Σχολεία κορωνοϊός μέτρα: Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή για το άνοιγμα των σχολείων

Σχολεία κορωνοϊός μέτρα: Τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στις αίθουσες στη σκιά της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού. Η επιστροφή στις τάξεις συνοδεύεται από νέα πρωτόκολλα και αυξημένο testing με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν πως η συνεπής τήρηση των μέτρων καθιστά το σχολικό περιβάλλον ασφαλές. Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή απαντά στο healthweb.gr  για το σχέδιο που θα τεθεί σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου τα παιδιά θα βρίσκονται σε ασφαλές περιβάλλον.

1)      Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου με αυξημένο τέστινγκ. Σε ποιο σκεπτικό βασίζεται η απόφασή σας αυτή, δεδομένης της «έκρηξης» κρουσμάτων;

Μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν κανονικά στα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων ανακοινώθηκε, στις 4 Ιανουαρίου, το επικαιροποιημένο υγειονομικό πρωτόκολλο, που ανταποκρίνεται στα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον και διασφαλίζει την προστασία της σχολικής κοινότητας από την διασπορά του κορονοϊού.

Η επικαιροποίηση συνίσταται στην εντατικοποίηση των ελέγχων με ακόμη περισσότερα τεστ στα σχολεία μας για το σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολιασμένων, αλλά και στον έλεγχο ολόκληρου του τμήματος σε περίπτωση κρούσματος. Ακολουθούμε την διεθνή τάση και πρακτική για ιδιαίτερα αυξημένο έλεγχο και αυτό αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τον τακτικό έλεγχο μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, όπως οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Επενδύουμε στη διενέργεια ακόμη περισσότερων τεστ, ως τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για να ανιχνεύσουμε, να απομονώσουμε και, ως εκ τούτου, να περιορίσουμε τη μαζική διασπορά του κορωνοϊού και διασφαλίζουμε τη μέγιστη προστασία της σχολικής κοινότητας. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, καθώς οι εμβολιασμοί έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα και στην εκπαιδευτική και σχολική κοινότητα.

Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν κανονικά και με ασφάλεια, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν στον φυσικό τους χώρο, στο σχολικό περιβάλλον και θα επωφεληθούν από τα ασύγκριτα πλεονεκτήματα της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων, τόσο στην εκπαιδευτική πράξη και πρακτική όσο και στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Εκφράζω την προσωπική μου πεποίθηση ότι όλοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς θα εφαρμόσουν και πάλι πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης και η σχολική χρονιά θα κυλήσει ομαλά. Εμείς στο Υπουργείο Παιδείας με συνεχή παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή των Ειδικών ακολουθούμε την προτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ανοικτά σχολεία, όπως τόνισε και η κ. Παπαευαγγέλου στη συνέντευξη τύπου για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.

2)      Πόσο έτοιμο είναι το υπουργείο Παιδείας σε περίπτωση μαζικής νόσησης εκπαιδευτικών να αναπληρώσει τα κενά που θα δημιουργηθούν;

Οι εκπαιδευτικοί μας, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ειδική αγωγή, ανταποκρίθηκαν αμέσως και μαζικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Τους ευχαριστούμε θερμά για την υπεύθυνη στάση τους και τη συνεισφορά τους στο τείχος ανοσίας, όχι μόνο γιατί θωρακίζουν με αυτό τον τρόπο την ατομική, δημόσια υγεία και την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και γιατί αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά μας αλλά και για την κοινωνία.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο υγειονομικό πρωτόκολλο, τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης στο σχολικό περιβάλλον.

Επίσης, σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες, δηλαδή δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα, ενώ οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα. Σε περίπτωση που εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.

Ενώ αν κάποιος εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί μπορεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση. Σε στενή συνεργασία και με έγκαιρο και άμεσο συντονισμό θα καλυφθούν οι απαιτήσεις σε αναπληρώσεις, προκειμένου να μην υπάρξουν κενά και να συνεχιστεί ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία. Ζητήσαμε από τις Περιφεριεακές Διευθύνσεις και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να προβαίνουν σε οποιεσδήποτε αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων, προκειμένου οι παρόντες εκπαιδευτικοί να καλύπτουν συναδέλφους τους που δε μπορούν να παράσχουν εκπαιδευτικό έργο λόγω κορωνοϊού.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here