Τ κύτταρα Όμικρον: Τα ανοσοποιητικά Τ κύτταρα εξουδετερώνουν την μετάλλαξη

Ενώ η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται αρκετά πονηρή ώστε να αποφεύγει τα αντισώματα των ανθρώπων, οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα πρέπει να έχει πολύ πιο δύσκολο χρόνο να γλιστρήσει πέρα ​​από τα Τ κύτταρα ενός ατόμου. “Παρά το γεγονός ότι είναι μια προκαταρκτική μελέτη, πιστεύουμε ότι πρόκειται για θετικά νέα. Ακόμα κι αν η Όμικρον, ή κάποια άλλη παραλλαγή, μπορεί δυνητικά να ξεφύγει από τα αντισώματα, μια ισχυρή απόκριση των Τ κυττάρων μπορεί να αναμένεται να προσφέρει προστασία και να βοηθήσει στην πρόληψη σημαντικών ασθενειών”, δήλωσε ο συν-επικεφαλής της μελέτης Matthew McKay, από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η πρωτεΐνη ακίδας του ιού της επιτρέπει να προσκολλάται και να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Τα τρέχοντα εμβόλια ενεργοποιούν εξουδετερωτικά αντισώματα για να προσπαθήσουν να το μπλοκάρουν, αλλά η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι αυτό είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της Omicron, η οποία έχει αναπτύξει πολλές μεταλλάξεις πρωτεΐνης ακίδας. Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 1.500 θραύσματα των ιικών πρωτεϊνών του SARS-CoV-2 που ονομάζονται επίτοποι, τα οποία έχει βρεθεί ότι αναγνωρίζονται από τα Τ-κύτταρα σε ασθενείς με COVID-19 που έχουν αναρρώσει ή μετά τον εμβολιασμό.

Διαπίστωσαν ότι μόνο το 20% των επιτόπων του ιού από την ακίδα εμφάνισαν μεταλλάξεις που σχετίζονται με την Όμικρον. Ακόμα κι έτσι, αυτός ο μικρός αριθμός μεταλλάξεων δεν σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να αποφύγει τα Τ κύτταρα του σώματος, σημείωσαν οι ερευνητές. “Μεταξύ αυτών των Τ κυττάρων που έχουν οι μεταλλάξεις όπως η Όμικρον, η περαιτέρω ανάλυσή μας αποκάλυψε ότι περισσότερα από τα μισά αναμένεται να είναι ακόμα ορατά στα Τ κύτταρα”, δήλωσε ο συν-επικεφαλής της μελέτης Ahmed Abdul Quadeer, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Επιστήμης και Τεχνολογίας (HKUST).

“Αυτό μειώνει περαιτέρω την πιθανότητα να ξεφύγει η άμυνα των Τ κυττάρων της Όμικρον”, δήλωσε ο Quadeer σε δελτίο τύπου του HKUST. Τα νέα ήταν επίσης θετικά όταν η ερευνητική ομάδα ανέλυσε άλλες πρωτεΐνες του ιού. Διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 97% των επιτόπων Τ-κυττάρων χωρίς ακίδα δεν είχαν μεταλλάξεις που σχετίζονται με την Όμικρον. “Αυτά τα αποτελέσματα συνολικά, υποδηλώνουν ότι η ευρεία διαφυγή από τα Τ κύτταρα είναι πολύ απίθανη”, είπε ο McKay.

“Με βάση τα δεδομένα μας, αναμένουμε ότι οι αποκρίσεις των Τ κυττάρων που προκαλούνται από εμβόλια και ενισχυτές, για παράδειγμα, θα συνεχίσουν να βοηθούν στην προστασία έναντι της Όμικρον, όπως παρατηρείται για άλλες παραλλαγές”. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στις 2 Ιανουαρίου στο περιοδικό Viruses, προσθέτουν σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η Όμικρον είναι απίθανο να είναι σε θέση να αποφύγει τα Τ κύτταρα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here