόνιος.

Ξηρός βήχας: Αιτίες

  • Αιτίες που δεν αφορούν το αναπνευστικό: Ξένα σώματα έξω ακουστικού πόρου, οστεόφυτα αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης, όγκοι μεσοθωρακίου και ανευρύσματα, διόγκωση λεμφαδένων μεσοθωρακίου, στένωση μιτροειδούς βαλβίδας, καρδιακή ανεπάρκεια, σαρκοείδωση, όζοι του θυρεοειδούς αδένα.
  • Ερεθιστικοί παράγοντες περιβάλλοντος: Ξένα σώματα, σκόνη, ρύποι, καπνός, αλλεργιογόνα, στοματική αναπνοή (με κατάργηση της ρινικής).
  • Παθήσεις και όγκοι του λάρυγγα: Από όζους και πολύποδες φωνητικών χορδών , παραλύσεις του φάρυγγα, καλοήθεις και κακοήθεις όγκους του λάρυγγα, του υποφάρυγγα και του τραχειοβρογχικού δένδρου.
  • Νευρομυϊκές διαταραχές ή εκφυλιστικά νοσήματα νευρικού συστήματος (Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.).
  • Οπισθορρινική καταρροή: Η έκκριση κατεβαίνει κατά μήκος του οπισθίου τοιχώματος του φάρυγγα και ερεθίζει τους υποδοχείς του βήχα.
  • Άγχος και άλλες ψυχογενείς διαταραχές.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ