Τσακρής: Η Όμικρον είναι ένας καινούριος ιός – Βρέθηκε νέα παραλλαγή του κορονοϊού στη Γαλλία


Για για μετάλλαξη όμικρον μίλησε ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μικροβιολογίας, και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Τσακρής, τονίζοντας πως είναι η πιο μεταδοτική παραλλαγή από όλες τις προηγούμενες. 

Ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μικροβιολογίας, και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Τσακρής αναφερόμενος στην μετάλλαξη Όμικρον, δήλωσε πως έχουμε να κάνουμε με έναν καινούριο ιό.

«Αυξάνονται τα κρούσματα γιατί είναι σα να ήμασταν όπως πέρυσι, χωρίς να έχουμε το εμβόλιο λίγο – πολύ. Ίδια κατάσταση, δεδομένου ότι η μεταδοτικότητά του δεν έχει να κάνει με το ότι ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, δεν έχει και περιθώριο να είναι πιο μεταδοτικός, ήταν ήδη πολύ μεταδοτικός από τις προηγούμενες παραλλαγές. Ήρθε η Όμικρον η οποία δεν μπορούν πια ούτε αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, ούτε αυτοί που έχουν νοσήσει προηγουμένως, να αποτρέψουν τη λοίμωξη», ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

«Ένας καινούργιος ιός – Θα σαρώσει»

«Στην ουσία αυτό έχει γίνει, είναι ένας καινούργιος ιός, έχει πάρα πολλές μεταλλάξεις, ιδιαίτερα στην περιοχή της πρωτεΐνης ακίδας… με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αντεπεξέλθουμε, να αντιπαρέλθουμε τη λοίμωξη».

Για τη σωρεία κρουσμάτων στη χώρα μας ο καθηγητής σημείωσε ότι ο αριθμός αναπαραγωγής της πανδημίας είναι υψηλός ακριβώς για τους λόγους που αναφέρθηκαν. «Θα περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις, κάποια στιγμή θα έχουμε κορύφωση, λογικά μέσα στον Ιανουάριο, θα σαρώσει ό,τι βρει μπροστά της η νέα παραλλαγή…» εκτίμησε.

Διευκρίνισε ότι «έχει διαφορά να είσαι εμβολιασμένος οι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις, ή οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και νόσηση αντιπαρέρχονται πολύ καλύτερα τη λοίμωξη σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή αυτούς που έχουν κάνει δύο δόσεις». «Φαίνεται πιο ήπια… Κατά πόσον αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό ή στην ίδια την Όμικρον είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Κάνει λιγότερο συχνά πνευμονία απ’ ό,τι φαίνεται, αλλά ιδιαίτερα σε ένα ηλικιωμένο άτομο που έχει παράγοντες κινδύνου, θα δούμε και πνευμονίες σε άτομα που έχουν προσβληθεί από την Όμικρον σε μικρότερο βαθμό».

«Στη Γαλλία νέα παραλλαγή»

Ερωτηθείς για τα νέα δεδομένα από τη Δανία, και τις εκτιμήσεις περί τέλους της πανδημίας σε δύο μήνες ο κ. Τσακρής σχολίασε ότι αυτό είναι το ευχάριστο σενάριο, δήλωσε ότι όλοι λίγο πολύ λόγω εμβολίου, λόγω προηγούμενης νόσησης θα έχουμε ανοσία που θα μας προφυλάξει, αλλά αν θυμηθούμε πως λειτουργούν οι κορονοϊο υπάρχουν συνεχώς νέες παραλλαγές.

«Ήδη στη Γαλλία περιγράφεται μια καινούργια παραλλαγή με 30 περίπου μεταλλάξεις και 25 διαγραφές αμινοξέων στο γενετικό του υλικό, που δείχνει την ικανότητα που έχει ο ιός συνεχώς να μεταλλάσσεται, πιστεύουμε προς κατεύθυνση που δε θα είναι τόσο παθογόνος» υπογράμμισε ο κ. Τσακρής.

Για τα σχολεία δήλωσε πως εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τις επόμενες ημέρες η ασφάλεια των παιδιών θα είναι μεγαλύτερη επιστρέφοντας στο σχολείο, να ανοίξουν, αν όχι καλό είναι να παραταθεί το άνοιγμα για μια εβδομάδα. «Μήπως τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο με εφαρμογή υγειονομικών μέτρων και του τέστινγκ;» διερωτήθηκε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ