Ερντογάν: Τα «κροκοδείλια δάκρυα» για τον υψηλό πληθωρισμό και οι υποσχέσεις στον πολύπαθο λαό


Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει… λυπημένος για το επίπεδο που κατέγραψε ο πληθωρισμός της χώρας του το 2021 , δηλώνει αποφασισμένός να τον μειώσει σε μονοψήφιο νούμερο και μοιράζει αφειδώς υποσχέσεις.

Τη λύπη του για τον πληθωρισμό της χώρας που εκτινάχθηκε στο 36,1% το 2021 -μετά απο τις δικές του βέβαια καταστροφικές παρεμβάσεις- εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να τον μειώσει σε…μονοψήφιο νούμερο.

Μιλώντας μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν αρνήθηκε κάθε ευθύνη για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες για να αποκτήσουν τα απαραίτητα.

Είπε ότι η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται στην αύξηση των παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων και στην πτώση της λίρας, η οποία έχασε σχεδόν το 44% της αξίας της πέρυσι.

Είπε επίσης ότι οι αρχές θα επιθεωρήσουν τις υπέρογκες αυξήσεις των τιμών και ανακοίνωσε πρόσθετη στήριξη στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε οτι ο κατώτατος μισθός για τους Τούρκους συνταξιούχους αυξήθηκε στις 2.500 λίρες (165 ευρώ). Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι συντάξεις αυξήθηκαν κατά 66% και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκαν κατά 30%.

«Ο πληθωρισμός μας για το 2021 ανήλθε στο 36%. Λυπούμαστε που οι πολίτες μας αντιμετωπίζουν μια τέτοια εικόνα για οποιονδήποτε λόγο. Είμαστε αυτοί που μείωσαν τον πληθωρισμό στα χαμηλότερα επίπεδα. Είμαστε αποφασισμένοι να τον επαναφέρουμε σε μονοψήφια επίπεδα Το συντομότερο δυνατόν», υποσχέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι θα δοθεί στήριξη 100 χιλιάδων λιρών σε όσους διατηρούν τον αριθμό των εργαζομένων τους τελευταίους 12 μήνες και δεσμεύονται να απασχολήσουν αποφοίτους επαγγελματικών λυκείων ή πανεπιστημίων για τουλάχιστον 12 μήνες. «Μπορεί να δοθεί και βοήθεια σε κάρβουνο για να ελαφρύνουμε το λογαριασμό του φυσικού αερίου με το νέο έτος», είπε επίσης.

Για τα νοικοκυριά, η κατάρρευση του νομίσματος μεταφράζεται σε ολοένα και μεγαλύτερους λογαριασμούς, αφού η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πρώτων υλών και ενέργειας. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, το αλεύρι και το κοτόπουλο αυξήθηκαν κατά 86% μέσα σε έναν χρόνο, το ηλιέλαιο κατά 76% και το ψωμί κατά 54%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ