Μελατονίνη Covid: Υψηλές δόσεις μελατονίνης μειώνουν το ιικό φορτίο του εγκεφάλου

Επιστήμονες από τη Γαλλία αποκάλυψαν πρόσφατα τη χρησιμότητα της μελατονίνης και φαρμάκων που προέρχονται από τη μελατονίνη για τη μείωση της εισόδου στον εγκέφαλο του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου του κορωνοϊού 2 (SARS-CoV-2) και στη συνέχεια την πρόληψη των μακροπρόθεσμων νευρολογικών συνεπειών της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19). Δεν παρατηρήθηκε σημαντική επίδραση των εφαρμοζόμενων θεραπειών στο ιικό φορτίο των πνευμόνων. Ωστόσο, η υψηλή δόση μελατονίνης βρέθηκε ότι μειώνει σημαντικά το ιικό φορτίο του εγκεφάλου.

Πώς λειτουργούν οι κορωνοϊοί;

Ο SARS-CoV-2, το αιτιολογικό παθογόνο της COVID-19, είναι ένας ιός με περίβλημα RNA της οικογένειας των ανθρώπινων βήτα κορωνοϊών. Ως ιός του αναπνευστικού, προσβάλλει κυρίως την ανώτερη και κατώτερη αναπνευστική οδό. Ωστόσο, υπάρχουν άφθονα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο ιός μολύνει επίσης τα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά, τα νεφρά, τη γαστρεντερική οδό και τον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε περισσότερο από το 30% των περιπτώσεων, τα δευτερογενή νευρολογικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, ανοσμία, μυαλγία, αιμορραγία, επιληπτικές κρίσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο, επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η κατάσταση ορίζεται ως μακρά COVID.

Στην τρέχουσα μελέτη, οι επιστήμονες διερεύνησαν εάν η μελατονίνη και τα φάρμακα που προέρχονται από μελατονίνη μπορούν να αποτρέψουν την είσοδο του SARS-CoV-2 στον εγκέφαλο σε ποντίκια που εκφράζουν το ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2). Η μελατονίνη είναι μια ενδογενής ορμόνη που εκκρίνεται από την επίφυση. Η ορμόνη παίζει ζωτικούς ρόλους στον εγκέφαλο όσον αφορά τη ρύθμιση του κιρκάδιου ρολογιού και του κύκλου ύπνου. Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Αποτελεσματικότητα της θεραπείας μελατονίνης

Η αποτελεσματικότητα της μελατονίνης (χαμηλής δόσης και υψηλής δόσης) και δύο κλινικά εγκεκριμένων φαρμάκων που προέρχονται από μελατονίνη δοκιμάστηκε σε ποντίκια μολυσμένα με SARS-CoV-2. Η κλινική αξιολόγηση έδειξε σημαντική βελτίωση στα σημεία και τα συμπτώματα που σχετίζονται με την COVID-19 (σωματικό βάρος, δραστηριότητα, κόπωση, κλείσιμο των ματιών και αναπνοή) σε ποντίκια που έλαβαν μελατονίνη σε σύγκριση με ποντίκια που δεν έλαβαν θεραπεία. Παρόμοια τάση παρατηρήθηκε σε ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με φάρμακα που προέρχονται από μελατονίνη. Τα πιο επίμονα οφέλη παρατηρήθηκαν σε ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με υψηλή δόση μελατονίνης.

Επίδραση της μελατονίνης στη φλεγμονή του εγκεφάλου

Η λοίμωξη SARS-CoV-2 προκάλεσε επαγωγή φλεγμονής στον εγκέφαλο. Η θεραπεία με υψηλή δόση μελατονίνης φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα του εγκεφάλου των προφλεγμονωδών κυτοκινών και χημειοκινών και τους δείκτες των διεισδυτικών μακροφάγων. Άλλες θεραπείες απέτυχαν να μειώσουν σημαντικά τη φλεγμονή του εγκεφάλου. Στον εγκέφαλο του ποντικιού, η μόλυνση από SARS-CoV-2 διέκοψε σημαντικά τα μικρά αγγεία προκαλώντας απόπτωση των ενδοθηλιακών κυττάρων που προκαλείται από την κύρια πρωτεάση του ιού. Οι θεραπείες με υψηλές δόσεις μελατονίνης και φάρμακα που προέρχονται από μελατονίνη απέτρεψαν σημαντικά τις βλάβες που προκαλούνται από τον SARS-CoV-2 σε μικρά αγγεία.

Συνέβαλαν επίσης στη διατήρηση της συνολικής αγγειακής πυκνότητας του εγκεφάλου. Σημαντικά υψηλές εκφράσεις δύο υποδοχέων μελατονίνης, ΜΤ1 και ΜΤ2, παρατηρήθηκαν στα ενδοθηλιακά κύτταρα του εγκεφάλου. Αυτό δείχνει ότι η μελατονίνη ασκεί τα ευεργετικά της αποτελέσματα στοχεύοντας ειδικά στα ενδοθηλιακά κύτταρα. Ωστόσο, η ανάλυση των υποδοχέων εισόδου SARS-CoV-2 σε αυτά τα κύτταρα αποκάλυψε ότι η θεραπεία με μελατονίνη δεν άλλαξε την έκφραση του εξωγενώς εκφραζόμενου ανθρώπινου ACE2. Αυτό δείχνει ότι η μελατονίνη δεν εμποδίζει την είσοδο του ιού μειώνοντας την έκφραση του ACE2.

Η σημασία των ευρημάτων

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η μελατονίνη αναστέλλει εν μέρει την είσοδο του ιού αποτρέποντας την αλληλεπίδραση μεταξύ της πρωτεΐνης ακίδας του ιού και του ανθρώπινου ACE2. Η μελέτη προσδιορίζει τη μελατονίνη ως έναν ισχυρό αναστολέα της εισόδου του SARS-CoV-2 στον εγκέφαλο. Η δέσμευση της μελατονίνης στην αλλοστερική θέση δέσμευσης του ACE2 προκαλεί διαμορφωτικές αλλαγές στη διεπιφάνεια του υποδοχέα, η οποία με τη σειρά της αποτρέπει την αλληλεπίδραση μεταξύ της ακίδας RBD και του ανθρώπινου ACE2.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here