Δημόσιο: Έρχονται ανατροπές στα βαρέα και ανθυγιεινά


Δύο σενάρια για αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους εξετάζει η Διυπουργική Επιτροπή σύμφωνα με γνωμοδότησή της. 

Ειδικότερα στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνονται συγκεκριμένα κριτήρια αυξάνοντας το ποσό του επιδόματος από τα 150 ευρώ στα 170 ή στα 180 ευρώ, ενώ υπάρχει αναδιάρθρωση των δικαιούχων καθώς μειώνονται οι κατηγορίες. Σημειώνεται ότι παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022 πήρε η κυβέρνηση για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ που αφορά το νέο πλαίσιο για την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Οι παρεμβάσεις στα βαρέα και ανθυγιεινά θα φέρουν αλλαγές για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, αφού αρκετοί θα δουν το επίδομα που λαμβάνουν να περικόπτεται, κάποιοι λίγοι να μηδενίζεται, άλλοι θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, ενώ κάποιοι θα λάβουν αυξημένο συγκριτικά με σήμερα.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας θα προσδιοριστούν οι δικαιούχοι, το ύψος και οι όροι και προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της σχετικής Επιτροπής. Η απόφαση πρέπει να εκδοθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022, δηλαδή δύο μήνες από την υποβολή της τελικής γνωμοδότησης της Επιτροπής. Μέχρι την έκδοση της ως άνω απόφασης, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται στους ίδιους δικαιούχους, στο ίδιο ύψος και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του άρθρου αυτού.

Ειδικότερα με το πρώτο σενάριο οι πέντε κατηγορίες του επιδόματος συγχωνεύονται σε τρεις. Η Επιτροπή αποδέχθηκε ότι η διαφορετικότητα του εύρους της βαθμολογίας των κατηγοριών δικαιολογείται απολύτως από τη μη γραμμικότητα της κλίμακας βαθμολόγησης, η οποία δικαιολογεί μεγαλύτερο εύρος στην υψηλότερη κατηγορία. Με το σενάριο αυτό υπάρχει ανακατανομή των δικαιούχων ανάμεσα στις κατηγορίες του επιδόματος. Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 170 ευρώ για την πρώτη κατηγορία, 100 ευρώ για τη δεύτερη κατηγορία και 70 ευρώ για την τρίτη. Το δημοσιονομικό κόστος εφαρμογής του συγκεκριμένου σεναρίου ανέρχεται στο ποσό των 176 εκατ. ευρώ περίπου, πλέον εργοδοτικών εισφορών.

Στο δεύτερο σενάριο οι πέντε κατηγορίες του επιδόματος συγχωνεύονται σε τέσσερις. Από το δεύτερο σενάριο κερδισμένοι είναι οι υδραυλικοί αποχέτευσης, εργάτες ασφαλτικών έργων, εργάτες αποκομιδής απορριμμάτων, εργάτες καθαριότητας εξωτερικών χώρων, οι οποίοι προτείνεται να λάβουν 180 ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων που σήμερα λαμβάνουν επίδομα 150 ευρώ μηνιαίως και σύμφωνα με τη βαθμολόγηση της Επιτροπής θα λάβουν επίδομα της τάξης των 70 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν σύμφωνα με πληροφορίες καθαρίστριες σχολείων, εργάτες οικοδόμοι, εργάτες κήπου, βοηθοί υδραυλικοί κ.α..

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ