Λάρισα: Επιτήδειοι στέλνουν σε πολίτες emails-απάτη – Τι να προσέξετε

Email «ψαρέματος» προσωπικών στοιχείων έλαβαν αρκετοί κάτοικοι της Λάρισας την περίοδο των γιορτών

«Αγαπητέ πελάτη,

Εντοπίσαμε μια ασυνήθιστη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας.

Άρα κλειδώσαμε τον λογαριασμό σας προσωρινά. Για την δική σας και δική μας ασφάλειας, πρέπει να επαληθεύσουμε τα στοιχεία του λογαριασμού.

Για να ξεκλειδώσετε τον λογαριασμό σας ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα…»

Κάπως έτσι ξεκινάει μια προσπάθεια εξαπάτησης όπως μεταδίδει το onlarissa.gr. Ενέργεια που αν προχωρήσει και ολοκληρωθεί μπορεί να στοιχίσει χιλιάδες ευρώ σε ανυποψίαστους πολίτες που απλά νομίζουν ότι ακολουθούν τις οδηγίες της τράπεζάς τους. Τέτοιου είδους email έλαβαν πολλά οι Λαρισαίοι την περίοδο των γιορτών αλλά πλέον στους περισσότερους είναι γνωστό ότι πρόκειται για το γνωστό «ψάρεμα» των στοιχείων που προσπαθούν οι επίδοξοι απατεώνες να επιτύχουν μ’ αυτόν τον τρόπο.

Το θετικό είναι πως σε συντριπτικό ποσοστό τέτοιου είδους mail κατατάσσονται αυτόματα στην κατηγορία των ανεπιθύμητων αλλά κάποιες φορές καταφέρουν και «ξεφεύγουν» με αποτέλεσμα βρίσκονται στα εισερχόμενα.

Η αστυνομία ενημερώνει διαρκώς τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να μην δίνουν τα στοιχεία τους με αυτόν τον τρόπο καθώς έχουν καταγραφεί πολλά τέτοια περιστατικά ανά την Ελλάδα.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους και αυτές ενημερώνουν συνεχώς τους πολίτες πώς να αποφεύγουν τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Οι επίδοξοι απατεώνες στέλνουν μαζικά e-mails σε τυχαία e-mail accounts ανυποψίαστων παραληπτών, όπου είτε δελεάζοντας τους, είτε προσπαθώντας να τους πείσουν ότι είναι αναγκαίο, τους καλούν να επιλέξουν (να κάνουν κλικ σε) ένα σύνδεσμο (link) που υπάρχει στο e-mail.

Ο σύνδεσμος αυτός οδηγεί σε ιστοσελίδες που έχουν φτιάξει οι phishers και οι οποίες μοιάζουν με τις πραγματικές ιστοσελίδες των τραπεζών, με σκοπό να παραπλανήσουν τους χρήστες, ώστε να πληκτρολογήσουν εκεί προσωπικά τους στοιχεία.

Προσθέτουν επίσης ότι μπορούν οι πολίτες να προστατεύονται αποφεύγοντας να ανοίγουν e-mails από άγνωστους σε αυτούς αποστολείς και φυσικά μη δίνοντας τους κωδικούς τους και τα προσωπικά στοιχεία σε sites που δεν γνωρίζουν σε ποιον οργανισμό ανήκουν.

Πηγή: onlarissa.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here