Αναρρωτική άδεια κορωνοϊός: Χρειάζεται γνωμάτευση από γιατρό για άδεια πάνω από 5 ημέρες


Ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος, θέλησε να αποσαφηνίσει το τοπίο σε σχέση με την αναρρωτική άδεια των 5 ημερών ή ενδεχομένως και άλλων ημερών που μπορεί να χρειαστεί ο εργαζόμενος. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν, με θετικό rapid test οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν τις 5 ημέρες αναρρωτικής άδειας και να λείψουν δικαιολογημένα από τον χώρο εργασίας τους. Ωστόσο, τι γίνεται με την πληρωμή των ημερομίσθιών τους; Είναι καλυμμένος ένας εργαζόμενος μόνο με την επίδειξη του θετικού rapid test ή ακόμη και PCR test; Τα πράγματα είναι διαφορετικά, δυστυχώς.

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος

Ο Όμηρος Τσάπαλος ήταν κατηγορηματικός και επεσήμανε πως είναι επιβεβλημένη η γνωμάτευση του γιατρού, έτσι ώστε να πληρωθεί ο εργαζόμενος που νοσεί με κορωνοϊό για περισσότερες από 5 ημέρες. Το ίδιο ισχύει άλλωστε και στις υπόλοιπες ασθένειες, καθώς δεν μπορεί από μόνος του ο ασθενής να αιτηθεί πληρωμένης αναρρωτικής άδειας χωρίς να το επιβεβαιώσει κάποιος γιατρός. Ένα ζήτημα που ανακύπτει αναφορικά με την γνωμάτευση του γιατρού, όμως, έχει να κάνει με την υψηλή μεταδοτικότητα του κορωνοϊού. Θα πρέπει να διακινδυνεύσει τόσο ο ασθενής όσο και ο γιατρός;

Για να επιλυθεί αυτό το θέμα, από τον ΕΦΚΑ έχει αποφασιστεί πως δεν είναι απαραίτητο να λάβει χώρα δια ζώσης το ραντεβού με τον γιατρό. Αντιθέτως, εάν ο γιατρός είναι συνδεδεμένος με τον ΕΟΠΥΥ και το δηλώσει στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, τότε ο ασθενής πληρώνεται κανονικά. Αυτό βγάζει από την δύσκολη θέση τους ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν αφενός να αναρρώσουν, αφετέρου θέλουν να μη χάσουν το μεροκάματό τους ενώ νοσούν και βρίσκονται υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ