Καζακστάν: Χάος και συγκρούσεις – Διαδηλωτές καταλαμβάνουν δημόσια κτήρια, αναφορές για νεκρούς

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Καζακστάν, με τους διαδηλωτές να έχουν προχωρήσει ακόμα και στην κατάληψη σημαντικών δημόσιων κτηρίων ενώ αστυνομικές δυνάμεις ρίχνουν τα όπλα και… παραδίδονται μπροστά στους εξεγερμένους πολίτες.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ δήλωσε σήμερα ότι τέθηκε επικεφαλής του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας στη θέση του βετεράνου πρώην ηγέτη της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και υποσχέθηκε να απαντήσει με τη «μέγιστη σκληρότητα» στις διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Τοκάγεφ δήλωσε πως αναλαμβάνει αμέσως την ηγεσία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ένα ρόλο μέσω του οποίου ο Ναζαρμπάγεφ συνέχιζε να έχει σημαντική επιρροή μετά την απροσδόκητη παραίτησή του από την προεδρία το 2019.

Ο Τοκάγεφ δεν κατονόμασε τον Ναζαρμπάγεφ. Ο 81χρονος πρώην πρόεδρος δεν έχει εμφανιστεί ούτε έχει μιλήσει δημόσια από την αρχή των διαμαρτυριών, οι οποίες έκαναν νωρίτερα σήμερα τον Τοκάγεφ να δεχθεί την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Το Ρόιτερ επισημαίνει πως η κίνηση αυτή φαίνεται να σηματοδοτεί τον οριστικό παραμερισμό του Ναζαρμπάγεφ, ενός πρώην επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος που κυβέρνησε ως αδιαφιλονίκητος πρόεδρος για σχεδόν τρεις δεκαετίες αφού το Καζακστάν κέρδισε την ανεξαρτησία του με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Δεν είναι σαφές αν αυτό θα ικανοποιήσει τους διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους ακούστηκαν να φωνάζουν «Έξω ο γέρος!», ένα παραδοσιακό σύνθημα κατά του Ναζαρμπάγεφ.

Νωρίτερα ο Τοκάγεφ είχε απομακρύνει τον ανιψιό του Ναζαρμπάγεφ από τη θέση του ως δεύτερου στην ιεραρχία της Επιτροπής Κρατικής Ασφαλείας, διαδόχου της σοβιετικής KGB

Την ίδια ώρα, οι ταραχές και οι συγκρούσεις σε όλη τη χώρα μαίνονται για δεύτερο 24ωρο και όσο περνούν οι ώρες η έντασή τους αυξάνεται. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ακόμα και για νεκρούς ανάμεσα στις τάξεις τόσο των διαδηλωτών όσο και των σωμάτων ασφαλείας που έχουν επιστρατευτεί για να καταστείλουν τις εξεγέρσεις.

Ενδεικτικά είναι τα βίντεο που δημοσιεύει στο Twitter ο δημοσιογράφος – ακτιβιστής, Φουάντ Αλακμπάροφ. Σε αυτά απεικονίζονται πολίτες να… συλλαμβάνουν αστυνομικούς, καταλήψεις δημόσιων κτηρίων και κατεδαφίσεις αγαλμάτων πρώην ηγετών της χώρας.

Δείτε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here