Φαγούρα κνησμός: Σπιτικές θεραπείες για την επίμονη φαγούρα


Έχετε κι εσείς εκείνο το σημείο στο χέρι, το πόδι ή την πλάτη σας που σας φαγουρίζει και ζητάει ένα βαθύ και ικανοποιητικό ξύσιμο;

Η αλήθεια είναι οτι το ξύσιμο θα σας ανακουφίσει γρήγορα, αλλά θα αφήσει το δέρμα σας κόκκινο, ερεθισμένο και η φαγούρα θα επιστρέψει. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να καταπραΰνετε αυτούς τους ερεθισμούς που προκαλούν φαγούρα με απλές σπιτικές θεραπείες. 

 Αιτίες φαγούρας στο δέρμα

  1. Μία βασική αιτία φαγούρας είναι ο καιρός. Ειδικά την εποχή που περνάμε από το καλοκαίρι στον χειμώνα και με τούς τρόπους θέρμανσης που χρησιμοποιούμε για να ζεσταθούμε, εξατμίζεται μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας από το δέρμα μας και η φαγούρα μας εντείνεται. 
  2. Μια ακόμη αιτία ξηρού, δέρματος που σας φαγουρίζει, θα μπορούσε να είναι το σαπούνι σας.  

Λειτουργούν όμως οι θεραπείες στο σπίτι;

 Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές επιλογές για την ανακούφιση του ξηρού δέρματος που δεν απαιτούν επίσκεψη στον γιατρό ή συνταγή.

  • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα

 Το να χρησιμοποιείτε έναν υγραντήρα το βράδυ ενώ κοιμάστε, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επιστρέψετε την χαμένη υγρασία στο δέρμα σας. 

  • Δροσιστείτε στο ντους

 Μπορεί να είστε λάτρης του ζεστού ντους, ιδιαίτερα όταν έχει κρύο έξω, αλλά αυτό δεν βοηθάει ιδιαίτερα το δέρμα να ανακουφιστεί. 

  • Ενυδατική κρέμα

Στεγνώστε το δέρμα σας μετά το χλιαρό ντους σας και εφαρμόστε την ενυδατική σας σε υγρό δέρμα.  Αυτό θα σας βοηθήσει να παγιδευσετε την υγρασία στο δέρμα σας. 

  •  Βρώμη, μέλι και γάλα 

 Όχι, δεν μιλάμε για το πρωινό.  Μιλάμε για ένα ακόμα συστατικό που μπορείτε να βρείτε στις ενυδατικές κρέμες.  Τα συστατικά αυτά παρέχουν θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες και πρωτεΐνες στο δέρμα σας για ένα καταπραϋντικό αποτέλεσμα. Απλά να είστε προσεκτικοί με τις ενυδατικές κρέμες που περιέχουν χρωστικές ή αρώματα, καθώς αυτές μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας.

  •  Ψυχρή κομπρέσα

 Μια κρύα κομπρέσα – όπως μια κρύα, υγρή πετσέτα ή μια παγοκύστη τυλιγμένη σε μια πετσέτα – μπορεί να βοηθήσει σε σημεία που έχετε έκζεμα ή ξηρό δέρμα, μειώνοντας τη φαγούρα.  

  • Αντιισταμινικά

 Τα μη συνταγογραφούμενα αντισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν, μέχρι ένα σημείο. Συνήθως πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως μέρος μιας συνδυαστικής θεραπείας. Θα πρέπει απαραίτητα όμως, να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ώστε να σας καθοδηγήσει σχετικά με την καταλληλότητα αλλά και την χορήγηση τους για την δική σας περίπτωση. 

Δοκιμάστε λοιπόν όλες τις συμβουλές που σας παραθέτουμε παραπάνω, ώστε να βρείτε αυτή που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και να ανακουφιστείτε από το ξηρό δέρμα ή οτιδήποτε άλλο σας προκαλεί φαγούρα. 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ