Επινεφρίδια όγκος: Η έκκριση κορτιζόλης αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και πίεσης


Εκατομμύρια άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και υψηλή αρτηριακή πίεση και δεν το γνωρίζουν καν, λόγω ενός κρυφού προβλήματος ορμονών στο σώμα τους. Έως και 1 στους 10 ανθρώπους έχει έναν μη καρκινικό όγκο στο ένα ή και στα δύο επινεφρίδια που θα μπορούσε να προκαλέσει την παραγωγή υπερβολικής ποσότητας της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης. Μέχρι τώρα, οι γιατροί πίστευαν ότι αυτοί οι όγκοι είχαν μικρή επίδραση στην υγεία σας. Αλλά μια νέα μελέτη από τη Βρετανία διαπίστωσε ότι έως και οι μισοί άνθρωποι με αυτούς τους όγκους των επινεφριδίων εκκρίνουν αρκετή περίσσεια κορτιζόλης για να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Τι είναι η Ήπια Αυτόνομη Έκκριση Κορτιζόλης;

Σχεδόν 1,3 εκατομμύρια ενήλικες μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να υποφέρουν από αυτή τη διαταραχή, η οποία ονομάζεται Ήπια Αυτόνομη Έκκριση Κορτιζόλης (MACS), δήλωσαν οι ερευνητές. Όποιος βρεθεί με έναν από αυτούς τους όγκους των επινεφριδίων θα πρέπει να υποβληθεί σε έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν κινδυνεύει η υγεία του, δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Δρ. Wiebke Arlt, διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταβολισμού και Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία.

“Τα άτομα που διαπιστώνεται ότι έχουν όγκο των επινεφριδίων θα πρέπει να υποβάλλονται σε αξιολόγηση για περίσσεια κορτιζόλης και εάν διαπιστωθεί ότι υποφέρουν από υπερπαραγωγή κορτιζόλης θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για διαβήτη τύπου 2 και υπέρταση και να λαμβάνουν θεραπεία εάν χρειάζεται”, είπε ο Arlt. Αυτοί οι όγκοι ανακαλύπτονται συνήθως κατά τη διάρκεια απεικονιστικών τομογραφιών της κοιλιάς για τη θεραπεία άλλων ασθενειών, είπε ο Δρ André Lacroix, ενδοκρινολόγος στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, ο οποίος έγραψε ένα άρθρο που συνόδευε τη μελέτη.

Τα επινεφρίδια παράγουν κυρίως την ορμόνη αδρεναλίνη, αλλά είναι επίσης υπεύθυνα για την παραγωγή μιας σειράς άλλων ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης, είπε ο Lacroix. Η κορτιζόλη ονομάζεται ορμόνη “fight or flight” και μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αύξηση της αρτηριακής πίεσης, συνήθως ως απάντηση σε κάποια αντιληπτή σωματική απειλή. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι περίπου 1 στους 3 όγκους των επινεφριδίων εκκρίνει περίσσεια κορτιζόλης και ένας ακόμη μικρότερος αριθμός προκάλεσε τόσο υψηλά επίπεδα κορτιζόλης που επηρέασαν την υγεία, ανέφεραν οι ερευνητές στις σημειώσεις του φόντου.

Η σημασία των ευρημάτων

Αλλά αυτή η νέα μελέτη σε περισσότερα από 1.300 άτομα με όγκους των επινεφριδίων διαπίστωσε ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις ήταν λανθασμένες. Περίπου οι μισοί από αυτούς τους ασθενείς είχαν περίσσεια κορτιζόλης λόγω των όγκων των επινεφριδίων τους. Επιπλέον, περισσότερο από το 15% είχαν επίπεδα αρκετά υψηλά ώστε να επηρεάσουν την υγεία τους, σε σύγκριση με εκείνους με πραγματικά καλοήθεις όγκους. Οι ασθενείς με MACS είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με υψηλή αρτηριακή πίεση και είχαν έως και δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να λάβουν τρία ή περισσότερα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

Είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαβήτη τύπου 2 και είχαν διπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν ινσουλίνη για να διαχειριστούν το σάκχαρό τους, σύμφωνα με τη μελέτη. “Αυτή η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι η ήπια παραγωγή κορτιζόλης είναι πιο συχνή από ό,τι πιστεύαμε πριν, και ότι όσο περισσότερη κορτιζόλη παράγετε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε συνέπειες όπως ο διαβήτης και η υπέρταση”, είπε ο Lacroix. Περίπου το 70% των ατόμων με MACS ήταν γυναίκες και οι περισσότεροι ήταν σε μετεμμηνοπαυσιακή ηλικία, είπαν οι ερευνητές.

“Όλοι όσοι διαπιστωθεί ότι έχουν όζο επινεφριδίων μεγαλύτερο από 1 εκατοστό πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν παράγουν υπερβολική ορμόνη ή όχι. Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο”. Ένας αριθμός φαρμάκων μπορεί να μειώσει την υπερπαραγωγή κορτιζόλης ή να εμποδίσει τη δράση της κορτιζόλης, εάν διαπιστωθεί ότι ένας όγκος των επινεφριδίων προκαλεί υπερβολική ορμόνη. Τα άτομα με σοβαρή περίσσεια κορτιζόλης μπορούν ακόμη και να αφαιρέσουν ένα από τα δύο επινεφρίδια τους εάν είναι απαραίτητο, είπε ο Lacroix. “Είναι πολύ πιθανό να ζεις εντελώς φυσιολογικά με ένα επινεφρίδιο”, είπε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ