Προειδοποίηση των ειδικών για τον κορονοϊό: Είναι νωρίς να μιλάμε για ενδημική νόσο

Πότε θα καταστεί ενδημικός ο ιός σύμφωνα με τους ειδικούς

O καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μίλησαν σήμερα για την πορεία της πανδημίας, την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά για το άνοιγμα των σχολείων.

Ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στο αν η πανδημία του κορονοϊού μπαίνει σε ενδημική φάση, διατήρησε τις επιφυλάξεις του τονίζοντας ότι «ο ιός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές», ενώ σημείωσε ότι «είναι νωρίς να πούμε ότι πάμε σε ενδημική φάση». Παράλληλα, είπε ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό».

Σχετικά με την πενθήμερη καραντίνα για όσους νόσησαν, ο κ. Τζανάκης είπε ότι του προκάλεσε έκπληξη η οδηγία που έδωσε το CDC. «Είναι παρακινδυνευμένο διάστημα. Θα πρέπει οι γιατροί κατά περίπτωση να αποφασίζουν για την διάρκεια της καραντίνας», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Τζανάκης μίλησε και για το άνοιγμα των σχολείων, λέγοντας πως κατά την γνώμη του θα έπρεπε να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων κατά μία εβδομάδα και πρόσθεσε ότι τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν δυο rapid test μαζί μετα self test.

Ωστόσο, είπε πως «αυτή η απόφαση έχει ένα καλό. Μας μαθαίνει να ζούμε με τον ιό», ενώ σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να εκλάβουμε την Όμικρον ως την αρχή του τέλους της πανδημίας, αφού όπως ανέφερε οδηγεί στο νοσοκομείο αρκετό κόσμο.

Από την πλευρά του ο κ. Γουργουλιάνης είπε ότι το τέλος πανδημίας δεν είναι εύκολο να το καταλάβουμε και πρόσθεσε ότι «θα μιλάμε για το τέλος αυτής όταν ο ιός δεν σκοτώνει και σημείωσε ότι σε λίγες ημέρες θα ξέρουμε πόσο θανατηφόρα είναι η μετάλλαξη Όμικρον». Τέλος χαρακτήρισε σωστό βήμα το άνοιγμα των σχολείων. «Φαίνεται πως πλησιάζουμε προς την ενδημικότητα», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here