Κολύμβηση: Η κολύμβηση ως φυσικό μέσο τόνωσης της ψυχικής υγείας [vid]

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 450 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν ψυχικές ή νευρολογικές διαταραχές. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα αναπτύξει μία ή περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αν και τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επαγγελματική φροντίδα, η κολύμβηση μπορεί να είναι μια πολύτιμη προσθήκη στη ρουτίνα αυτοφροντίδας σας για να ενισχύσετε την ψυχική σας υγεία. Ειδικότερα, το κολύμπι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης. Ακόμα κι αν δεν υποφέρετε από κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ψυχικής υγείας, το να μπείτε στο νερό και να ασκηθείτε μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας, να μειώσει το άγχος σας και να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Την ίδια ώρα, το κολύμπι στη φύση είναι ακόμα πιο ωφέλιμο. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς το κολύμπι στη θάλασσα, την πισίνα ή άλλα φυσικά υδάτινα στοιχεία μπορεί να κάνει θαύματα για την ψυχική σας υγεία.

  • Το κολύμπι απελευθερώνει ενδορφίνες

Η κολύμβηση ωθεί τον εγκέφαλό μας να απελευθερώσει χημικές ουσίες που ενισχύουν την καλή διάθεση και ονομάζονται ενδορφίνες. Το νευρικό μας σύστημα παράγει ενδορφίνες για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τον πόνο ή το στρες και αυτές οι ενώσεις μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο, να προάγουν τη θετικότητα και να τονώσουν την αίσθηση ευεξίας.

  • Το κολύμπι είναι καλό για το σώμα σας, και νους ιγιής εν σώματι υγιεί

Η ψυχική υγεία συνδέεται με τη σωματική υγεία και η κολύμβηση είναι εξαιρετική για τη φυσική σας κατάσταση. Είναι μια προπόνηση καρδιοαναπνευστική που τονώνει τους μύες σας ενώ έχει χαμηλή πρόσκρουση στις αρθρώσεις σας. Είναι δύσκολο να νιώθουμε καλά ψυχικά όταν το σώμα σας δεν αισθάνεται καλά. Ομοίως, είναι δύσκολο να αισθανόμαστε καλά σωματικά όταν ο εγκέφαλός μας δεν νίωθει καλά. Η κολύμβηση είναι ένας τρόπος να εκτιμήσετε εκ νέου το τι είναι ικανό το σώμα σας να κάνει. Λίγα συναισθήματα μπορούν να συγκριθούν με αυτό το αίσθημα επίτευξης, απελευθέρωσης και ικανοποίησης που βιώνει ένας κολυμβητής, όταν γυρνά το κεφάλι του για να δει πόσο μακριά από την ακτή έχει φτάσει κολυμπώντας.

  • Η κολύμβηση είναι σχετικά προσβάσιμη και οικονομικά προσιτή

Επειδή η κολύμβηση είναι μια άσκηση χαμηλής έντασης, είναι πρασβάσιμη από συμμετέχοντες όλων των ηλικιών, επιπέδων φυσικής κατάστασης και σωματικών ικανοτήτων, καθώς και άτομα με τραυματισμούς. Το κρύο νερό λέγεται ότι ανακουφίζει τον πόνο από τραυματισμούς, φλεγμονές και πόνους στους μύες. Επιπλέον, η κολύμβηση είναι πολύ φθηνότερο σπορ από μια συνδρομή στο γυμναστήριο. Μπορείτε να κολυμπήσετε με λίγα χρήματα σε δημόσιες πισίνες, ή ακόμα καλύτερα, στη θάλασσα.

  • Το κολύμπι μειώνει το άγχος και σας βοηθά να χαλαρώσετε

Το κολύμπι μπορεί να μοιάζει σαν ένα είδος διαλογισμού, ειδικά όταν περιτριγυρίζεστε από την ήρεμη φυσική ομορφιά ενός υδάτινου σώματος. Το να είμαστε γύρω από το μπλε χρώμα λέγεται ότι έχει μια ηρεμιστική επίδραση στην ψυχή μας. Η κολύμβηση απομακρύνει το μυαλό μας από τις ανησυχίες μας απαιτώντας την εστίασή μας στην παρούσα στιγμή. Επιπλέον, το άγχος και το στρες μπορεί να μας κάνουν να παίρνουμε γρήγορες, ρηχές αναπνοές, αλλά το κολύμπι ρυθμίζει την αναπνοή μας, η οποία μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να απελευθερώσει την ένταση.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here