Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η προ – τελευταία μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας


Από τη Δευτέρα ξεκινούν σε τεχνικό επίπεδο οι τηλεδιασκέψεις για την 13η αξιολόγηση, την προ – τελευταία μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας από τους θεσμούς

Στο επίκεντρο πρόκειται να βρεθούν οι αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού με αιχμή τα νέα μέτρα στήριξης, τα έσοδα, αλλά και οι παρεμβάσεις για την προστασία των νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των αυξήσεων στο ρεύμα.

Μένουν επίσης μία σειρά από εκκρεμότητες όπως η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι εκκρεμείς συντάξεις, ζητήματα της δικαιοσύνης, ο φορέας του ιδιωτικού χρέους, θέματα που αφορούν το υπουργείο Υγείας κ.λπ.

Στα σκαριά βρίσκεται ο νέος ΕΝΦΙΑ ώστε να «τρέξει» η εν λόγω μεταρρύθμιση όταν μάλιστα οι πληρωμές πλέον θα ξεκινούν από τον Μάρτιο του 2022.

Η έκθεση της 13ης αξιολόγησης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Φεβρουάριο και να επικυρωθεί στο Eurogroup της 14ης Μαρτίου. Η εν λόγω αξιολόγηση δεν συνδέεται με εκταμίευση δόσης από τα κέρδη διακράτησης ελληνικών ομολόγων, όμως το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων είναι αρκετά κρίσιμο καθότι συνδέεται με τις συζητήσεις της Ελλάδας για την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Βάσει των αποφάσεων του Eurogroup τον Ιούνιο 2018 η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει την τελευταία αξιολόγηση για την ενισχυμένη εποπτεία τον Ιούνιο του 2022 με την τυπική έξοδο να πραγματοποιείται τον Αύγουστο του 2022.

Στόχος είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να λάβουμε τη θετική έκθεση από τους θεσμούς τον προσεχή Μάρτιο, ώστε να μπει σε τροχιά η υλοποίηση του σχεδίου για την έξοδο από την εποπτεία. Σημειώνεται ότι από μετά τα μέσα προς τέλη Ιανουαρίου αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποπληρωμής του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με το σχετικό αίτημα να έχει υποβληθεί και να αναμένεται το πράσινο φως από τον ΕSM.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ