Μετάλλαξη Όμικρον: Κίνδυνος επαναλοίμωξης, όπως με το απλό κρυολόγημα


Η μετάλλαξη Όμικρον μολύνει τα κύτταρα με διαφορετικό τρόπο και φαίνεται πιο πιθανό να προκαλέσει ασυμπτωματικές λοιμώξεις ή συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα του απλού κρυολογήματος. Εξαπλώνεται ταχύτατα, αλλά έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερο ποσοστό νοσηλειών και θανάτων

Ηπιότερη νόσηση από τις προηγούμενες παραλλαγές προκαλεί το στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, με συμπτωματολογία που μοιάζει με αυτή του κοινού κρυολογήματος.

Η Όμικρον που ξεκίνησε από την Νότιο Αφρική και σε λίγες μόλις ημέρες εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη, χαρακτηρίζεται από ηπιότερη συμπτωματολογία (ρινική συμφόρηση, μυϊκά άλγη, πονόλαιμος, πονοκέφαλος) στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, ωθώντας πολλούς επιστήμονες να την παρομοιάσουν με το κοινό κρυολόγημα.

Κι ενώ μπορεί το κοινό κρυολόγημα να είναι κάτι που μπορεί ο οργανισμός να αντιμετωπίσει με ξεκούραση, καλή ενυδάτωση και κάποιο αναλγητικό φάρμακο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρυολογούν περισσότερες από μια φορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποιος που νόσησε και ανάρρωσε απο τον ιό, σε σύντομο χρονικό διάστημα να νοσήσει και πάλι. Αν η λοίμωξη που προκαλεί η Όμικρον είναι ήπια τότε και τα αντισώματα ενδέχεται να υπολείπονται ποιοτικά και σε διάρκεια χρόνου, αφήνοντας τον οργανισμό έκθετο στον κίνδυνο της επαναλοίμωξης.

Ήδη οι κλινικές μελέτες παγκοσμίως επιχειρούν να τεκμηριώνουν αν συμβαίνει κάτι τέτοιο και με την Όμικρον και ποιό είναι το χρονικό διάστημα που μπορεί να συμβεί η επαναλοίμωξη.

Γιατί η Όμικρον…συμπεριφέρεται διαφορετικά;

Επιστημονικές μελέτες αρχίζουν να ρίχνουν φως στο γιατί η Όμικρον συμπεριφέρεται τόσο διαφορετικά από άλλες παραλλαγές του κορονοϊού. Η μειωμένη σοβαρότητά της θα μπορούσε να οφείλεται σε μια αλλαγή στον τρόπο σύντηξης με τα κύτταρά μας, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα του ιού και το αυξημένο ποσοστό ασυμπτωματικών περιπτώσεων μπορεί να εξηγήσουν πώς εξαπλώνεται τόσο γρήγορα.

Η παρομοίωση του νέου στελέχους με το κοινό κρυολόγημα έχει εγείρει ερωτήματα ερωτήματα σχετικά με τη διάρκεια της απομόνωσης του ασθενή, προκειμένου να αναρρώσει και να μη διασπείρει τον ιό.

Από τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η μετάλλαξη Omicron έχει μικρότερο χρόνο επώασης από τις άλλες παραλλαγές, όπως η Δέλτα και η Άλφα.

Η πενθήμερη καραντίνα

Αφότου κάποιος εκτεθεί στον κορωνοϊό εκτιμάται ότι χρειάζεται περίπου τρεις ημέρες για να εκδηλώσει συμπτώματα, να γίνει μεταδοτικός και να αποτυπωθεί αυτό και στον διαγνωστικό έλεγχο. Η μετάλλαξη Δέλτα χρειάζονταν τέσσερις με έξι ημέρες, όπως επίσης και το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019.

Η ειδοποιός αυτή διαφορά της Όμικρον από τις άλλες μεταλλάξεις έχει οδηγήσει και σε αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου που αφορά στη διάρκεια της καραντίνας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα νεότερα δεδομένα, το εμβολιασμένο άτομο που νοσεί από Covid-19 λόγω του στελέχους Όμικρον πρέπει να μείνει σε καραντίνα για πέντε ημέρες και στη συνέχεια μπορεί να επανέλθει στις δραστηριότητες του αρκεί να φοράει διαρκώς διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας για επιπλέον πέντε ημέρες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ