Υγεία άγχος: Πώς το άγχος οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση;


Και μόνο διαβάζοντας τη λέξη «άγχος», μπορεί να νιώσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα που το συνοδεύουν: οι σφυγμοί σας επιταχύνονται και η διάθεσή σας χειροτερεύει, καθώς το σώμα σας αρχίζει να αισθάνεται την πίεση που συνοδεύει την λέξη. Και ως γνωστόν, το άγχος εκτοξεύει την αρτηριακή σας πίεση στα ύψη. Ποια είναι όμως η σχέση του στρες με την αρτηριακή πίεση;  Το παρατεταμένο στρες επηρεάζει την υγεία σας χειρότερα από το βραχυπρόθεσμο στρες; Και πώς μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ των δύο;

Πώς το άγχος επηρεάζει την αρτηριακή πίεση;

Το άγχος, χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Το οξύ και το χρόνιο. Ενώ και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης, έχουν διαφορετικές επιπτώσεις.

  • Οξύ στρες και αρτηριακή πίεση

Το οξύ στρες, είναι το άγχος που προκαλείται από ένα συγκεκριμένο γεγονός, όπως μια δύσκολη προθεσμία εργασίας ή μια διαφωνία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συμπτώματα του στρες εξαφανίζονται μόλις φύγει ο στρεσογόνος παράγοντας.  

  • Χρόνιο στρες και αρτηριακή πίεση

Οι άνθρωποι που βιώνουν χρόνιο στρες τείνουν να κοιμούνται πιο άσχημα, να μην ασκούνται πολύ και να κάνουν κακές διατροφικές επιλογές. Αυτό οδηγεί σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού ή άλλων ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβαμάτων. 

Πώς όμως μπορείτε να μειώσετε το άγχος και άρα την πίεσή σας; 

  1.  Άσκηση: Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ως ένας εξαιρετικός τρόπος, με τον οποίο οι άνθρωποι μειώνουν τα επίπεδα άγχους, καθώς καθώς και να προσαρμοστούν καλύτερα σε στρεσογόνες καταστάσεις.
  2. Ύπνος: Πρέπει να εστιάσετε τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα του ύπνου, καθώς χρειαζόμαστε έξι έως οκτώ ώρες αδιάκοπου ύπνου τη νύχτα. 
  3. Απομάκρυνση των στρεσογόνων παραγόντων: Η αφαίρεση των πραγμάτων που προκαλούν το άγχος σας, είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του. Φυσικά, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.
  4. Καλύτερη διατροφή: Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση ακόμη και χωρίς το στρες. Το κόψιμο αυτών των τροφών, καθώς και το αλκοόλ, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.

Όπως βλέπουμε λοιπόν, οι παράγοντες που μας προκαλούν άγχος, έχουν άμεση σύνδεση με την κατάσταση της αρτηριακής μας πίεσης και κατά συνέπεια της υγείας μας. Είναι λοιπόν υψίστης σημασίας να ρυθμίσουμε το στρες μας, με όποιον τρόπο μπορούμε και μαζί με μια σωστή διατροφή, να μπορούμε να αισθανόμαστε, αλλά και να είμαστε υγιείς. 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ