Βρετανική Κυβέρνηση: Στέλνει βιαστικά τεστ COVID-19 στα σχολεία πριν επιστρέψουν τα παιδιά

Βρετανική Κυβέρνηση: Οι μαθητές επέστρεψαν στα μαθήματα τη Δευτέρα σε μέρη της Ευρώπης, ενώ η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να σπεύσει μονάδες αερισμού και αρκετά κιτ δοκιμών COVID-19 στα σχολεία για να διασφαλίσει ότι και αυτά θα ξανανοίξουν αργότερα αυτή την εβδομάδα παρά τα ραγδαία ποσοστά μόλυνσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκες προσώπου όταν επιστρέψουν στα μαθήματα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν συγχωνευμένες τάξεις εν μέσω ελλείψεων προσωπικού.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η καθοδήγηση για τις μάσκες έχει σκοπό να περιορίσει τη μετάδοση του ιού:

“Δεν θέλουμε να τις κρατήσουμε. Δεν μου αρέσει η ιδέα να έχω μάσκες προσώπου στην τάξη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, αλλά δεν θα τις κρατήσουμε μια μέρα παραπάνω από όσο χρειάζεται”, είπε.

Ο Βρετανός υπουργός Παιδείας Nadhim Zahawi είπε στο Sky News: «Προτεραιότητα είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία». Είπε ότι οι δοκιμές, ο εξαερισμός και άλλα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή θα «κάνουν μεγάλη διαφορά στα σχολεία φέτος».

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή όμικρον έχει προκαλέσει τον καθημερινό νέο όγκο κρουσμάτων στη Βρετανία να εκτιναχθεί στα ύψη τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, με 137.583 μολύνσεις και 73 θανάτους να έχουν αναφερθεί για την Αγγλία και την Ουαλία μόνο την Κυριακή, με τους αριθμούς για τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία να ανακοινώνονται μετά το εορταστικό Σαββατοκύριακο.

Ο Πάτρικ Ρόουτς, γενικός γραμματέας της βρετανικής ένωσης δασκάλων NASUWT, χαιρέτισε τα νέα ότι θα είναι διαθέσιμες περισσότερες μονάδες αερισμού και κιτ δοκιμών, αλλά προειδοποίησε την Κυριακή ότι ο κλάδος της εκπαίδευσης έχει άλλο ένα πιεστικό πρόβλημα καθώς τα σχολεία ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά.

«Η διαθεσιμότητα των δασκάλων και του βοηθητικού προσωπικού είναι επίσης βασικό σημείο πίεσης για τα σχολεία αυτήν την περίοδο, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων COVID συνεχίζει να αυξάνεται», είπε ο Roach.

Ο Ζαχάουι αναφέρθηκε στο θέμα τη Δευτέρα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί τις απουσίες προσωπικού εν μέσω της πανδημίας.

Είπε στο Sky ότι οι απουσίες ήταν περίπου 8% πέρυσι. «Αν αυτό αυξηθεί περαιτέρω, τότε εξετάζουμε πράγματα όπως η συγχώνευση τάξεων, η διδασκαλία σε μεγαλύτερους αριθμούς», είπε.

Σε όλη την Ευρώπη, τα σχολεία άνοιγαν ξανά ή προετοιμάζονταν για μια άλλη νέα θητεία που επισκιαζόταν από την παγκόσμια πανδημία.

Τα παιδιά επέστρεψαν στο μάθημα τη Δευτέρα σε αρκετές περιοχές της Γερμανίας, όπου οι αποσπασματικές δοκιμές και οι αναφορές κατά την περίοδο των διακοπών σημαίνουν ότι το επίπεδο των λοιμώξεων ήταν κάπως αβέβαιο.

Στο Βερολίνο, μια από τις πολιτείες όπου άνοιξαν ξανά τα σχολεία, ο τοπικός υπουργός Παιδείας είπε ότι καθημερινά τεστ για παιδιά θα πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα. Αλλά η Astrid-Sabine Busse είπε στο RBB Inforadio ότι τα τρέχοντα σχέδια απαιτούν να μειωθούν σε τρεις δοκιμές την εβδομάδα μετά από αυτό.

Οι δοκιμές «είναι ήδη μια απόλυτη ρουτίνα στο σχολείο, πριν από τα μαθήματα, και θέλουμε να τη διατηρήσουμε», είπε.

Στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, το οποίο είχε το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης στη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες, τα παιδιά θα ξεκινήσουν τη νέα θητεία να μαθαίνουν από το σπίτι για τουλάχιστον δύο ημέρες.

Από την Τετάρτη και μετά, τα σχολεία θα αποφασίσουν μόνα τους αν θα παραμείνουν στη διαδικτυακή μάθηση, θα φέρουν τα παιδιά πίσω στην τάξη ή θα δουλέψουν με ένα συνδυασμό και των δύο.

Πάνω από 12 εκατομμύρια παιδιά στη Γαλλία επέστρεψαν στο σχολείο τη Δευτέρα, με νέους κανόνες που στοχεύουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Τα παιδιά ηλικίας από 6 ετών υποχρεούνται να φορούν μάσκα προσώπου στις τάξεις από τον Νοέμβριο. Εάν ένα παιδί βγει θετικό, όλα τα άλλα παιδιά της ίδιας τάξης πρέπει να είναι αρνητικά τρεις φορές τις επόμενες τέσσερις ημέρες για να παραμείνουν στο σχολείο.

Η πρώτη εξέταση αντιγόνου ή PCR πρέπει να γίνεται από επαγγελματία υγείας και στη συνέχεια αυτοέλεγχοι κάθε δύο ημέρες, οι οποίοι παρέχονται δωρεάν από τα φαρμακεία.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω ρεκόρ υψηλών αριθμών μόλυνσης που τροφοδοτούνται από την παραλλαγή omicron, προκαλώντας μαζική ζήτηση για αυτοδιαγνωστικά τεστ σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι φαρμακοποιοί εξέφρασαν ανησυχίες τη Δευτέρα για πιθανές ελλείψεις που προκαλούνται από το νέο καθεστώς δοκιμών που αποκαλύφθηκε την Κυριακή.

Η κυβέρνηση ενθαρρύνει επίσης τις τοπικές αρχές, που είναι αρμόδιες για τη χρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων, να αγοράσουν οθόνες διοξειδίου του άνθρακα που παρέχουν προειδοποίηση όταν οι αίθουσες διδασκαλίας πρέπει να αερίζονται. Τα ιταλικά σχολεία δεν έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν ξανά την επόμενη εβδομάδα, αλλά ήδη οι τοπικοί ηγέτες εξετάζουν πιθανές καθυστερήσεις δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων στην Ιταλία.

Ο κυβερνήτης της νότιας Καμπανίας, Vincenzo De Luca, πρότεινε τη Δευτέρα ότι μια καθυστέρηση 20-30 ημερών για την επανέναρξη της προσωπικής εκπαίδευσης θα επιτρέψει να περάσει η επόμενη κορύφωση των κρουσμάτων –η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος αυτού του μήνα-, δίνοντας παράλληλα περισσότερο χρόνο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί μεταξύ των μαθητών.

«Δεν είναι ιδανικό μέτρο, αλλά θα μας επέτρεπε να συνεχίσουμε γρήγορα τα προσωπικά μαθήματα, με μεγαλύτερη ηρεμία για τους μαθητές, τις οικογένειες και το σχολικό προσωπικό», είπε ο De Luca.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν η πρότασή του ήταν ένα δοκιμαστικό μπαλόνι ή μια πραγματική πρόταση.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας της Ολλανδίας, Άρι Σλομπ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα παιδιά δημοτικού και γυμνασίου θα επιτραπεί να επιστρέψουν στις τάξεις την επόμενη Δευτέρα, μετά από διακοπές που παρατάθηκαν σε τρεις εβδομάδες ως μέρος ενός πανεθνικού lockdown που πρόκειται να συνεχιστεί έως τις 14 Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here