Καναδάς: Αποζημίωση σε οικογένειες θυμάτων από την κατάρριψη ουκρανικού Boeing το 2020


Δικαστήριο στον Καναδά επιδίκασε αποζημίωση σε οικογένειες των θυμάτων από την κατάρριψη ενός ουκρανικού Boeing από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν το 2020

Δικαστήριο στον Καναδά επιδίκασε αποζημίωση 100 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων στις οικογένειες έξι ανθρώπων που επέβαιναν στο ουκρανικό Boeing το οποίο καταρρίφθηκε «κατά λάθος» από το Ιράν πριν από δύο χρόνια.

Η πτήση PS752 Τεχεράνη-Κίεβο της αεροπορικής εταιρείας Ukraine International Airlines (UIA), με 176 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους 55 Καναδούς και 35 μόνιμους κατοίκους Καναδά, κατέπεσε στις 8 Ιανουαρίου 2020.

Τρεις ημέρες αργότερα, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν ότι κατέρριψαν το αεροσκάφος «κατά λάθος», επειδή το μπέρδεψαν με αμερικανικό πύραυλο. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν βρίσκονταν την περίοδο εκείνη σε κατάσταση συναγερμού, αφού είχαν εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών βάσεων του Ιράκ όπου στάθμευαν Αμερικανοί στρατιώτες, σε αντίποινα για τον φόνο με αμερικανικό drone στη Βαγδάτη του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου 2020.

Ο δικαστής Έντουαρντ Μπελομπάμπα του ανώτατου δικαστηρίου του Οντάριο επιδίκασε στους ενάγοντες 107 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (74 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με πολλά καναδικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και το αγγλόφωνο δίκτυο CBC, τα οποία επικαλέστηκαν ανακοίνωση του Μαρκ Άρνολντ, του δικηγόρου οικογενειών των θυμάτων.

Τον Μάιο, ο ίδιος δικαστής απεφάνθη ότι το Ιράν διέπραξε τρομοκρατική ενέργεια καταρρίπτοντας το ουκρανικό Boeing, ανοίγοντας τον δρόμο προκειμένου οι οικογένειες των θυμάτων να ζητήσουν αποζημιώσεις από την Τεχεράνη.

Το Ιράν καταδίκασε την ετυμηγορία αυτή, αντιτείνοντας ότι “δεν έχει καμία βάση” και επισημαίνοντας ότι το καναδικό δικαστήριο δεν έχει τη δικαιοδοσία να λαμβάνει τέτοιου είδους αποφάσεις.

Στη συνέχεια, συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν αγωγή εναντίον του Ιράν και αξιωματούχων, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για το δυστύχημα, ζητώντας 1,5 δισεκ. δολάρια (1 δισεκ. ευρώ).

Προς το παρόν δεν είναι σαφές το πώς οι οικογένειες θα αποζημιωθούν από το Ιράν. Ο Άρνολντ δήλωσε ότι η ομάδα του θα προσπαθήσει να επιτύχει την κατάσχεση ιρανικών περιουσιακών στοιχείων στον Καναδά και σε χώρες του εξωτερικού, στα οποία ενδέχεται να περιλαμβάνονται πετρελαιοφόρα.

Πέρυσι, έκθεση της καναδικής κυβέρνησης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Ιράν ευθύνεται πλήρως για την κατάρριψη του αεροσκάφους και ότι αυτή ήταν αποτέλεσμα “ανικανότητας” και “απροσεξίας” της Τεχεράνης.

Από την πλευρά του στην τελική του έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο ο Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν αθώωνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Η Ουκρανία κατήγγειλε αυτή την “κυνική απόπειρα να αποκρύψουν τα πραγματικά αίτια” και η Οτάβα μια “ανολοκλήρωτη” έκθεση, χωρίς “απτές αποδείξεις”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ