Περίοδος εμβόλιο: Πώς επηρεάζει το εμβόλιο τον εμμηνοροϊκό κύκλο των γυναικών;

Μία από τις πρώτες μελέτες για την παρακολούθηση του εάν ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 μπορεί να επηρεάσει την περίοδο των γυναικών εντόπισε μια μικρή, προσωρινή αλλαγή. Έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη παρακολούθησε σχεδόν 4.000 γυναίκες στις ΗΠΑ σε έξι εμμηνορροϊκούς κύκλους. Κατά μέσο όρο, την επόμενη περίοδο μετά από ένα εμβόλιο οι γυναίκες εμφάνισαν καθυστέρηση περίπου μιας ημέρας. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στον αριθμό των ημερών εμμηνορροϊκής αιμορραγίας μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19. “Αυτό είναι απίστευτα καθησυχαστικό”, είπε η Δρ Άλισον Έντελμαν από το Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον, που ηγήθηκε της έρευνας και είπε ότι είναι σημαντικό να πούμε στις γυναίκες τι να περιμένουν.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Μερικές γυναίκες έχουν αναφέρει ακανόνιστες περιόδους ή άλλες αλλαγές εμμήνου ρύσεως μετά τις βολές τους. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας χρηματοδοτούν μελέτες για να εξετάσουν εάν υπάρχει κάποια σύνδεση. Η ομάδα της Edelman ανέλυσε δεδομένα από μια εφαρμογή ελέγχου των γεννήσεων που ονομάζεται Natural Cycles, η οποία εκκαθαρίστηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για τις γυναίκες για να παρακολουθούν τους εμμηνορροϊκούς τους κύκλους και να λένε πότε είναι πιο πιθανό να μείνουν έγκυες. Οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι υπολογίζονται από την πρώτη ημέρα της μιας περιόδου έως την πρώτη ημέρα της επόμενης. Οι μικρές διακυμάνσεις από μήνα σε μήνα είναι φυσιολογικές και το άγχος, η διατροφή, ακόμη και η άσκηση μπορούν να προκαλέσουν προσωρινές αλλαγές.

Η Έντελμαν είπε ότι η μελέτη περιελάμβανε γυναίκες με την πιο φυσιολογική διάρκεια του κύκλου, κατά μέσο όρο μεταξύ 24 και 38 ημερών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις εμβολιασμένες γυναίκες για τρεις κύκλους πριν από τα εμβόλια και τους αμέσως τρεις κύκλους μετά, συμπεριλαμβανομένων των μηνών που έλαβαν μια δόση, ενώ τις συνέκριναν με μη εμβολιασμένες γυναίκες. Η εφαρμογή παρότρυνε τις γυναίκες να εισάγουν τις πληροφορίες του εμβολίου τους.

Ποιος ο λόγος για την μικρή αυτή αλλαγή;

Ένα υποσύνολο 358 γυναικών που έλαβαν και τις δύο δόσεις εμβολίου στον ίδιο εμμηνορροϊκό κύκλο είδαν μια ελαφρώς μεγαλύτερη αλλαγή στη διάρκεια του επόμενου κύκλου τους, κατά μέσο όρο δύο ημέρες. Περίπου το 10% από αυτούς είχαν μια αλλαγή οκτώ ημερών ή περισσότερο, αλλά στη συνέχεια επέστρεψαν στα φυσιολογικά όρια, ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology. Η Έντελμαν είπε ότι μια θεωρία είναι ότι όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ανεβάζει στροφές σε συγκεκριμένες στιγμές του κύκλου, “το ρολόι του σώματός μας ή αυτό που ελέγχει τον εμμηνορροϊκό κύκλο μπορεί να έχει λόξυγκα”.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here