Άνοια συχνότητα: Οι περιπτώσεις άνοιας αναμένεται να τριπλασιαστούν έως το 2050

Μέχρι το 2050, περισσότεροι από 153 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να αντιμετωπίζουν άνοια όπως προειδοποιούν οι ειδικοί. Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2019 ήταν 57 εκατομμύρια. Η προβλεπόμενη αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γήρανση και την αύξηση του πληθυσμού. Αλλά οι ανθυγιεινοί τρόποι ζωής συμβάλλουν επίσης, λένε οι ερευνητές στο περιοδικό The Lancet Public Health. Παράγοντες κινδύνου που χρειάζονται επειγόντως αντιμετώπιση και αντιπροσωπεύουν περισσότερα από έξι εκατομμύρια της προβλεπόμενης αύξησης περιλαμβάνουν τα υψηλά ποσοστά καπνίσματος, παχυσαρκίας και διαβήτη.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η μελέτη, η οποία εξετάζει 195 χώρες, στοχεύει να δώσει στις κυβερνήσεις μια ιδέα για το ποιοι πόροι και υποστήριξη μπορεί να χρειαστούν και ποια δράση μπορεί να βοηθήσει. Η άνοια είναι ήδη η έβδομη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας και εξάρτησης μεταξύ των ηλικιωμένων. Δεν είναι όμως αναπόφευκτη. Οι ερευνητές επισημαίνουν τη σημασία των βελτιώσεων στην πρόσβαση στην εκπαίδευση σε χώρες σε όλο τον κόσμο και λένε ότι ο προβλεπόμενος αριθμός τους για το 2050 έχει ήδη προσαρμοστεί προς τα κάτω κατά 6,2 εκατομμύρια με βάση το τι αναμένεται να συμβεί σε αυτόν τον τομέα.

Είναι λιγότερο αισιόδοξοι για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας, του υψηλού σακχάρου στο αίμα και του καπνίσματος και έχουν ήδη συνυπολογίσει επιπλέον επτά εκατομμύρια περιπτώσεις το 2050 που συνδέονται με αυτές τις αιτίες. Η επικεφαλής συγγραφέας Emma Nichols, από το Institute for Health Metrics and Evaluation, στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στις ΗΠΑ, δήλωσε: “Πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην πρόληψη και τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου προτού καταλήξουν σε άνοια.”

“Ακόμη και η μέτρια πρόοδος στην πρόληψη της άνοιας ή στην καθυστέρηση της εξέλιξής της θα αποδώσει αξιοσημείωτα οφέλη. Για να έχουμε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, πρέπει να μειώσουμε την έκθεση στους κύριους παράγοντες κινδύνου σε κάθε χώρα. Για τους περισσότερους, αυτό σημαίνει κλιμάκωση κατάλληλων τοπικών προγραμμάτων χαμηλού κόστους που υποστηρίζουν πιο υγιεινές δίαιτες, περισσότερη άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και καλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση”.

Η μελέτη προβλέπει ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν:

  • στην ανατολική υποσαχάρια Αφρική, από σχεδόν 660.000 σε περισσότερα από τρία εκατομμύρια – κυρίως λόγω της πληθυσμιακής αύξησης
  • στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, από σχεδόν τρία εκατομμύρια σε σχεδόν 14 εκατομμύρια
  • στην περιοχή της Ασίας του Ειρηνικού με υψηλότερο εισόδημα, από 4,8 εκατομμύρια σε 7,4 εκατομμύρια
  • στη Δυτική Ευρώπη, από σχεδόν οκτώ εκατομμύρια σε σχεδόν 14 εκατομμύρια
  • στο Ηνωμένο Βασίλειο, από λίγο πάνω από 907.000 σε σχεδόν 1,6 εκατομμύρια

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here