Άγιος Ιωάννης εορτολόγιο: Σπουδαία γιορτή της Ορθοδοξίας η σημερινή


Σήμερα 7 Ιανουαρίου τιμάται η μνήμη του Αγίου Ιωάννη, μία ημέρα μετά τον καθαγιασμό των υδάτων στα Θεοφάνεια. Ήταν γιος του Προφήτη Ζαχαρία και της Ελισάβετ, που ήταν συγγενής της Παναγίας. Ο Άγιος Ιωάννης είναι γνωστός ως «Πρόδρομος» και «Βαπτιστής». Είναι γνωστός ως Πρόδρομος επειδή προηγήθηκε του Χριστού και δίδαξε τη μετάνοια, η οποία προετοίμασε τους ανθρώπους για τη διδασκαλία του Ιησού και τη διακονία Του. Αναγνώρισε ακόμη και τον Χριστό ως Μεσσία από τότε που και οι δύο ήταν ακόμη στις κοιλιές των μητέρων τους. Σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση, η Παναγία πήγε να επισκεφτεί την ξαδέρφη της Ελισάβετ.

Εορτολόγιο Άγιος Ιωάννης

Όταν αγκάλιασαν τον Ιωάννη πήδηξε στην κοιλιά της μητέρας του, που θεωρείται η πρώτη του αναγνώριση του Χριστού ως Μεσσία. Μετά τη γέννησή του, ο πατέρας του Αγίου Ιωάννη Ζαχαρίας δολοφονήθηκε στο ναό. Αυτός και η μητέρα του κατέφυγαν στην έρημο και εκεί μεγάλωσε. Έτσι έζησε ως ασκητής από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Έτρωγε φυτά και ρίζες και φορούσε τραχιά ρούχα. Όταν μεγάλωσε, βάφτιζε ανθρώπους στον Ιορδάνη, διδάσκοντας μετάνοια, αλλά και λέγοντας ότι κάποιος μεγαλύτερος θα ερχόταν μετά από αυτόν και θα βάφτιζε με Άγιο Πνεύμα.

Ο Άγιος Ιωάννης έλεγε πάντα την Αλήθεια και επειδή ο Ηρώδης δεν εκτιμούσε την κριτική του, φυλακίστηκε. Αργότερα αποκεφαλίστηκε, ως αποτέλεσμα της υπόσχεσης που έδωσε ο Ηρώδης στη θετή κόρη του να της δώσει ό,τι της ζητούσε. Η κόρη πείστηκε από τη μητέρα της να ζητήσει το κεφάλι του Γιάννη σε μια πιατέλα. Η ενορία μας γιορτάζει την αποκοπή της κεφαλής του Αγίου Ιωάννη ως την πατρική μας εορτή. Είναι μια αυστηρή ημέρα νηστείας για την αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο πέθανε, αλλά είναι επίσης μια χαρούμενη γιορτή γιατί η ζωή του Ιωάννη ήταν ένα τόσο φωτεινό παράδειγμα για τους μοναχούς, τους μάρτυρες και όλους τους χριστιανούς να τον ακολουθήσουν.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ