Άνοιγμα σχολείων: Σήμερα η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας – Επικαιροποίηση πρωτοκόλλων


Συνεδριάζει στις δύο το μεσημέρι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τα σχολεία. Στην ατζέντα των ειδικών βρίσκονται οι όροι και οι προυποθέσεις, με βάση τις οποίες θα επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις. Αμέσως μετά αναμένονται ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, εφόσον υπάρξουν τελικές αποφάσεις.

Το θέμα λειτουργίας των σχολείων απασχόλησε και τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με γενική γραμμή να παραμένει το άνοιγμα των σχολείων. Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί θα εξετάσουν σήμερα την επικαιροποίηση στο πρωτόκολλο για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Σημειώνεται πως και στην υπόλοιπη Ευρώπη τα σχολεία ανοίγουν κανονινά με αυξημένα μέτρα. Ηδη άνοιξαν τα σχολεία σε Βρετανία, Γαλλία αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μόνη χώρα που έχει αποφασίσει το κλείσιμο των σχολείων μέχρι στιγμής είναι η Ολλανδία.

Οι προυποθέσεις με βάση τις οποίες η επιτροπή θα συζητήσει το άνοιγμα των σχολείων είναι η αύξηση των εβδομαδιαίων σελφ τεστ. Συγκεκριμένα να διενεργούνται τρία σελφ τεστ (σήμερα είναι δύο) και να αφορούν όλους μαθητές (ακόμη και τους εμβολιασμένους).

Επιπρόσθετα, η αλλαγή των πρωτοκόλλων προβλέπει τη μείωση του ποσοστού 50% συν ένα σε 30% συν ένα των μαθητών που πρέπει να νοσήσουν για να κλείσει ένα τμήμα. Καθώς και αντικατάσταση του λεγόμενου «σταυρού» που σχηματίζεται γύρω από ένα κρούσμα στην τάξη από τον έλεγχο του συνόλου των μαθητών με rapid test.

Στο τραπέζι παραμένει και το ενδεχόμενο παράτασης των σχολικών διακοπών για μία ή δύο εβδομάδες, ώστε να αξιολογηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στο διάστημα αυτό ή θα ενεργοποιηθεή η τηλεκπαίδευση ή θα υπάρξει μετάθεση της λήξης του σχολικού έτους.

Αποφάσεις για το PCR

Ως ημέρα ανακοινώσεων χαρακτηρίζεται η σημερινή και αναφορικά με τα διαγνωστικά τεστ. Εντός της ημέρας (στις 2 το μεσημέρι) αναμένεται να επανέλθει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ως προς το ζήτημα του κόστους του PCR test. «Πλαφόν υπάρχει, 40 ευρώ το PCR συν 20 ευρώ για τις υπηρεσίες. Για αυτά τα ποσά θα υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ