Goldman Sachs: Πάνω από το 40% ο πληθωρισμός της Τουρκίας το 2022 – Πιέσεις στην λίρα


Στις 13,5 λίρες σκαρφάλωσε εκ νέου η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο, μετά την ανακοίνωση της Goldman Sachs πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα παραμείνει πάνω από το 40% για το μεγαλύτερο μέρος του 2022.

Οι περικοπές επιτοκίων οδήγησαν τη λίρα σε σπιράλ πτώσης, το οποίο με τη σειρά του εκτίναξε τις τιμές καταναλωτή. Ο μηνιαίος πληθωρισμός ήταν 13,58% το Δεκέμβριο, ενώ ο ετήσιος ανήλθε στο 36,1%.

Είναι ενδεικτικό πως η λίρα παραμένει αποδυναμωμένη κατά 31% σε σχέση με τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα άρχισε τη μείωση επιτοκίων.

Οι Τούρκοι επενδυτές εξακολουθούν να προτιμούν τα ξένα νομίσματα, υπονομεύοντας το σχέδιο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στηρίξει τη λίρα χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια.

Οι εταιρείες αύξησαν τις καταθέσεις τους σε ξένο νόμισμα κατά περίπου 1,6 δισ. δολάρια τις επτά ημέρες έως τις 24 Δεκεμβρίου, εκμεταλλευόμενες το ράλι που είδε τη λίρα σχεδόν να διπλασιάζει την αξία της εκείνη την εβδομάδα. Ενώ τα νοικοκυριά μείωσαν τις θέσεις τους κατά κάτι περισσότερο από 100 εκατομμύρια δολάρια, δεν σημειώθηκε σχεδόν καμία μείωση στις συνολικές καταθέσεις σε ξένο νόμισμα, οι οποίες ανήλθαν στο ποσό-ρεκόρ των 239 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Την ώρα που η τουρκική οικονομία παραπαίει και τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε ο Ερντογάν δεν δείχνουν να πείθουν πολίτες και επενδυτές, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε σε όσους διαδηλώνουν κατά των πολιτικών του και παρομοίασε όσους θέλουν να διαδηλώσουν με τους δράστες του υποτιθέμενου αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Σαφή ένδειξη πως η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν βρίσκεται μακριά από μια ανάλογη κρίση με εκείνη που είχε βιώσει η Τουρκία προ 13 ετών παρέχουν οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων.

Το δεκαετές τουρκικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 24,7%, ενώ τα πενταετή ομόλογα της Τουρκίας καταγράφουν απόδοση 25,7%.

Aπό τότε που η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, η απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων έχει σκαρφαλώσει περισσότερο από 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ